![]() |
|
Parabola na streseChci se zeptat na parabolu na strese.fungovala by na kabel od normalni anteny nebo se musi natahnout novy kabel.dekuji martin |
martin181
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 124 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38 | |
![]() |
|
RE: Parabola na streseKoaxial jako koaxial. Teoreticky by nemel byt zadny problem ho pouzit.Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 630 |
![]() |
|
RE: Parabola na streseNechci byt jizlivy, ale neni koax jako koax. A pockej az si precte prispevek Antonin![]() |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
RE: Parabola na stresepro kazdeho je koax takovy jaky si muze dovolit. stejne je to jako s auty. do prace vas muze dopravit auto za deset tisic stejne jako za sto tisic. neni to otazka ani tak kvality jako prabdepodobnosti funkcnosti. muze vam slouzit auto za deset tisic deset let bez problemu a muze nove auto porouchat behem par let ale nemusi. samozrejme ze cim.novejsi auto tim vetsi pravdepodobnost ze se poroucga ale jak sem napsal vubec to neznamena ze to auto za deset tisic i kdyz ma vetsi pravdepodobnost poruchy treba nenatrefite na to ktere vambude fungovat bez poruch treba i proto ze ho udrzujete.nejsem odbornik pres kabely ale mne funguje i levny kabel 20m za stovku, ten pokles signalu neni tak znatelny jako kdybych pouzil kvalutnejsi kabel, proste to funguje. a kdyz se kabel rozpadne tak preci koupim novy. odbornik muze poradit ze na strechu kam clovek hur dostava lepsi je koupit kvalutni odolni kabel a kvalitni f konektory ale jak rikam je to na kazdem kolik je ochotny do toho investovat. |
sioga_bs
Registrace: 6/2007 Příspěvků: 1 280 |
![]() |
|
@martin181parabola na strechu patrí len v nevyhnutnom prípade. Lepšie je, pravda ak sa dá, uprednostniť nižšie položený bod kvôli údržbe, napr stenu ... |
Dzordzo
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 3 458 |
![]() |
|
@martin181jednoduchá rada,nech tam starej a uvidíš,vyměnit ho můžeš potom |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 402 |
![]() |
|
DzordzoTo je mi jasny ale nemam na vyber |
martin181
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 124 |
![]() |
|
@martin181pozri sa po dĺže kábla, či nie je popraskaný. Staré zelené medené koaxiály boli asi najlepšie a najodolnejšie, len sa trochu horšie napájajú na tie nové. Ak tam niekto bude vešať parabolu, predpokladám, že s meracím prístrojom, takže kabeláž sa prípadne dá riešiť aj dodatočne, keď už bude parabola nastavená ... |
Dzordzo
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 3 458 |
![]() |
|
RE: Parabola na stresena střechu jen když není na výběr - pro anténu to nemá sebemenší přínos, ale vítr je dost velký problém - zbytečnýkoax nezjistíš v domácích podmínkách jinak než pokusem tedy podívej se jak vypadá střední vodič, pokud je to lanko, nebude fungovat pro satelit |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
@Antonínlanko funguje normálně,jen se s ním blbě dělá efko |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Parabola na streseTak to se mýlíš, koaxy s lankem mají mnohem větší útlum s růstem kmitočtu. Jsou použitelné tak na FM nebo dolní kus pásma TV. |
Antonín
![]() |
|
RE: Parabola na streseTiež som nezbadal, že ny koax s lankom mal väčší útlm, ale tá práca to zosúladiť s Fkom,nič moc.Predstavte si to ticho, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.
|
letas
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 3 147 |
![]() |
|
RE: Parabola na streseNechci se přít, ale všechny koaxy s lankový vodičem, co jsem viděl mají velmi vysoký nárůst útlumu s kmitočtem. Ale třeba jsem neviděl všechny, to je úplně jisté. Další věc je, že většina koaxů s lankem mívá impedanci 50 ohmů. (Ne všechny, ale 75 ohmové s lankem jsou docela výjimečné.)Čím jste "zbadávali"? Jak dlouhý kabel? Jaké označení? |
Antonín
![]() |
|
@pierrepetr and letasF-ko na "lankový" koaxiál jsem montoval následujícím způsobem:kabel jsem rovně zaříznul a doprostřed lanka jsem plochými kleštěmi zatlačil špendlík. Nejlépe ovšem mosazný-niklovaný (Fe by po čase reznul) - používal jsem takový, kterými se spínaly nové košile (tam musely být nereznoucí, aby se košile nezničila, při vlhkosti). Bylo to ovšem pro běžný TV rozvod - max. pro UHF. Samozřejmě pro sat rozhodně moc vhodný není ![]() |
kokun
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 867 |
![]() |
|
Anténa na střeše znamená:1. Výrazně větší namáhání větrem a tím možnost pootočení.2. Lození na střechu kvůli paraboly znamená možnost poškození střechy, popraskání lepenky za mrazu, protržení za horka. 3. S narůstajím věkem roste krevní tlak, starší lidé pak nemusí zátěž lezení snést, při prudkém poklesu tlaku je ztráta vědomí a pád ze žebříku. 4. Anténa se zpravidla poškodí za mizerného počasí, je nebezpečí uklouznutí na žebříku. 5. Anténa je lapač blesků. Více železa=větší možnost úderu blesku, musí být perfektně uzemněna, co ale když v oblasti je vysoký půdní odpor?? Pak jde větší část výboje do obýváku. Docela veselá německá norma doporučuje zemnit svodový kabel PŘES JISKŘIŠTĚ. Tzv. ochranný úhel výše umístěného bleskosvodu je účinný pouze vůči výbojům přicházejícícm zeshora. Výboje ale mají i vodorovné trasy. 6. Seřízení u paraboly dokáže odborník vybavený měřicím přístrojem. Amatér si musí pomoci přenosnou televizí a přijímačem na místě u paraboly. Takové řešení je sice levné, ale hodně nepraktické. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
@Antonínnejde o lanko ,či drát,u koaxu jde o dielektrikum,50ohm bejvaly šedivý na první pohled |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Parabola na streseLankem se vysoké frekvence šíří jinak, než vodičem s kruhovým průřezem. Dielektrikum ovšem je také zásadní. Jenže ono právě u lankových kabelů logicky nebývá vf.Malé doplnění pro samorost - u linuxových přijímačů a domácností s wifi ti stačí apka na telefonu a vidíš signál na mobilu u antény. V době mobilní už netřeba vláčet televizi. |
Antonín
![]() |
|
to Antonín"Amatér", vlastnící linuxový přijímač, wifi, moderní telefón s apkou, se svými vlastnostmi lehce vymyká pojmu amatér. Ale věřím, že takoví neprofesionálové existují...Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
@Antonínjak si to na kanarech mel s prijmem behem ty pisecny boure ?Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
RE: Parabola na streseNevím, byl hlavně obrovský vítr - písek v luftě bývá několikrát do roka (ne snad úplně tolik, ale bývá ho dost). Takový vítr ale nebyl 30 let. Sousedovi vítr ohnul plot - ocelové trubky, pletivo, na nich rostoucí buganvilie. U nás mi svalil sochu Ptáčka Charabáčka, jinak to přes kamarádovu kameru vypadá normálně. Paraboly zůstaly na střeše, ale jestli se pohnuly, uvidím za dva týdny - teď jsem v Česku, anžto se mi narodil druhý pravnuk, tak jsem se na něho přijel kouknout - a pro léky a po doktorech. Otázka je, zda se vůbec půjde vrátit - koronavirus možná způsobí karantény. No uvidíme. Příští týden jedu odzimovat jadranskou kuču a pak snad šupnu zpátky na jih. Mám dost pečlivě udělané uchycení parabol, protože je musím mít dost na větru vzhledem ke geometrickému uspořádání domu, a ono na Kanárech fučí dost často dost slušně, holt okeán je okeán, to není rybník. Když tak to došteluju - stejně jsem se chystal udělat drobnou úpravu a zkusit přidat 16e, abych mohl čučet na HRT. |
Antonín
![]() |
|
RE: Parabola na strese2samorostwifi je snad úplně všude, mobil má většina dětí od 6 let, to nemusí být nijak výkonný stroj - a i ten linuxový přijímač není nic kór profesionálního. Ale to je jedno, jenom doplnění možnosti, jak pohodlně nastavit anténu venku, aniž by člověk musel mít měřící přístroj, nebo poslušnou manželku .-) |
Antonín
![]() |
|
@Antonínvypadalo to podle prispevku ze tam jsi. tak nic.ale s tim virusem to bude zajimavy. zvlast kdyz to na kanarech vypada v poslednich letech jako v domove duchodcu :( Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
![]() |
|
RE: Parabola na streseOdletěl jsem začátkem února - normálně bych tam touto dobou byl, ale narozený nový následník je velký magnet, tedy hlavně pro prababičku. Já si nemůžu moc vyskakovat...Na Kanárech je průměrně zhruba 2 miliony turistů - mně připadají všichni jako nemožní mladí cucáci, kteří se nepokojně potulují sem a tam. Jak jsou věci relativní, což? Koronavirus bude průser pro ostrovy = logicky omezí příliv turistů a tedy příliv financí. Kromě turismu tam není jako zdroj peněz nic. Ještě v padesátých letech minulého století umíraly na Tenerife podvyživené děti hladem, a to se nedělo ani ve válkou zdevastované Evropě. Až turisti udělali z Kanárů docela příjemné místo pro život. |
Antonín
![]() |
|
@Antonínzrovna od tebe bych takové vysvětlení nečekal,tím středním vodičem se totiž žádné vlnění nešíří,max ss napětí,nechci ti radit dostudovat |
pierrepetr
![]() |
|
AntonínPoslední týden v květnu letíme na Tenerife, tedy chceme. Musím si zamluvit dopředu přístup na sopku(pěší túra), teď nevím, jak to dopadne. Denně pouští nahoru jen 200 lidí. Snad to klapne.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
@Saxona ty tu nakazu chces ziskat nebo rozsirit ? :))))ale jinak ti drzim palce, ale tou dobou si tam moc nezalyzujes :)) Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38 | |
![]() |
|
![]() |