![]() |
|
Finální síť 24 zhoršení příjmu?Měl bych dotaz na odborníky přes DVB-T. Bydlím v místě s horším příjmem (okolí Mníšku pod Brdy). V DVB-T 1 jsem přijímal signál multiplexu 4 z Novodvorské na kanále 42 na hranici příjmu. Po spuštění přechodové sítě 13 na kanále 24 jsem byl překvapen velmi dobrým signálem, dle budíků na STB téměř 100%. Všechny roční období byl signál stabilní,bez výrazných změn. Příští týden se ale tento multiplex bude přelaďovat na finální kanál 42. Četl jsem, že čím nižší kanál tím lepší příjem. Mám tedy dotaz, jestli se mi příjem zase nezhorší, nedej bože na úroveň původního multiplexu 4. |
acce
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 1 092 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
![]() |
|
@accedokud to nespustej, muzes spekulovat a treba se i modlit :)Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Tak se tedy budu modlit. Snad se to o tolik nezhorší. |
acce
![]() |
|
@acceProdej pak hlášení. |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 889 |
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Správně zvolený anténní systém a rozvod signálu je o něco účinněšjí než modlení.příjem na nižších kanálech - nižších frekvencích není automaticky ani lepší ani horší, jediné, co je lepší je nižší útlum koaxiálních kabelů na nižších kmitočtech. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?@krupino: podám. @Antonín: Takže pokud to teď funguje v podstatě na 100% na stávající anténě, může ten útlum v koaxiálu zhoršit příjem natolik, že to bude nesledovatelné, nebo jen nepatrně v řádech procent? Vím, že je to věštění z koule a opravdu uvidím až příští týden. Ale prosím jen o odhad. Určitě tomu rozumíš víc než já![]() |
acce
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Plati oboje. To, co rika Antonin i to, ze sireni terenem je schudnejsi pro nizsi kmitocty. Markantni rozdil byl patrny pri prijmu VHF a UHF. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Opravdu není "schůdnější" šíření nižších kmitočtů!Je větší Fresnelova zóna. Signál se snadněji "ohýbá", je tedy je možné signál lépe přijímat i bez přímé viditelnosti. Pro příjem digitáních modulací jako je DVB-T2 jsou však podstatné zcela jiné věci, které nelze na dálku vyvěštit pro neznámé místo. To že je útlum koaxu větší, může být u různých podivně zbastlených přijímacích antén a rozvodů třeba docela podstatná otázka. Ale taky nemusí. To opravdu není problém na úrovni dětské stavebnice Merkur. Je nutno měřit a provést řádný anténní systém. Bez toho to nejde a jít nemůže. Měření může být jistě provedeno i zjednodušeným postupem, ale furt musí ten dotyčný vědět, co činí a co měří. televizi si taky neskládáta doma, ale koupíte si ji v profesionálním obchodě od profesionálních výrobců. Moc nechápu, proč totéž neuděláte i s anténou? |
Antonín
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Na montáž antény jsem si samozřejmě sjednal odborníka. Bylo to před 7 lety a tehdy tady běhal s měřákem a došel k závěru, že stabilní příjem multiplexu 4 není možný.Smířil jsem se s tím, ale po většinu roku byl nakonec příjem ucházející. Pak spustili přechodovou síť 13 že stejného vysílače a signál byl vynikající. Myslel jsem, že je to třeba počasím a že se to zhorší, ale za rok se to nezhoršilo. Říkal jsem si, jako laik, že DVB-T2 bude asi kvalitnější. Teď mám jen obavy, aby to fungovalo i na novém kanále. |
acce
![]() |
|
@acceNeřeš obavy a počkej co bude. Předpoklad je, že intenzita signálu v místě příjmu bude stejná jako na stáv. K42, ale jak se projeví jiná modulace uvidíš až v praxi. Nechápu co očekáváš od této debaty. Jestli chceš mít týden nervy, nebo chceš ještě týden klidnější spánek... ? Tak to Ti tady teď napíšu že příjem budeš mít na K42 v DVB-T2 perfektní, dál už nic nečti, vypni PC a jdi na týden klidně spát... účel splněn![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu? Plati oboje.Zcela nesmyslný dotaz. Jaké to bude až bude. Jaké to bude za 5 let? |
sateliťák
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 081 |
![]() |
|
@lance![]() ![]() |
acce
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Nevím nic o místě.Ale není možný, to je takové hodně silné prohlášení. |
Antonín
![]() |
|
@AntonínJe to taková pustina v předbrdí, signál chytám odrazem od protějšího kopce. Oslovil jsem místního anténáře a ten mi to sdělil po sérii měření. Dál jsem to neřešil, mám ještě satelit a DVB-T mám jako rezervu při prudkém dešti a na kanály, které na satelitu nemám. |
acce
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Možné je všechno. To na dálku určit nejde.I když ...v poměrně silně osídleném a tedy vysílači pokrytém středu ČR bez velkých hor chytání odrazem od kopce je méně obvyklé a každopádně fungovat dobře skutečně nemůže. Možná bych zkusil ještě nějakého jiného anténáře, ale pokud víš, že ten váš fakt něco umí (třeba i jinou anténu než síto), je asi nejlepší řešení přijímat satelit. V Mníšku pod Brdy jsem jaktěživo nebyl, tak vím leda starou belu o tom, jak se tam přijímá tv. |
Antonín
![]() |
|
DoporučujiNa kopci zřídit kovovou plochu pro perfektní odraz. Plochu maskovat, jako že jde o reklamu, případně svatý obrázek. Pohrát se s natočením plochy, ať je splněn princip o shodě úhlů dopadu a odrazu směrem od vysílače a k anténě. Příjem bude stabilní i za deště (možná).Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 411 |
![]() |
|
@samorostnebo dvě zfázovaný antény |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 394 |
![]() |
|
@AntonínSíto nemám. Mám směrovou anténu Fracarro se zesilovačem. Příjem z Cukráku je tady pochopitelně bezproblémový, ale co se týče vysílačů z Prahy, to už je horší. Tahle strana od Prahy je dost členitá. Máme příbuzné na Jílovišti, což je první vesnice za hranicí Prahy přímo pod Cukrákem a tam je příjem ještě horší než u nás. |
acce
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Je jedno, jakou má anténa nálepku. Otázka je, zda je to kanálová anténa (hádám, že není). Širokopásmová anténa může být ausgerechnet na 42.k ne moc výkonná. Ale dálkové věštění mi moc nejde. Otazníků je moc. Jiné vysílače. Jiné kanálové antény. Jiné koaxy. Jiné...ale ono to prostě jít skutečně nemusí. I když je pro mne těžko uvěřitelné, že ani při použití moderní anténní techniky a ideální anténní soustavy by někde v prostřed ČR bylo místo, kde televize nehraje, možné to jistě je.Když to nejde, je řešení satelit. |
Antonín
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Ad odrazná plocha:aby měla smysl, musí být pro kmitočty řádu stovem MHz dost veliká. Dvacet metrů třeba...to uděláte dost těžko. Spíš je možné dát anténu třeba 100m nahoru do kopce a signál zesilovat průběžnými zesilovači. |
Antonín
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Odrazná plocha je v dnešní době vtip, v době kdy nebyl dostupný jiný způsob příjmu TV se ojediněle mohly snad použít i tyto "nestandardní metody" (sám jsem kdysi řešil "ohnutí signálu" přes blízký kopec do údolí pomocí 2 anten - přijímací a vysílací... celkem úspěšně), dnes je jiná doba, pokud pozemní příjem není možný "rozumnými" prostředky, volí se jiný způsob přijmu TV. |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@accePříjem bude s největší pravděpodobností bohužel horší![]() Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)
|
Delta1
Registrace: 6/2007 Příspěvků: 1 860 |
![]() |
|
RE: Finální síť 24 zhoršení příjmu?Uvidíme. Za týden podám pro ty co to zajímá hlášení. |
acce
![]() |
|
@acceTak si ho podáme navzájem![]() Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)
|
Delta1
![]() |
|
@Delta1Pokud to také řešíš, rád si přečtu tvoje zkušenosti. |
acce
![]() |
|
@acceAhoj tak dle měření ze včerejška a několika přeladění je stav takový, že 42 v DVB-T2 je parametricky mezi oběma bývalýma-vypnutýma sítěma!Horší než byla 42 v DVB-T, ale lepší než byla 24 v DVB-T2. Podle předpokladů, ale vyšší kmitočet udělá své! Na přímí výhled tedy v DVB-T2 lepší, ale bohužel přes členitý terén a stromy horší ![]() Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)
|
Delta1
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
![]() |
|
![]() |