Quantcast

RT DE skončil i na satelitu Eutelsat 16A

| redakce | tisk

Nový zpravodajský kanál RT DE (RT auf Deutsch) zmizel z dalšího satelitu. Od pondělí tento ruský provládní zpravodajský a informační kanál v německém jazyce již není dostupný ani na satelitu Eutelsat 16A (16°E).

Pravidelné vysílání RT DE bylo spuštěno 16. prosince 2021. Od svého startu bylo dostupné ve vysokém rozlišení (HDTV) ze satelitu Eutelsat 9B (9°E) a souběžně i v SD kvalitě na družici Eutelsat 16A (16°E).

Distribuce na družici Eutelsat 9B byla krátce po svém spuštění ukončena. Stalo se tak údajně na popud německého regulátora Medienanstalt Berlin-Brandenburg (Mediální úřad Berlín-Braniborsko). RT na tento krok reagovala, že se "jedná o porušení Evropské úmluvy o přeshraniční televizi a překročení pravomoci ze strany úřadu". Stanice RT DE získala licenci v Srbsku.

RT DE před svým startem - záběr z vysílání
▲ RT DE před svým startem - záběr z vysílání

Modulace stanice RT DE byla na satelitu Eutelsat 9B snadno naladitelná na většině set top boxů a pravděpodobně proto jako první byla vypnuta. V případě vysílání na satelitu Eutelsat 16A byl program RT DE šířen jako SCPC kanál a stanici tak mohli sledovat jen diváci, kteří uměli stanici ručně doladit zadáním jejich parametrů.

Důvody vypnutí RT DE na pozici 16°E nejsou známé.

Satelitní diváci mohou RT DE přijímat nadále z ruského satelitu Express AM8 (14°W), na kmitočtu 11,120 GHz, pol. H, SR 3590, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Vysílání RT DE cílí na německy hovořící domácnosti, které ve většině sledují programy z jiných satelitů - Astra (19,2°E), případně Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E.

Je nutné podotknout, že i bez satelitní distribuce se RT DE dostane ke svým divákům a to prostřednictvím živého vysílání na stránkách de.rt.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace či aplikace ve smart TV.

RT DE vysílá aktuální zpravodajství, talk show a dokumenty v německém jazyce. RT vedle RT DE provozuje zpravodajské stanice RT France, RT en Espaňol, RT Arabic, RT UK, RT America a dokumentární kanál v angličtině RT Documentary.





Reklama




Vybrané články