Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Rozboceni pozemniho na dva vystupy

Preji hezkou nedeli, chel bych se prosim zeptat. Mam nastelovanou antenu na pozemni. Pouzivam pasivni antenu. Chtel jsem ji rozbocit na dva vystupy. Nekde v hlouby supliku jsem nasel tento rozbocovac:

https://www.antena.cz/antenni-tv-rozbocovac-na-2-tv-oem-do-tv-zasuvky-iec-p4970/

Kdyz jsem ho pouzil, tak utlum signalu po rozboceni zpusobil uplne znemozneni prijmu signalu. Antenu jsem si vysperkoval jak jen to slo, ze lepsi uz to asi fakt nebude...
Jelikoz jsem v prijmu pozemni TV novacek (vetsinou jsem jenom lital s merakem a testoval co kde chytnu a rozboceni/slouceni/zesileni signalu jsem nikdy nemel potrebu resit), tak jsem se Vas chtel zeptat, jak se nejlepe zbavit utlumu signalu po rozboceni? Nekde jsem se docetl, ze se pouzivaji predzesilovace pro srovnani rozdilu, ale uprimne receno, vubec nemam paru, jaky predzesilovac ci spravny rozbocovac koupit. Jestli se to da vyresit nejakym aktivnim rozbocovacem do zasuvky nebo nejak jinak. Pro info mam antenu napichlou do USB tuneru, kde nemuzu pouzit napajeni 5V.

Dekuju mnohokrat za rady a odpovedi a omlouvam se, ze jsem v pozemnim amater...

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45
Odpověď v diskusním vlákně

@Antonín

pokud ma jeho svod takovej utlum ze rozbocovac znemozni pouziti je zesilovac to nejlepsi reseni.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@bobo2

Napřed všechno pořádně prohlédni, případně vyměň anténu nebo kabel nebo konektory nebo všechno.

MMorous
Registrace: 10/2019

RE: Rozboceni pozemniho na dva vystupy

Takze 20 let stara antena. Ano, sito z Plzne se neda je tak sehnat.

No, rozbocovace, na hranicnim prijmu, tak radeji Teroz, kanalove predzesilovace, nebo jednoduse dokoupit neco a druhy kabel.
Zakladem prijmu je antena, myslim, ze se bavime o UHF, tak i 10cm, ma primarni vyznam + homogenita elmg pole.

Nejake logaritmicke neco, nezaruci nic.
No skutecne dobra vec na test signalu.
Nekdy to zabere, ano, plus i obycejne rozbocovace, no ne hranicni prijem.
Jiz vubec ne, dalkovy.

wenk
Registrace: 4/2006

Nemuzu davat odkazy na pomerne dobre rozbocovace (reklama), treba se nekdy divat na termin - homologovane.
Treba.

wenk

Wenk

Kolonoskopie hlavy a mozku? Při vědomi, ale lokální umrtvení:)) nějak to přehnali s těmi anestetiky:)

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Ne saxiku, je to skutecne tak.
Ceka me to a vubec, se na to netesim. Jen se snazim, na to nemyslet.
A o zdravi, nezertuji. Neco se unikatne napravilo a neco...
No uvidim.

wenk

Jinak Saxone,

vzdyt jim proste rekni, ze je to lepsi nechat na odbornicich.

Taky bych nechtel, aby mi kolonoskopku provadel, rekneme - kominik:)

wenk

@bobo2

všechno výstřely do tmy..základ máš tady ve třech dílech..
https://www.parabola.cz/clanky/4305/prijimame-dvb-t-1-cast-anteny-a-jejich-skutecne-parametry/..možná to pomůže pro začátek..

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

@wenk

Schvalování (nesprávně zvané též „homologace“) se v ČR provádělo do 31. 3. 2003.Pro koncová telekomunikační zařízení, která nejsou rádiovými zařízeními je nyní jen potřeba prohlášení o shodě ( https://www.ctu.cz/posuzovani-shody ) a to má i tento "perličkový" rozbočovač.
Jinak problém tohoto rozbočovače je díky konstrukci špatné oddělení výstupů a impedance. Pokud je přímo na zásuvce, tak ještě funguje a rozdíl oproti profi rozbočovači je do 2dB. Pokud je vstup jen na koaxu, tak dělá "frekvenční díry" dle délek výstupních koaxů.

RAFI007
Registrace: 1/2006

@RAFI007

Ne, s tim bych nesouhlasil. Jeste i dnes pouzivaji ve vyprodejich "nehomologova" a opacne.

Nechci zde davat linky, no ruzne sroty uz mi presly, az do kose.

Velmi lehce se da u, vim dnes je to u normalnich rozbocovacich, vypocitat vse, k minimalnimu utlumu.

No nekdy (pomerne casto), je kazdy vystup jiny.
Chce to merit. Tak pro zacatek jim poradime, stejne kabely a stejnou delku.
Ani to ovsem nezabezcpeci stejny pruchozi ultum, ani ne na 2 strany.

Ty, rekneme vyvazenejsi, lepsi, jsou drazsi.

A ano, v tomto mas pravdu:
"Jinak problém tohoto rozbočovače je díky konstrukci špatné oddělení výstupů a impedance."

Mam na strese 7 parabol a 3 anteny. Mohl bych vypravet...

wenk

@RAFI007

Jeste k tem frekvencnim utlumum.
Myslis, ze nekdo chape, ze i delka koaxu ovlivnuje ty, bud vypadky, nebo je naopak ten koax "sladeny"?

Nemyslim, nejaka lambda jim nic nerika. Plus samozrejme impedance (nutno nekdy i merit, taky rozhoduje delka, myslim, ze vis...), atd.

wenk

Mnoho povídání o stejné věci a málo výsledků. Z dob analogu jsem měl na chatě v údolí řeky Moravice nejméně 20 roků síto se zesilovačem namířené na Praděd. Obraz analogu s duchy se kroutil a byl na hraně sledovatelnosti. Od roku 2005 jsem přešel na satelit a nevyužitá anténa stárla a částečně korodovala.
Když se začalo před rokem vysílat DVB-T2 HEVC v kombinaci s DVB-T, tak jsem dělal znovu pokusy s příjmem pozemního signálu na starou anténu. Mám v patře malou TV Philips bez integrovaného napáječe antény, proto musím používat napájecí výhybku 12V. Dole mám STB TeleSystem TS6820 s integrovaným napáječem antény 5V. Zjistil jsem, že nyní chytám na oba přijímače DVB-T i T2 pozemní signál z Pradědu v dobré kvalitě, "teploměry" ukazují většinou 100% pro sílu i kvalitu. Výjimečně kvalitu menší, ale vyhovující, podle počasí. Kupodivu zesilovač funguje stejně dobře při napájení z 12V z výhybky i při napájení 5V z dolního STB.
Měl jsem doma hybridní rozbočovač TEROZ (levné rozbočovače mívají jen odpory) s jedním průchozím výstupem pro napájení antény. Chtěl jsem, aby oba přijímače fungovaly nezávisle, tj. abych při příjmu dole nemusel zapínat napáječ nahoře a naopak. Tak jsem do rozbočovače namontoval pro neprůchozí výstup indukčnost pro SS napájení antény z druhého výstupu a napájení 12 a 5 V oddělil diodami. Pro 5 V jsem použil germaniovou diodu kvůli menšímu úbytku.
Funguje to naprosto skvěle. Jen dodám, že jsem vzkoušel i půjčené síto bez zesilovače, a signál bez zesilovače byl nepoužitelný. Se zesilovačem na anténě vše funguje i při útlumu rozbočovače 3,5 dB. Základem je vždy zesilovač pokud možno přímo na anténě.
Zdá se, že antény pro digitální vysílání na Pradědu mají lepší zisk nebo dosah proti starým anténám z dob analogu. Dobrou kvalitu příjmu proti analogu jsem moc nečekal. Nyní, když zapomenu doma kartu Skylink, nejsem již závislý na satelitu.

Standa3

@Standa3

To sis vyhrál. Ten rozbočovač máš nahoře v patře, nebo někde pod střechou u antény ?

MMorous

Ztráty vedením a rozbočením by měl kompenzovat průběžný "domovní" zesilovač. Špatný signál (když nejde zlepšit anténa) zase anténní předzesilovač.

rejča
Registrace: 10/2007

Jinak já mám dálkový příjem cca na 35 km a kvalitní anténu. Anténa bez předzesilovače, pak zesilovač se slučovačem a regulací zesílení (DVB-T2 + FM/DAB) a to níže rozděleno na 5 TV. A šlape vše.

rejča

@rejča

"Jinak já mám dálkový příjem cca na 35 km..." To, ale není dálkový příjem! :)))

cha-cha
Registrace: 5/2007

@chacha

To je fakt :-) Ale zase to je trošku za kopcem

rejča

@MMorous

Rozbočovač mám nahoře blízko horní TV na dosah kablíku z napáječe s trafem. Ta napájecí výhybka pro 12 V je průchozí, není to koncová výhybka k zastrčení do vstupu TV. Anténu síto mám venku, ale ne na hřebenu sedlové střechy. Stožárek antény je upevněn na trám střechy, obloukem "podlézá" okapový žlab a anténa je kousek nad tím žlabem. Takže nastavení antény je bezpečně dostupné z žebříku.

Standa3

@Standa3

Jenom přemýšlím, jak bych to řešil já. Mám satelity, DVB-C, STA, ale teď řeším DVB-T2 do pokojíku a ložnice na jednom kabelu.

Z antény na balkonu do průchozí zásuvky v první místnosti a do koncové zásuvky v druhé místnosti
A nejslabší kanály č. 43 a 31 jedou na obou zásuvkách. Koncová je pochopitelně silnější, na průchozí je vidět na teploměrech nižší úroveň signálu.
Proč to sem píšu-na tak jednoduchou instalaci nepotřebuju drahý měřáky nebo složitý napájení zesilovače se spoustou drátů, maximálně si propísknu kabely. Kabely-první asi 12 m, druhý do 10ti metrů. Na anténě mám dostatek signálu pro obě zásuvky. Stanoviště Plzeň Petrohrad, zástavba, 1. patro, výhled omezený mezi stromy směr Krkavec cca 10 km

MMorous

@Standa3

Nebudu přece řešit 20 let starý rezavý síto, kdoví jak vypadá symetrizák, a kabel, a cpát tam nějakej letitej rozbočovač. Pokrytí signálem je dneska trochu jinde, já koupil antenu EMOS 16dB s filtrem bez zesíku, a musí to fachčit. A rozvod po bytě, to je pár metrů kabelu, rozdíl v poschodí je výška stropu + 2-3 m navíc.
Na druhé straně Ti musím dát za pravdu, že údolí je svinstvo.

MMorous
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra