Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Koaxiální svod pod omítkou v chráničce

Ahoj, před zateplením fasády (před 20-ti roky) jsem si "zasekal" pod omítku (pro 2 místnosti) 2 koaxiání svody vedené v chráničkách (tzv. husí krky) Na půdě mám do obou svodů sloučené SAT, TV a Radio. Asi před 2-ma měsíci jsem začal registrovat u několika rozhl. stanic občasnou ztrátu kvality zvuku(kolísavý šum). Stává se to jen u některých rozhlasových stanic, většina hraje bez problémů. Dnes jsem zkusil koaxiálná kabel vedený ze zásuvky do přijímače odpojit a nakradil jsem to obyčejnou pokojovou anténou (2 m kabelu dodávaného s přijímačem) a šum ustal. Z rozbočovače v místnosti mám ještě připojenou TV a Sat.přijímač, ty ale fungují bez problémů. Stejně tak i spotřebiče napojené v jiné místnosti na druhý svod nevykazují problém.
Může být problém ve stáří svodu, i když je vedený pod omítkou ?

Marbulinek
Registrace: 10/2017
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Koaxiální svod pod omítkou v chráničce

V samotnom kabli by som problem nehladal.

JanoHels
Registrace: 1/2006

Dobře a jaký postup bys mi poradil ?

Díky za odpověď a jaký postup zjištění příčiny problému bys mi doporučil

Marbulinek

Já jsem zrovna dnes na chatě zjistil, že mi u slabších stanic zvyšuje šum rožnutí led žárovky. Druhý případ, kdy se mi objevuje šum, jsou přeslechy ze sousedního kabelu. Ale to nemusí být tvůj případ.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@Marbulinek

Aký kábel máš? To je tiež dosť podstatná vec :8)

VU+ Uno4K SE, Dreambox DM900 triple tuner DVB-S2X Multistream, motor Optibox + SG2100 + parabola 105cm,parabola Maximum E-85 Multifokus, Dierovaná parabola 100 FE MESH 2x😂, Domáce kino Pioneer VX510s, BluRay Pioneer BDP 170S, ULED TV Hisense H55U7

kostik123
Registrace: 3/2009

@Marbulinek

Používám vonkajší koaxiální kabel Zircon CU 121 ALPE/5mm černý+gel a maximálná spokojnosť, minimálny útlm pri cca 30m, je trošku menej ohybný, ale v mojom prípade toi nevadí. Voči UV žiareniu je vysoko odolný, proste kvalita za slušný peniaz R^

VU+ Uno4K SE, Dreambox DM900 triple tuner DVB-S2X Multistream, motor Optibox + SG2100 + parabola 105cm,parabola Maximum E-85 Multifokus, Dierovaná parabola 100 FE MESH 2x😂, Domáce kino Pioneer VX510s, BluRay Pioneer BDP 170S, ULED TV Hisense H55U7

kostik123
Registrace: 3/2009

postup?
rozdělit možné příčiny.
například natáhni provizorní náhradní kabel od přijímač k anténě
bude to hrát správně?
pak je chyba ve svodu nebo jeho dílech (rozbočení apod.)
použij náhradní vedení po částech svodu
a uvidíš
samotný kabel bude asi v pořádku, nedává moc smysl, aby fungovat pro sat, a nefungoval pro nízké kmitočty FM
můj tip: upadl ti drát k FM anténě, nebo je vadný, nebo jeho připojení

Antonín
Registrace: 8/2005

Podobne ako pise Antonin - hladal by som problem po konektoroch, rozbocovacoch, prepojoch, neviem, co tam mas vsetko v ceste.Moze byt nieco zoxidovane, zle dotiahnute, upadnute ... Ale samotny kabel menit nema zmysel.

JanoHels

@Antonín

Ahoj, tvoje doporučení beru, eliminační metodu vyzkouším zítra a dám zprávu . R^

Marbulinek

@JanoHels

Ano, díky, zítra se do toho pátrání "po drátu" pustím ;)

Marbulinek

co mate za uchylku schovavat kabely. ja proste natahnu venku a visi.
nekdo chytry odpovi ze kvuli zivotnosti ale tedka vidite ze tak ci tak jednou za deset let neco poroucha a je treba vymenit ty drahe. ja kupuju emos 20m za stovku a vse funguje.

sioga_bs
Registrace: 6/2007

@sioga_bs

Schovavat kable ma zmysel nielen kvôli zivotnosti, ale hlavne to nevyzera ako niekde na baraku v Casablanke na periferii. Schovany kabel dobrej kvality prezije kazdeho jeho majitela, ked sa nieco porucha urcite nie je problem kabel.

JanoHels

Já mám opačné názory.
Kabel nepřežije majitele. Mám staré kabely, které jsem instaloval před 30-35 lety, jsou vedené mimo venkovní prostor a budu je muset vyměnit vzhledem k řídkému stínění, které už nestíní, jak by bylo dnes potřeba. To stejné se může opakovat za pár let s těmi aktuálními.
Druhá varianta, nechat viset kabely volně je vzhledově šílený. Mě do obyváku vede asi 10 kabelů. Jak by to vypadalo, kdyby všechny visely venkem po fasádě.
Závěr. Kabely je potřeba schovat a tak, aby šly vyměnit.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Není kabel jako kabel. Staré kabely mohou být šuntovní (a asi i budou protože tou dobou nic dobrého moc nebylo.) Ale nemusí to být tak, kabel s dvojitým měděným opletením, který není vystaven UV nemá moc důvod měnit vlastnosti. Depolymerace plastu trvá spíše déle...

Antonín
Registrace: 8/2005

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra