Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Rozboceni pozemniho na dva vystupy

Preji hezkou nedeli, chel bych se prosim zeptat. Mam nastelovanou antenu na pozemni. Pouzivam pasivni antenu. Chtel jsem ji rozbocit na dva vystupy. Nekde v hlouby supliku jsem nasel tento rozbocovac:

https://www.antena.cz/antenni-tv-rozbocovac-na-2-tv-oem-do-tv-zasuvky-iec-p4970/

Kdyz jsem ho pouzil, tak utlum signalu po rozboceni zpusobil uplne znemozneni prijmu signalu. Antenu jsem si vysperkoval jak jen to slo, ze lepsi uz to asi fakt nebude...
Jelikoz jsem v prijmu pozemni TV novacek (vetsinou jsem jenom lital s merakem a testoval co kde chytnu a rozboceni/slouceni/zesileni signalu jsem nikdy nemel potrebu resit), tak jsem se Vas chtel zeptat, jak se nejlepe zbavit utlumu signalu po rozboceni? Nekde jsem se docetl, ze se pouzivaji predzesilovace pro srovnani rozdilu, ale uprimne receno, vubec nemam paru, jaky predzesilovac ci spravny rozbocovac koupit. Jestli se to da vyresit nejakym aktivnim rozbocovacem do zasuvky nebo nejak jinak. Pro info mam antenu napichlou do USB tuneru, kde nemuzu pouzit napajeni 5V.

Dekuju mnohokrat za rady a odpovedi a omlouvam se, ze jsem v pozemnim amater...

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45
Odpověď v diskusním vlákně

@bobo2

Útlumu rozbočením se nezbavíš. Použij toto: https://www.omko.cz/img_karty/ALXGHS-2_v.jpg
Pokud bude problém přetrvávat, konzultuj s anténářem.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

RE: Rozboceni pozemniho na dva vystupy

Všeobecná a univerzálna rada neexistuje, ale ja osobne by som skúsil niektorý z priebežných zosilňovačov - PZ, zo ziskom 12 - 15dB. Pri použití PZ a rozbočovača signálu treba si dať pozor na jednu základnú vec, t.j. napájanie pre takýto PZ je zvyčajne realizované po koaxi a je dôležité dodržať to, aby sa napätie zo zdroja nedostávalo trebárs na anténny vstup druhého prijímača, ale len do PZ!

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

zkousel jsem taky ted rozbocit a neslo u sita se zesilovacem jak mile jsem pripojil druhou tv hned signal zmizel i na prvni tv. a jak ja radim nejlepsi je mit jedna tv jedna antena pak je min problemu.

sioga_bs
Registrace: 6/2007

sioga_bs

Ta tvoje rada mi taky srotovala v hlave, ze by to bylo nejjednodussi. Bohuzel, u me je to nemozne...

Zdravím Vás!

bobo2

@sioga_bs

:) :) :)
Pri akom type "sita zo zosilnovačom" sa ti to stalo?
Pri tom lacnom z Polska?
Apropo?!
Kde máš umiestnený napájací zdroj z výhybkou, pri tv?
A ten rozbočovač je priechodzí pre napájanie vo všetkých smeroch?

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

zapametaj si jednu pasivny rozbocovac fungovat nikdy nebude, pouzi zosilovac s rozbovacom napriklad

https://www.alza.sk/maximum-domovej-zosilnovac-as039-d3810388.htm

je to rozbocovac a zosilovac s napajacim zdrojom zapojenie je nasledovane vystup z anteny das na vstup a vystupy das na tv

GIGN1987
Registrace: 4/2019

GIGN1987

Dekuju za tip! Tohle vypada zajimave!!! R^

Zdravím Vás!

bobo2

Rozbočení

Rozbočuji signál polské televize s 20 let starého síta s délkou svodu 5 m do rozbočovače na první TV,délka svodu 1m a druhé TV s délkou svodu 20 m.Bezproblémový příjem kanálu 6,21,24/bohužel kod/40,41,47,55,58 !

a2580123a
Registrace: 10/2014

napajim primo z prijmace na prvni tv. druha tv byla bez napajeni a pro rozboceni jsem zkousel rozbocovac jako tazatel. ale to je jedna bydlim v baraku na ktery muzu namontivat kolik chci anten a uz sem to udelal.

sioga_bs
Registrace: 6/2007

@bobo2

ja som nedavno kupil toto

https://www.alza.sk/fuba-osa-130-lte-d5150017.htm

+ napajaci zdroj a kable kedze mi stvorcekovali programy a toto celkom zabralo ale je to len vstup a vystup kedze mam rozvod v dome cez ucastnicke zasuvky a toto som dal na vstup do rozvodu mozno by si mohol skusit toto este ale neviem

https://www.alza.sk/meliconi-880100-amp-20-lte-d5520662.htm

GIGN1987
Registrace: 4/2019

@bobo2

vyhni se zarizeni ktery je vse v 1 . pokud budes resit nejaky problemy s rusenim, bude pro tebe levnejsi vymenit jen zesik nez zesik+zdroj+rozbocovac

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Doporučuji zavolat anténáře. Ušetříte nejenom čas, ale hlavně i peníze.

bretah
Registrace: 9/2012

Jestliže rozbočovač 2x4 dB, znemožní příjem, je to v podstatě "hraniční stav" (laicky "v pérdeli,pane hrábje"), který je nutno řešit aktivním prvkem.Poměrně jistě (a především optimálně), to vyřeší kdokoliv, kdo to umí změřit a vyhodnotit (tím, je to poměrně jasně dané).

hdpe
Registrace: 11/2007

Stejně jako hdpe vidím otázku: Jestliže pouhý útlum rozbočovače skutečně úplně znemožní příjem, není příjem rozumně vyřešen - nemá žádnou rezervu.
Ale:
- je ten rozbočovač vůbec v pořádku?
- je to správně zapojeno?
- nehraje to, i když je připojen (fyzicky kabelem) jen jeden přijímač?

Antonín
Registrace: 8/2005

Antonin

- Rozbocovac je v poradku. S hodne hranicnim prijmem hral aspon mux CT v DVB-T.
- Je to spravne zapojeno.
- To nevim, protoze druhy prijimac zatim nemam. Prvni jsem si chtel vse nachystat a kdyz jsem zjistil, ze po zapojeni rozbocovace byly na prvnim prijimaci DVB-T2 muxy uplne bez signalu (jak prvni, tak druhy vystup), ze ten utlum bude bohuzel moc velky. Ten rozbocovac se hodne dlouhou dobu nepouzival (pravdepodobne sel do supliku po vypnuty analogu), ale jak se ukazalo, rozobocovac jako takovy porad funguje.

Zdravím Vás!

bobo2

1. zkontrolovat zapojení konektorů (stínění + živý) i těsnost
2. vyloučit závadu rozbočovače - vyzkoušet jiný rozbočovač, nejlépe Fkový
3. vyhodit tzv. účastnické šňůry a nahradit je koaxem, např. Belden 121.

Pokud je příjem na hraně, zlepšit na straně antény.

radek1
Registrace: 1/2006

bobo, jak víš, že je rozbočovač v pořádku?
změřil jsi průchozí útlum?
asi ne.
co když má rozbočovač útlum místo 4dB třeba 20dB?
zkus jiný rozbočovač
kdyby to fakt vypadával po útlumu rozbočovače, budeš musit zlepšit anténu nebo případně kabel (jak je valstně dlouhý ten koax k anténě?) - tak jako tak bys měl problémy - to co rozbočovač dovede udělat třeba i změna počasí.

Antonín

Antonin

Pravda, nemeril jsem. Jiny rozbocovac vyzkousim az behem tydne (musim koupit) a je mozny, ze to za horsiho pocasi vypadne uplne... Bydlim v doline a u nas byl vzdy signal na hov*o. Jesenicko.

Zdravím Vás!

bobo2

Tenhle klempr vůbec nepouzívej. Útlum jako takový podle mě není problém. Na zásuvce by měl být takový signál, pro který správné rozbocení na dva směry nemůže být fatální problém. Nejdříve je třeba znát jaký je signál z anteny, resp na zásuvce. Použij normální rozbočovač 5-1000MHz - Toner, Alcad apod.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Saxon

Diky za radu. R^ Zkusim koupit ten Toner a potom se uvidi.

Zdravím Vás!

bobo2

@GIGN1987

Kup pořádnou anténu a nebo to udělej jak radí GIGN1987 - kup aktivní rozbočovač i s napáječem, v odborné prodejně Ti rádi poradí podle příjmových podmínek v místě bydliště. Ten Tvůj je možná vadný, nebo jak píše Antonín. Já krátkým kabelu u sebe zesík nedával. Jak píše Saxon, máš nejspíš slabý signál. Příčin může být hafo, od antény, kabelu, symetrizák, koroze .... Nebo zavolej anténáře ať Ti to proměří

MMorous
Registrace: 10/2019

MMorous

Nevylucuju, ze mam fakt spatny signal, ale myslim si, ze mam porad nejake sebevedomi, ze jsem udelal pro signal maximum (aspon tedy smerove nastaveni).
Zatim mam plan, ze koupim zesilovac, externi napajeni a Tosca rozbocovac, jak radi Saxon. Potom se pozna, co to udela. Vychazi to cca na necelou tisicovku, tak do toho investuju. Bud a nebo...

Jinak dekuju vsem za rady a odpovedi!!!! R^ R^

Zdravím Vás!

bobo2

To je ostuda... TONER!!! omlouvam se... Tosca je neco jineho! :))) :)))

Zdravím Vás!

bobo2

zesilovac pro orezane dvbt pasmo

, kdyz uz nam to tak pekne vypinaj, tak uz by asi melo smysl resit zesilovac jen pro ten zbytek pasma ne ?

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Pokud máš signálu tak málo, že skutečně funkční dobře zapojený rozbočovač znemožní příjem, zesilovač není moc rozumné řešení - potřebuješ jinou pořádnou anténu. Ale je to jistě tvoje anténa a tvoje televize, takže udělej, co uznáš za vhodné ty.

Antonín
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra