Quantcast

Prodej hardware s doplňky na nelegální obsah porušuje zákon

| redakce | tisk

Prodej multimediálních přehrávačů, které mají nainstalované doplňky (tzv. addony) k protiprávně zpřístupněnému obsahu na internetu, porušuje zákon. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie (EU).

Soudní dvůr řešil žalobu na prodejce různých modelů multimediálního přehrávače pod názvem "filmspeler", který poskytoval přístup k protiprávně umístěnému audio a video obsahu na internetu.

Prodejce do tohoto přehrávače svým zákazníkům nainstaloval otevřený software, který umožňoval otevírat soubory prostřednictvím jednoduchého grafického rozhraní. Vedle toho prodejce do něj integroval doplňky, které umožnily streaming programů. Některé byly legální, jiný obsah byl zpřístupněn bez souhlasu majitelů práv.

Distributor těchto multimediálních přehrávačů se hájil před nizozemským soudem tím, že on sám žádné pirátství neorganizuje, neboť jeho přijímač pouze nasává obsah z volně přístupných internetových stránek, na které distributor přehrávače tyto programy neuložil. On jen prodával hardware, což nepředstavuje činnost zahrnutou pod pojmem "sdělování veřejnosti" podle autorského zákona.

Soudní dvůr ve svém rozsudku potvrdil, že prodej takového multimediálního přehrávače o který se jedná v dané věci, představuje "sdělování veřejnosti" ve smyslu směrnice 2001/29, čímž prodejce porušil nizozemské právní předpisy o autorském právu.

Rozhodnutí Soudního dvora je průlomové a je závazné pro všechny členské státy EU.





Reklama




Vybrané články