![]() |
|
Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019Zdravím všechny.Včera jsem zkouknul tento film ( Matt Damon, Christian Bale.....).Mimochodem vynikající film a pro fanoušky vůně benzínu radost pohledět a poslechnout.ALE zaujala mě tam jedna scéna.Konkrétně v jednom záběru mluví syn Kena Milese (Christiana Balea) co sedí v Americe u tv "koukej mami Le Mans(Francie) a v přímém přenosu"!! Jak tam ten přenos závodu doputoval!? Byl rok 1966!! Nepředpokládám že přes satelit tak mě napadlo po podmořském kabelu!Ale lze to vůbec na takovou vzdálenost provést aniž by došlo k nějaké ztrátě kvality???Určitě to nebyl zdigitalizovaný signál a analog na takovouhle vzdálenost to musí být dost problém když si vzpomenu jak kolikrát dříve i obyčejná dvoumetrová SCARTka dokázala zahaprovat![]() Vu+Solo4K/TechnoTrend S2-3650 CI DVB-S2/Emme Esse 125 Al
|
Badis2
Registrace: 4/2015 Příspěvků: 483 |
![]() |
|
RE: Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019První opticky podmořský kabel byl položen v roce 1988, takže videosignal v roce 1966 přes oceán pouze přes satelit. První satelitní přenos z USA do Evropy byl v roce 1962(Telstar1).On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019útlum satelitního analogového přenosu a analogového přenosu po drátě na dně nebude možná až tak rozdílný - tedy šumu zesilovačů přibude taky zhruba stejně. Rozdíl bude snad v přeslechu. Pro nf analog video optika není až tak přínos.Ad. scart - není drát jako drát. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019V té době se přenášel po kabelu přes oceán pouze telefonní hovor....On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019Tak to bych neřekl, ale už si to nepamatuju tak přesně, abych se hádal. Rozhodně nebyl přenos pásma pár mhz neřešitelný po kabelu a dělal se docela běžně. I ty telefonní hovory se přes oceán přenášely na modulaci s pásmem několika mhz. Jak video přes oceán už nevím, ale např. elektronkové zesilovače šuměly podstatně méně, než pozdější tranzistorové. (Zajímavé, jak moc jsem všechno už časově zapomenul. jaké to bývalo. Jak se to všechno překrylo dalšími technologiemi. Už si nevzpomenu, kdy jsem navrhnul první linkový zesilovač, bylo to před rokem 1960 nebo o deset let později? ale vím, že koncová elektronka se jmenovala AZ4.) |
Antonín
![]() |
|
RE: Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019tak nevím , AZ4 je usměrňovač dvojitá dioda |
dnurg
Registrace: 12/2016 Příspěvků: 282 |
![]() |
|
RE: Ne až tak mimo mísu -Le Mans 66 2019Tak vidíš i to si pamatuju blbě, asi byla ve zdroji, který byl na tom linkovém zesilovači v jednom montážním modulu. Mně utkvěla proto, že jsem nosil řetízek na krku a jednou jsem se nakláněl a dostal anodové napětí z čepičky rovnou do krku - léta této historky mne přivedla k chybnému dojmu, že to byla koncová pentoda pushpullového konce 50w - vyvěrá z matných závitů paměti.Nevěřte nikomu, komu je přes třicet! Zajímalo by mne ale více, jak byl přes oceán přenášen ten obraz, kdyby to někdo vypátral někde v análech. |
Antonín
![]() |
|
![]() |