Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Nový telekomunikační zákon

Od 1.4. má začít platit nový telekomunikační zákon, který má snížit, sankce za předčasné ukončení smlouvy z 20% na 5%. Mělo by se to týkat nejen mobilních ale satelitních a dalších operátorů.
Má k tomu někdo bližší info jestli to tak opravdu bude.
A můj dotaz pokud ano a já podám ted výpověd k 1.4.2020 bude to už platit podle nového?
Díky za informace.

Lubor12
Registrace: 9/2018
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Nový telekomunikační zákon

@Lubor12 pravdepodobne sa to bude týkať len novych zmlúv uzatvorených po 1.4.počul som niečo o tom.

janettek
Registrace: 9/2019

@janettek

Našel jsem tyhle stránky, kde je to celkem popsáno dobře, takže by to snad mělo platit. Já jen jestli s tím už má někdo zkušenost.

https://www.finparada.cz/6111-Co-noveho-ceka-spotrebitele-v-roce-2020.aspx

Lubor12

@Lubor12

Nezajímá mě to a proto se mně to nechce hledat a študovat, ale tobě nic nebrání si vše potřebné dohledat a naštudovat na netu. Na první dobu bych si logicky tipnul, že ty bys měl službu vypovědět až po 1.4. (učinit úkon až v době účinnosti novely) a to co píše janettek nebude pravda, tj. mělo by to být účinné u všech smluv. Ale fakt jen tak tipuju, z plezíru ;)

lance
Registrace: 10/2008

@Lubor12

Škoda že to nepřišlo o pár měsíců dříve. O Vánocích jsem přecházel z O2 na T-Mobile a musel jsem platit odškodné 270 korun. Ale proč ne když pokuta je levnější než řádná platba. Takhle bych jim nemusel dát vůbec nic a beze stopy zdrhnout.

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018

@JanM

Můžu se jen zeptat, proč jsi měnil O2 za T-Mobile?

Lubor12

Státem určená maximální výše pokuty není retroaktivní směrem do uzavřených smluv, protože i před tím tu maximální pokutu určoval stát, a nikoliv smlouva. Proto bude platit i pro starší smlouvy nová výše maximální pokuty. Bohužel mobilní trh, ani satelitní trh nejsou plně konkurenční z principu věci, proto musí do hospodářské soutěže zasahovat stát.

Antonín
Registrace: 8/2005

Lubor12

to zalezi od toho ako to bude upravene v prechodnych a zaverecnych ustanoveniach. tam sa vsetky tieto veci riesia. takze ak sa k tomuto zakonu dostanes sleduj oddiel zaverecne a prechodne ustanovenia. snad to pomoze

newbie78
Registrace: 6/2018

@Lubor12

Taky bych měnil na T-mobil,má lepší pokrytí,aspoň pro datové karty.O2 mi zělil,že pro můj tarif mění 4G na 3G aby mě dostihl-primitívní.Tak neomezený tarif O2(396,-/ms)doplňuji datovkou Tm.(200,-/rok),má totiž životnost dat 12 měsíců a převádí se na další rok

korkoran
Registrace: 10/2006

@Lubor12

T-Mobile mi nabídnul nižší cenu za mobilní data. O2 chtěl 400 korun za 5GB a k tomu nějaké další volné volání které jsem stejně nevyužíval, T-Mobile mi dal 4GB za 275. A telefon má dva sloty na SIM, takže v druhém slotu mám klasickou dobíjecí kartu.

JanM

@Antonín

Tak satelitní trh kde se operátoři požírají navzájem samozřejmě konkurenční prostředí není. Co se týká mobilních operátorů, tak tady je jedna situace, kterou všichni vidí ale nikdo to neřekne nahlas. Říká se ji kartel.

JanM

2JanM: tyto oblasti nemají plně konkurenční prostředí, a pak to znamená nutnost veřejného zasahování do volné soutěže = regulace. Tak je to prosté ve všeobecné rovině.
Ad. kartel: kartel není jen takové slovíčko, ale přesný termín, kdyby byly k dispozici důkazy o kartelovém jednání mobilních operátorů, bylo by snadné s tím zatočit. Jsou ovšem některé závažné příčiny, proč se točení neděje. Jednak zjevné důkazy nejsou. Ta druhá nejzásadnější je v tom, že mobilní síť je pro kolektivistický megastát současnosti prima nástroj ke kontrole občánků. A to celkem všade, ne jen u nás. Proto státy nijak mohutně po operátorech nešlapou a šlapat nebudou. Posílá vám google data o vašem pohybu za poslední měsíc? Tyhle údaje má ovšem od mobilních operátorů.

Antonín

@Antonín

Tyto údaje mi google pravidelně posílá. Takže i kdybych vytáhnul starou tlačítkovou Nokii se Series 60 tak mě může Google sledovat? Přepínače v nastavení odesílaných dat v google účtu jsou nefunkční. Na to už jsem přišel. Vypnes personalizovanou reklamu a stejně ji vidíš všude. YouTube je snad jediná služba kde sbírání dat dává smysl, ještě bych to pochopil u Google Now.

JanM

Ano i starou tlačítkovou Nokii lze lokalizovat poměrně přesně (ne tak přesně, ale dost přesně zejména ve městech) a někdo ta data má/mít může. Akorát to není google.

Antonín

@Antonín

Dneska už si člověk může akorát vybrat kdo ho bude špehovat, jestli to bude Google, Microsoft, Zuckerberg, Apple, čínská vláda...

JanM

Vybrat si můžeš akorát tak pivo v hospodě. Problém není google, ani další jmenovaní. Google nemá policii ani vězení a ve skutečnosti nemá, co by ti udělal. leda může ještě lépe tahat peníze z (nevhodné slovo)ů, ale protože voda od pradávna teče z kopce, a peníze od hloupých k chytrým, o nic závažného nejde. Problém jsou kolektivistické státy, v tomto případě ten český/evropský. Tam se zřejmě brzy stane normální, že půjdou klečet ti, co jim multikulti nevoní, a to na základě důkazů poskytnutých mobilními operátory. Thats life.

Antonín

Dnes daju ludia dobrovolne na net veci ktore volakedy boli sukromie. Kto je blb ma na to pravo. Druha vec je, ked sa spicluje. To vbraj demokrati nerobia len diktatura. Co mi to pripomina???? :laughing: :laughing: :laughing:

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Demokratický systém má k tomu pojistky, aby nemohl postupovat agresivně ke svým vlastním občanům.
Demokracie však může dobře fungovat jenom v intelektuálně homogenní společnosti, což přestává po dlouhém období bez válek platit. (Ale i v jiných případech, kdy je moc blbých příliš velká.)

Antonín

@Lubor12

https://www.e15.cz/finexpert/setrime/smlouvu-s-operatorem-nevypovidejte-pockejte-do-dubna-bude-to-zdarma-1364707
a http://www.itpoint.cz/ctu/clanky/?i=novela-zakona-311-2019-sb-13452

RAFI007
Registrace: 1/2006

@RAFI007

Díky, za ten druhý odkaz, takže počkám do 1.4. a sbohem freesate :)))

Lubor12

@RAFI007

Mi se nevyplatilo čekat. To odškodné + doplňková faktura byly levnější než poslední řádná platba. A T-Mobile se platí až po prvním měsíci, takže se vlastně nic nezměnilo.

JanM

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra