Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

KLÍNOVEC výpadky ČT HD MUX11

Poslední dobou mi každou chvíli vypadává DVB-T2 MUX s ČT HD programy. Dívám se na hokej a najednou nic. Trvá to i několik hodin ( to nic ).
A to jim za to ještě platíme. Všechno ostatní z Klínovce funguje bez problémů. To nás asi čekají hezké časy s ČT programy v DVB-T2 :(

Marka
Registrace: 9/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: KLÍNOVEC výpadky ČT HD MUX11

Musis vydrzet, PS11 CT vysila docasne nizsim vykonem jen kolem 6 kW. Pristi rok v prvním kvartalu se bude vykon navysovat. Navíc ted jsou také mimoradne prijmove podmínky diky inverzni oblacnosti a dochazi na nekterych mistech k ruseni signalu na stejnych kanalech ale s rozdilnym obsahem. Včera zrovna u me na Chomutovsku se objevil signal na kanalu 32 a 39 dvb-t MUX1 a 2 z vysilace Pardubice Krasne, který vysila vykonem 100 kW. Antenu bez zesilovace mam smerem na vysilac Usti Bukova hora.

HYPER
Registrace: 11/2010

@Marka

Může to být například inverzí (počasím). Záleží to na mnoha okolnostech. Primárně ale není ne vině DVB-T2, jako takové.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

Pokud je to horizont cca posledního týdne, pak je to inverzí.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Dle mých informací ( zdroj Č. radiokomunikace ) se na výkonu nic nemá měnit. To znamená, že do budoucna to nebude jiné. Je ostuda České televize, že si nedokáže zajistit spolehlivý přenosový kanál. A to ještě kasírují od nás peníze. Ostatní multiplexy fungují bez problémů.

Marka

@Marka

Inverzi neporučí ani policajt, ani ČT. Je to jev počasí a s tím nejde nic dělat, stejně jako nezastavíš déšť či vítr.

kecal11
Registrace: 6/2016

@Marka

Kompletně celý 26 kanál na většině území republiky je problém. Špatná směrovost antén na nižších kanálech je významnějším malusem, než bonus ve formě ,,spíše lepšího,, šíření nižších kanálů terénem.
A co se týká výkonu, tak tento problém je širšího rázu. ČRa používají na HT HP takové soustavy antén (hodně antén nad sebou), kdy dochází k neúměrnému přestřelování blízkých lokalit (vysílač nezáří dostatečně pod sebe). Takže ,,slabší,, vysílač s menším počtem AJ nad sebou může v těchto oblastech zajistit lepší příjem. ČRa obvykle sdružují slabší i silnější sigánly do stejného AS. Nedá se ale jednoduše napsat, že jde o chybu. Navíc se můžeš setkat i s oscilačním polem. Prostě milion odstínů šedi.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat

kanál 26

Příjem tohoto kanálu naprosto bez problému na 10 let staré síto samozřejmě bez zesilovače,kabel cca 8m,lokalita Horní Suchá,/okr.Karviná/ výška umístění antény cca 8m nad terénem,směr jihovýchod,teploměry u telky PHILIPS na doraz 100/100 !

a2580123a
Registrace: 10/2014

Ano, kanál 26 je utrpení. Přesně z jednoho směru mám dva zdroje signálu na k26 (místní dokrývač a 100kW vzdálený vysílač) a nějakým odrazem ještě další (to jsem zjistil, když u prvního byl výpadek elektřiny a na druhém byla shodou okolností výluka ; je to buď Praděd nebo Černá Hora - oba 100kW).

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3

SirMax
Registrace: 1/2014

kanál, nejen 26

Bohužel se nacházejí místa, kde je příjem velmi obtížný. Ovlivňují ho nejen odrazy (i s významným vlivem počasí), tak místa kde se potkávají různé signály (MUXy) na stejném kanálu. Někdy pomůžou vhodné a směrované anteny, filtry, převodníky, zesilovače..., někde je to bez šance. Až na několik výjimek s tím operátoři nic neudělaly. U mě takto nelze přijímat K52 (od začátku), K38 a K21 (od posledních přesunů). Uvidíme jak se to srovná po 30.06.2020 kdy bude jen T2. Příjem Praha-Sobín (kousek od letiště).

Warpik
Registrace: 9/2016

TO: Všem, problémy v Brdské vrchovině u tohoto K26 naprosto normální. Pre-echa mnohdy katastrofální. Všeobecně je příjem K26 mnohem náročnější než u ostatních. Do toho tupé, ošizené tunery TV různých značek a je zaděláno.. Samozřejmě jsou lokality asi bezproblémové avšak to rozhodně není tady u nás ve středních Čechách na pomezí jižních a západních čech.

Pájík
Registrace: 1/2006

Z Klínovce bere signál Zelená hora a problém s K26 řešíme zhruba týden taky. Úroveň z antény o cca 10dB nižší než standardně MER na grafu jako kdyby to prolezlo blbě naladěnou vložkou, BER občas skokové výpadky. Dnes odpoledne například po inverzi ani památky, je tady i v okolí krásný slunečný den a zlobí to pořád. Jinak to ale až doposud chodilo naprosto perfektně.

petr71
Registrace: 6/2006

kanál 26

No česko-slovensko-polské trojmezí kanál 26 úplně na ho... Ze Slovenska tady září na stejném kanále VP mux z Magurky a ikdyž vysílá v opačné polarizaci tak i přesto má tady dostatečný výkon zarušit mux11 z Lysé Hory.

NecanP
Registrace: 6/2010

@Pájík

A to si vem, že je zkoordinován kanál 26 pro T2 na vrch Praha (3kW).
Uvidíme, jestli si troufnou ho spustit. Nyní k 37 PS11, pokud se nepletu.

mirasat

Příští rok touhle dobou se o ČT opět začne zajímat vláda, ale z důvodu, že nejde teresteický příjem. To bude takovej průser, že se z toho pose....

On Air!

Saxon

Hezké, že je spousta důvodů proč jsou problémy s příjmem MUX 11 České televize v DVB-T2. Smutné na tom je pouze to, že suodruzi ani někde udělali chybu a nechtějí to přiznat nebo alespoň napravit.
Proč DVB-T(1) funguje bez problémů již cca 10 let, proč MUX 12 funguje taktéž bez problémů. Počasí v naší zeměpisné poloze je po dobu 10-ti let stejné, inverze byli a budou. Jen MUX 11 České televize v DVB-T2 je na tom nějak špatně. A to má být hlavní komunikační kanál pro obyvatelstvo v případě přírodních katastrof, mobilizace a pod. Doufám jen, že se něco nepřihodí za inverze :)))

Marka

Ani PS12 nefunguje v pořádku, pokud se jedná o SFN, kdy jsou vysílače mimo ochranný interval a nastanou inverze. V mém případě se chovají obě sítě téměř totožně.

On Air!

Saxon

Já si jen tak hraju na sevMor. u mě PS11-k26, PS12-k28 z identických vysílačů, stejné výkony... pokud vidím rozdíl tak k26 má pravidelně o poznání horší parametry než k28, v podstatě si nevybavuju případ kdy bych viděl opak, tj. že by k26 byl lepší než K28.. náhoda? :(

lance
Registrace: 10/2008

Lance

Muže to být menší smerovostí na K26. U mě je to stejné jak popisuješ. Připisuji to te smerovosti, i na echoanalýze je na K28 slabší impuls Pradědu, než u K26.

On Air!

Saxon

u kazdeho je uplne jiny problem podle toho kde zije. ja sem uz psal ve svem vlakne. mne tento tyden nejde zaden mux s (nova action, nova2 atd...) a to ze trech ruznych vysilacu, taky jsou problemy ale mensi s muxem kde je prima zoom ci prima max. ale muxy cesje televize, novy+primy nejsou zadne probly a funguji bez vypadku tak jako autor si stezuje na mux s ct v jeho bydlisti ja ptam, chapu ze je inverze ale proc muxy ceske televize a novy/primy funguji bez broblemu ale nova action/nova 2 nefunguji vubec? a proto kdyz vetsina muxu s inverzi nema problem tak podle mne neni inverze vymluva ze musime tohle trpet a mel by se timto nekdo zabyvat a to provozovatele muxu a kdyz oni nechteji touto problematikou resit kdyz se to deje kazdy rok tak by mel jim to naridit ctu. preci to ze na d1 napadl snih raky neomlouvalo ministra dopravy ze nastal kolaps na d1.

sioga_bs
Registrace: 6/2007

@Saxon

asi to bude mix všeho, směrovosti a vlastnosti anten (přijímacích i vysílacích), šíření éterem, taky nevidíme do "střev" na vysílačích (skutečné přesné výkony...) jen mne zaráží ta "statistika" že prostě k26 je všude furt o chlup horší než k28 při rozdílu frekv. 16MHz na nějakých 520MHz tj. nějaký 3% rozdíl kmitočtů by neměl být ani poznat... podle mě největší vliv mají asi vlastnosti AS na vysílačích nebo je tam nějaký jiný rozdíl o kterém nevíme my a ví to jen ČRa...? ale to už jsou konspirace :)

lance

@sioga_bs

není to tak jednoduché jak si představuješ... co by asi měl a komu nařizovat ČTU když on sám přiděluje ty kmitočty a výkony..? ;) bohužel rozsáhlé SFN v DVB-T2 budou způsobovat větší problémy tohoto druhu (zejm. při inverzích) než byly v DVB-T

lance

Marka,

Neverim tomu, ze nedojde k navyseni vykonu MUX21 CT HD na kanalu 39 po vypinani DVB-T. Az vypnou Pardubice MUX 2 39 k DVB-T na, nic nebrani tomu aby byl navysen vykon z Klinovce do vnitrozemi. Stejne tak tomu bude z Klete na stejnem kanalu.

HYPER

Saxon,

souhlas, blbne občas i PS12 DVB-T2. Presvedcil jsem se o tom při nynejsi inverzni oblacnosti. Resenim by bylo asi natocit v mem bydlisti antenu na vysilac Chomutov Jedlak, který mam nadohled cca 5 Km vzdušnou carou a MUX 24 z vysilace Teplice prijimat na druhou antenu a sloucit to slucovacem K21 + REST. Momentalne jedu na jednu antenu LP 2845 směr vysilac Usti Bukovka. Druhy logaro na Jedlak mam momentalne mimo provoz. Pouzival jsem ho ještě za analogu, kdy u nas sla TV Prima z lokálního vysilace Cerveny Hradek na 29 kanalu ve stejnem smeru na Jedlak odkud jsem bral Novu na 21 kanalu. To soucasny logaro jsem pouzil na prijem zkušebního digitálního vysilani mux A s CT programy a CT 1 a 2 v analogu z Usti Bukovka. Asi tu variantu prijmu z analogu znovu oprasim. -)

HYPER

Hyper

Poslední týden jsem se této situaci za inverze dost intenzivně věnoval. Ve své lokalitě dělám logicky nejčastěji Kleť. Ale v ostatních případech cca v 15% dělám Jihlavu nebo Votice. Za inverze tzv celorepublikové mám v nejvíce problémové oblasti na úbočí Blanskeho lesa Jihlavu ve stavu takovém, že MUX 1 je stabilně zarušen signálem z Bukove hory, toto řeším druhou anténou na Votice s K53. Ale situace ohledně PS11 a PS12 je daleko horší. Za inverze mám na budiku prokazatelně i signál z Pradědu mimo ochranný interval a o sile takové, že na meraku nelocknu vůbec nic, když oblačnost zridne, tak jsem na hodnotě MER nejlépe kolem 20dB. Ostatní muxy T jedou i. Těchto podmínkách s MER přes 30dB. Když mám instalaci postavenou na Voticich, zde je inverze problémem menším. Zde mám nejproblemovejsi signál z Černé hory z Krkonoš na samotné hranici ochranného intervalu, takže lock je i u PS11 a 12, ale jen s rezervou kolem 1dB. Výměna anteny, směrování atd nemá smysl, přínos skoro žádný, podmínky proměnlivé, výsledek nejistý. Pokud narazím na instalaci, kde nelze nic jiného než Jihlava a je to lokalita s otevřeným výhledem na Budějovickou pánev na severovýchod, tak příští rok inverze budou pro terestriku fatální.

On Air!

Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra