Quantcast

Homecast S8000 CIPVR - další HDD model na trhu

| Tisk

Homecast S8000 CIPVR - další HDD model na našem trhuV poslední době se neustále rozšiřuje nabídka harddiskových satelitních přijímačů na našem trhu a závěr roku 2004 v tomto nebyl vyjímkou - ba právě naopak. Obzvláště v segmentu dvoutunerových přijímačů s USB propojením se nabídka potěšeně rozrůstá. Jedním takovým přijímačem je i Homecast S8000 CIPVR.

Jedná se o dvoutunerový přijímač s vestavěným harddiskem - v našem případě 80GB (pravděpodobně značky Seagate - přijímač jsem tentokrát kvůli neautorizovanému porušení záruční samolepky raději neotevíral). Na zadním panelu přijímače kromě obvyklých dvou scart výstupů, audio a video cinchů, RS-232, optického digitálního výstupu zvuku, modulátoru a dvou LNB vstupů i výstupů najdeme ještě další video výstup ve formátu S-Video a také onen již v úvodu zmiňovaný USB konektor. Na předním panelu najdeme rozhraní Common Interface pro dva CAM moduly a vedle displeje pak kromě obvyklých tlačítek i tlačítka pro rozšířené ovládání receiveru jako je např. Menu/OK a Exit.

I když posuzování designu přijímačů je spíše individuální záležitost, nebojím se říci, že Homecast S8000 CIPVR se bude líbit - chromovaná tlačítka na přístroji i chromový okraj displeje dokáží vždy pozvednout designovou úroveň o řád výše a tady to platí stoprocentně. Jemný vícesegmentový displej zobrazující název sledované stanice pak už tento pocit jen umocňuje. A ani menu přístroje v tomto trendu nezaostává. Jak již jsme u těchto modelových řad (eMTech, Homecast) celkem navyknutí - jedná se o rychlé, velmi intuitivní menu s dobrou - výváženou grafikou. Přeci jen mne ale dokázal tento model překvapit a to tím, že přes menu přijímače se ovládá jen část schopností přijímače, hodně uživatelsky frekventovaných funkcí je př! ístupných přímo přes tlačítka dálkového ovladače, kde jsou rozmístněna zcela přehledně a logicky aniž by jich tam bylo "příliš". Není tedy nutno se zdlouhavě prodírat sekcemi v menu. Například i editace seznamu stanic se provádí přímo v seznamu stanic, což bych sice obvykle spíše příliš neuvítal, ale zde je to opravdu šikovně zpracováno a průměrně znalý uživatel satelitních přijímačů či počítačů se ani na chvilku nezamyslí a vše jde takříkajíc "samo". Stanice lze ale přesouvat pouze jednotlivě.

Jelikož se jedná o harddiskový přijímač, jedním z nejdůležitějších faktorů pro posuzování tohoto přijímače jsou samozřejmě právě tyto jeho možnosti. Vestavěný harddisk o kapacitě 80GB byl vcelku tichý, jen při každém rozběhu ho bylo několik sekund slyšet malinko více, po chvilce se ale ztišil na velmi přijatelnou úroveň. Timeshifting se zde aktivuje při každém přepnutí na stanici a tuto funkci lze deaktivovat. Co pro mne ale bylo větším překvapením byla možnost nastavení délky shiftování a to až na 10 hodin!
Nahrávku lze převíjet čtyřmi rychlostmi, kromě toho se můžeme v záznamu pohybovat skokově a to buď pomocí numerických tlačítek, kdy nula je začátek záznamu, jednička je 10% záznamu, dvojka 20%, .... anebo jen přidržením šipky vlevo či vpravo, kdy po jejím uvolnění dojde k přesunu na právě stanovené místo v záznamu. Informační okno se při přehrávání záznamu zobrazí jen na chvíli, je-li ale vyvoláno zpět stiskem tlačítka info, tak zůstává dokud není ručně smazáno tlačítkem exit.
V seznamu nahrávek je u každého záznamu uvedena jeho datová velikost, časová délka a datum i počáteční čas jeho nahrávání, záznamy se dají přejmenovávat i stříhat či i kopírovat jen části záznamu do nového samostatného souboru (při střihu může dojít ke vzniku drobné krátkodobé mozaiky). Trochu překvapení na mne čekalo při nastavování timeru, kdy se nezadává začátek a konec nahrávky, ale jen začátek a doba trvání nahrávky. Samozřejmě lze nastavit nahrávání denní, týdenní, víkendové, atd. Pokud se záznam kryje s jiným, přijímač nám ho nedovolí uložit. Celkem lze uložit až osm nahrávacích bloků.
Nahrávka se ukládá již rozkódovaná a to se všemi atributy jako je například multilanguage či teletext. Jeden program lze nahrávat a součastně jiný již nahraný záznam sledovat.
Nahrávky můžeme stáhnout přes USB do počítače (u videozáznamů formát .tpo u rádiových stanic přímo v .mp3) a zde je následně zpracovat například pomocí DVR-Studia (čistější střihy, převod do MPEG, ...). Při stahování nahrávek musí být receiver ve stand-by režimu a je zapotřebí zvláštní ovladač, který je ke stáhnutí např. zde .

Přijímač má i funkci PIP, která fungovala bez problémů - u kódovaných stanic je však omezení, kdy kartu lze aktuálně využít pouze jen pro jeden program. Totéž platí i pro nahrávky - pokud např. sledujeme vysílání Primy a zároveň bychom chtěli nahrávat z Galaxie Sport, museli bychom použít dva dekodéry a dvě přístupové karty. Nahrávka se ukládá pouze rozkódovaná, není tedy možné ji nahrát zakódovanou s tím, že bychom ji dekódovali až později při přehrávání.

Pro naše podmínky je zajímavé přijímač otestovat i z několika dalších hledisek. Tím nejstarším problémem je zřejmě přechod stanic ČT z volného vysílání na zakódované. S tímto přijímač ani při jedné zkoušce problém neměl a bez problémů přechod zdárně ignoroval (zapínán byl až v průběhu FTA bloku - což obyčejně způsobuje přijímačům největší problémy), pouze jednou při dodatečné zpětné kontrole shiftováním se v době přechodu nahrávka znenadání skokově přesunula o cca. 10 sekund vpřed.
Dalším typickým problémem některých harddiskových modelů bývá časté zadrhávání nahrávky u studiových záběrů ČT či u nových českých seriálů (ČT i Prima). S tímto tento přijímač problémy také žádné neměl a i takovéto záběry přehrával bez problémů, čistě a plynule.
Při součastném použití karet CzechLink a SlovakLink v přijímači docházelo k vypisování typické hlášky "Nejste oprávněni...", tato hláška ale sama po malé chvíli zmizela a v průběhu pořadu se již nezobrazovala.
Zřejmě nejnovějším "českým" problémem je příjem nové české FTA stanice 24.cz, u které (zřejmě po jejím přechodu na vlastní uplink) přestal na některých přijímačích (i dražších cenových kategorií) fungovat obraz. A i když tento problém již přetrvává nějakou dobu, zatím nevypadá, že by se v tomto dělo něco k lepšímu a ani informace o důvodech a možných řešeních na veřejnost zdá se doposud nepronikly. Tento přijímač však s tímto problémy nemá a fandům politického dění u nás dokáže zpřístupnit obraz této stanice i za součastných podmínek.

Při zapnutí přijímače ze stand-by na zakódovaný program dochází k o něco déledoběji trvající aktivaci modulu a karty (někdy i až za 10 sekund). Nicméně program vždy naběhl a poté při přepínání mezi ostaními stanicemi již probíhalo dekódování rychle a bez problémů. Problém ale nastával u nahrávky ze zakódované stanice naprogramované přes timer. Pokud byl přijímač v době aktivace timeru vypnutý, často se stalo, že se nahrávka začala nahrávat nedekódovaná a takovýto "prázdný" záznam se po cca. 10-15 minutách sám ukončil. Jen pokud byl přijímač v době aktivace timeru zapnutý, proběhla nahrávka vždy bez problémů. Jak jsem později testováním zjistil, toto byl přímý důsledek použití CryptoWorksového modulu od TechniSatu (TechniCAM), při j! ehož použití jak s CzechLink kartou Bios2 tak i s Bios3 nástával tento problém s timerovým nahráváním zakódovaných stanic. Při použití normálního modulu CryptoWorks ver. 1.15.015 se toto ani s jednou z CzechLinkových karet již nedělo a přijímač fungoval opět na 100%. Kromě této jedné věci ale i TechniCAM fungoval dobře a spolehlivě.

Jinak jak už je bohužel (nejen) u této značky zvykem, přijímač si nepamatuje manuálně změněnou jazykovou mutaci, změnu audia (levý, pravý kanál, stereo) si pamatuje jen do vypnutí do stand-by režimu. První modely u nás prodávané neměly češtinu ani v nabídce jazyku audia a ani v menu přijímače, v průběhu prosince 2004 ale došlo k obnově firmwaru, jehož nová verze již češtinu obsahovala jak v menu tak i v prioritním nastavení language. Ke stažení firmwaru došlo přes satelit Astra1 19.2°E (OTA - parametry jsou nastaveny v přijímači).

Za zapůjčení tohoto zajímavého přístroje děkuji touto cestou brněnské firmě Omko (Staňkova 33, www.omko.cz ).

+ vícesegmentový display se zobrazením názvu stanice
+ hezký design, praktické a intuitivní menu
+ bezproblémové přechody na ČT
+ automaticky mizející chybová hláška při použití CL a SL karty
+ možnost jeden záznam sledovat a jiný nahrávat
+ PIP
+ funkční USB
+ ukládání audio nahrávek přímo ve formátu .mp3
+ až osm favoritních skupin

- nepamatuje si manuálně změněnou jazykovou mutaci
- neumožňuje interně sdílet dekódovací kartu (což je bohužel vlastnost i naprosté většiny ostatních dvoutunerových receiverů dostupných na našem trhu) a program dokáže zaznamenávat pouze v rozkódovaném stavu
- v editaci stanic nelze přesouvat skupinky stanic, přemisťovat je lze jen jednotlivě



Homecast S8000 CIPVR
Model ID 2010022000
Verze H/W 1.10.00
Verze S/W 1.08.0A
Loader 1.04


CAM CryptoWorks: TechniCAM CW a CRW ver. 1.15.015
karta CzechLink: bios ver. 3 a bios ver. 2

gespa





Reklama




Vybrané články