Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Kanály české televize - všeobecně?

Ahoj Všem, navazuji na některá další témata zde v diskuzi. Všeobecně zde v lokalitě Brdy, ale i na jiných lokalitách´stále zaznamenávám neuvěřitelné problémy s kanály č.televize. Včera jsem shodou okolností řešil v lokalitě Jince (místní dokrývač) problém s K29,který je převeden z primáru Cukrák K26. Protože na střeše je umístěno několik antén z různých směrů mohl jsem experimentovat a vzít i primár rovnou. Nicméně i na zkoušku DVBT-RS8 na K51 Cukrák (pouze 5Kw) je funkční včetně i komerčních 23 a 40, přesto K26 stále problém. Signál jak z dokrývače na který dokonce vidím tak z primáru Cukrák prostě některé TV a boxy nevezmou..nebo dekodují se zpožděním min. 5sec. S ostatními kanály komerček i z toho samého dokrývače pouze na K28 prostě hrají jako dělo. Podle měření jsou šumy, mer, dbmV atd. v normě a z dokrývače na 200m snad echo nevzniká.. díky za komenty nebo námět co vlastně řešit..případně zkušenosti i odjinud.. ;)

Pájík
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46
Odpověď v diskusním vlákně

@Pajik

Tezko rict co mysli Radiokomunikace tou synchronizaci, jestli regeneraci a jestli se to vztahuje na k29 nebo jen na k28. Jak je videt se potvrdilo, ze ruseni od DVB-T neprichazi v uvahu (to by nebyl zasadni rozdil v prijimacich a bylo by to videt jasne na MER). V kazdem pripade s merakem s echem prece nemuze byt problem overit co z toho prevadece k29 leze - vyloucit/potvrdit pritomnost echa.

ivovi0
Registrace: 11/2008

@Pájík

Už se opakuju, ale nehledě na všechny předpoklady, počkal bych na vypnutí Zaječic, ať se vyloučí tato možnost kolize. Divil by ses, kde jsem já přijímal ODRAZEM 20W dokrývač v přímém směru naprosto totálně v ostrém stínu, ke všemu na LP antenu v opačné polarizaci (vysílač H, antena V) !! a jelo to celoročně a stabilně. Dokud to neověříš, nevylučuj to. Jinak mi prostě nedává smysl ten rozdíl K28 / K29. Že by tam bylo nějaké jiné místní rušení někde na frekvencích K28 se mi nezdá, jelikož hlásíš problémy z více různých míst (nechci rejpat, ale Jince vysílají vertikal - to jsi doufám nepřehlédl :))) ) Pokud ověříš situaci v okamžiku vypnutých Zaječic, pak už zbývá jedině problém na straně vysílače Jince.

brak232
Registrace: 10/2017

@ivovi0

Hodnoty MER pro K29 nám Pájík zatím nesdělil.

brak232

RE: Kanály české televize - všeobecně?

TO: Všem, asi teda počkáme na vypnutí Zaječova v souvislosti s event. kolizí. Jinak se tam na tuhle lokalitu dostanu během příštího týdne, tak zase něco změřím a konkrétně sdělím. Jinak samozřejmě vím, že jedou Jince ve vertikálu. Zajímavostí je, že K28 pokud to není opravdu od převaděče daleko tak je funkční i na anténu polarizovanou horizontálně tj. chci říci, že to chodí prostě víc než velmi dobře. Troufám si říct, že K28 hraje i na víko od popelnice..

Pájík

@Pájík

Zaječov je 3W horizontál, Jince 10W vertikál. Tak se necháme překvapit.
Odkud balují ? Z Votic ? Tak dej vědet 20.2. jak maká K35. Nevím, kdy by měl být K35 spuštěn. K35 se na Javořici vypíná až 25.5..

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

TO: mirasat, Jince vysílají nyní jen K28/29, ( předtím v DVBT 30/32) kde jsi vzal ten K35?

Pájík

Multiplex 23 má v Jincích přidělen K35. Ale start je ve hvězdách.
https://www.ctu.cz/vyhledavaci-databaze/prehled-televiznich-vysilacu/opravneni?form_build_id=form-r1yaTf_vziWCli66QMPkrhel7uFMcHwP3NjsjmWYIlg&form_id=opravneni_tel_vysilace_filter_form&transmitter=Jince&block=&polarization=0&prog_name=&broadcast_type=0&search_fieldset_submit=Filtr

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat

TO: mirasat, tak to ano.. to je ten budoucí Mux23, který na převaděči není (a kdy bude -lidi chtějí koukat) - dostal jsem tam prozatím K23 z Cukráku v ucházející kvalitě. Ostatně na tom místě hraje jak jsem psal i RS8 na K51 (5KW) z Cukráku, ale ten K29 prostě ne a ne..

Pájík

@Pájík

On stejně MUX23 do 30.6. nic moc neřeší (pouze dvě HD verze). Takže i kdyby vysílal, tak do 30.6. jde víceméně o zbytečnost.

mirasat

TO: Všem, tak problémy s K29 mají i širokém okolí v dosahu místního převaděče.. dostávají se ke mně hlášení dalších spousty lidí, kterým vysloveně tento jediný kanál funguje velmi špatně. Místní starosta bude už řešit na úrovni Městyse, tak jako před cca 3 roky, kdy k nějaké podobné anomálii už tehdy došlo. Tak uvidíme co se bude nebo asi spíš nebude dít. Zatím jsem neměl ještě čas se v tom nějak dál pitvat, stačí mi že téměř celá obec a přilehlé nejede tak více lidí snad více zmůže... snad nebudou radiokomunikace všem tvrdit, že si mají naprosto všichni opravit antény a že je mají naprosto všichni špatně pro programy české televize. :8)

Pájík

@Pájík

Já myslím, že pokud je chyba na straně ČRa, určitě o ní minimálně uvnitř firmy vědí. Předpokládám, že se jedná o jejich dokrývač.

mirasat

TO: mirasat, převaděč je ČRa, a míst jako toto je údajně mnohem více..

Pájík

@Pájík

Doporučuji nechat to zatím plavat až do vypnutí DVB-T. Stejně to bude někde oříšek. Možná přijde kouzelník a vymyslí tam DVB-T5

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

hodit na to kládu ,přesně tak R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

před chvílí jsem tohle psal kolegovi, koupil chalupu někde pod Klínovcem v Krušných horách. Hrozný problémy, navíc přesah od soudruhů kapitalistů, tak koupil novou anténu a stejně to blbne. Aby do toho hlavně nevrážel prachy, protože se může stát, že někde kvůli rušení od sousedů není vyloučena lokálně změna polarizace nebo bůh ví co ještě a ať to zatím nechá na Radiokomunikacích. Ať se raděj mrkne na kabel a konektory, třeba z toho vyklepe komunistický šváby a mravence a rozjede se to.

MMorous
Registrace: 10/2019

Souhlasím, není třeba panikařit. Než se celý přechod "utřepe" a doladí, bude na některých problematických místech chvíli trvat. V mé zájmové oblasti také předpokládám určité problémy a myslím si, že bude ještě muset dojít k některým změnám zejm. na dokrývačích oproti původním plánům ČRa.

brak232

Ještěd k26

Ahoj - problém s k26 z Ještědu (25kW) je i tady na severu. Je výrazně zarušen k25 z Černé Studnice (10kW). Bohužel i když na měřáku programy k26 naladím s parametry 57 dBuV a MER 23 a sousední k25 s parametry 44dBuV a MER 16, tak si s tím TV neporadí a nehraje vůbec nic. Vyřešil jsem to další anténou na Bukovou horu pro MUX21 k33. Myslím, že až se vypne v Jablonci příští týden k25, k26 z Ještědu se tady rozehraje.

Kikous
Registrace: 7/2007

@Pajik

Tak jak to tam dopadlo?

ivovi0

To: Všem, nevím jestli to tu někdo ještě čte, když všichni čtou samý koronavirus. Jinecký převaděč se konečně podařilo dokopat do lepšího stavu. Řešení bylo jasné.. místo problematického cukráku použít jiný vysílač a hlavně dostupný v této velmi problematické lokaci. Kromě Cukráku je zde pole ještě od Votic a Žižkova. Votice byly nakonec pro velmi malou intenzitu nepoužitelné, tak radiokomunikace použili Žižkov, který má vertikál a tak se nemusela ani polarizace přetáčet, když převaděč jede také ve vertikálu. Tak moje intervence alespoň této lokaci prospěla a podle měření a hlavně praxe v této oblasti došlo k velmi výraznému zlepšení stavu a signál se nyní vyrovná i komerčním. Vzájemné rušení s nedalekým Zaječovem se nepotvrdilo a naopak potvrdilo to co jsem tvrdil já, že to ani není technicky možné. Děkuji Všem za komentáře a věřím že zkušenosti odsud pomohou tedy i v jiných lokacích.. /viz. Vrchlabí apod. :8)

Pájík

Diky za info a potvrzeni intuice, ze to pousteli i s chlupama. :)

ivovi0

@Pájík

Také děkuji za zprávu R^

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra