Quantcast

Kaon KSC- 590CI v praxi

| Tisk

Kaon KSC- 590CI v praxiZnačka Kaon se na našem trhu zabydlela již před časem a za dobu svého působení se velmi dobře zapsala do podvědomí zákazníků i prodejců jako značka satelitních přijímačů na které je spolehnutí a které mají nejen hezký design.

Jeden z přijímačů bežně dostupných na našem trhu je i Kaon KSC 590CI - receiver pro příjem nejen volných programů. I když se jedná o základní FTA přijímač s možností dodatečného rozšíření o kódovací moduly, nevybočující nijak ze své kategorie a srovnatelný například s provozně velmi spolehlivým přijímačem eMTech 200CI, při praktickém "osáhání" mne přeci jen několik věcí nadchlo natolik, že stojí za to se o tomto přijímači alespoň rámcově zmínit.

Jak již bylo výše zmíněno, přijímač obsahuje dvě šachty Common Interface pro vložení dekódovacích modulů. Na předním panelu nalezneme nejen standardní tlačítka pro přepínání programů a stand-by mód, ale i tlačítka na ovládání hlasitosti a tlačítka "menu", "ok" a "exit". Přijímač se tedy dá ovládat kompletně i bez dálkového ovladače, vyjímkou jsou jen části menu zabezpečené proti nechtěným změnám heslem (toto zabezpečení se dá ale vypnout). Na zadním panelu pak nalezneme nejen dva scart výstupy, jeden video a dva audio cinche, digitální optický výstup zvuku, RS-232, vstup a výstup modulátoru, vstup a výstup LNB signálu, kolébkový vypínač, ale i dnes se již vytrácející výstup 0/12V (a ten se může hodit např. na přepínání mezi více než čtyřmi LNB).

Již v úvodu jsem krátce zmínil tradičně příjemný design přijímačů Kaon a 590CI v tomto není vůbec žádnou vyjímkou. A výrobci nezůstali jen u vnějšího designu, také menu je graficky pěkně a jemně zpracováno, byť se v některých jeho částech může dlouhodobější uživatel velmi intuitivně ovládaných eMTechů zpočátku občas malinko "ztrácet" (ale zvyknout se dá opravdu rychle). Pohyb a změny v menu jsou rychlé, byť eMTech je konkrétně v tomto pořád ještě o kousek lepší. Z hlediska nabídkových možností je jinak menu Kaonu vcelku tradiční se všemi klasickými možnostmi, čeština ve všech možných nabídkách (menu, jazyk, titulky) samozřejmě nechybí (a ani slovenština). V Instalaci mezi nabízenými satelitními pozicemi nalezneme i samostatně Euro! bird1 28.5°E, což ještě ani dnes není moc časté. Transpondéry uložené pod jednotlivými satelitními pozicemi lze samozřejmě editovat, mazat či přidávat a stejně tak lze nakládat i se samotnými satelitními pozicemi.

Kaon KSC- 590CI v praxiV editaci stanic lze mazat či přesouvat i více stanic součastně, zpracovávaná stanice je vidět na pozadí. Při velmi intenzivní práci v editaci stanic může ale výjimečně dojít k neočekávanému restartu přijímače, po kterém se samozřejmě všechny doposud provedené a neuložené změny settingu ztratí.

Přijímač si nepamatuje manuálně změněnou jazykovou mutaci (language), levý-pravý kanál si pamatuje jen do vypnutí přístroje do stand-by režimu. Má hezky vymyšlené základní EPG informace, kdy jedna z možností je styl běžícího titulku na spodním okraji obrazovky. Další nezvyklostí pak je i možnost zvětšení námi zvolené výseče obrazovky (zoom) a to až do extrémního detailu. Menu také obsahuje i dostatek jednodušších her (Tetris, Snake, Mine, Poker, BlackJack, Hexa).

Podle technické specifikace přijímač disponuje DiSEqC funkcemi ve verzích 1.0 (přepínání až mezi čtyřmi satelitními pozicemi) a DiSEqC 1.2 (DiSEqCové ovládání motoru) včetně funkce USALS (GOTO X). Dále je ale k dispozici již zmíněná možnost přepínání napětím 0/12V a také je docela zajímavá nabídka "tone burst", jež je nabízena ve zvláštním samostatném řádku a je k dispozici i při aktivované funkci USALS. Jinak tyto přepínací či otáčecí funkce je možné nastavit pro každou satelitní pozici samostatně.

Pomineme-li hezký, luxusněji vyhlížející design a možnost přepínání také pomocí napětí 0/12V (či samostatného tone burst), pak hlavní výhodou oproti např. eMTechu 200CI je možnost naprogramování až osmi záznamů pro automatické zapnutí/vypnutí přijímače na určené stanici (timer) a také editace settingů přes PC. Vcelku povedený editační program je možné stáhnout si např. na www.omko.cz . Pro aktivaci STB k přenosu se používá tlačítka standby (tj. zapnutím receiveru ze stavu stand-by). Upravený setting mi šel bez problémů nahrát zpět do přijímače.

Přijímač jsem vyzkoušel i na příjem paketu CzechLink s CAM CryptoWorks (TechniCAM CW) a kartou CzechLink (bios ver.3). Přepínání i na zakódované stanice je rychlé a bez problémů, při přechodech ČT na kódování přijímači ale zatvrdne obraz a je nutné přepnout na jinou stanici a zpět (při testu byl přijímač na ČT zapnut teprve až při volném vysílání - za takovýchto okolností dochází totiž u přijímačů k největším problémům, pokud jsou přijímače aktivovány při zakódovaném vysílání a prodělají tedy nejprve přechod na FTA a teprve následně bez přerušení přechod na kód, vyrovnávají se s tímto specifickým problémem zpravidla citelně lépe).

ZÁVĚR
Celkově se ale jedná o velice povedený přijímač, který nejenže okrášlí naše technické zázemí, ale má i pár nadstandardních možností (titulkové EPG, zoom, velký počet jednodušších her).

Hodnocení:
+ hezký design
+ široké možnosti v použití přepínačů i v kombinaci s motorem
+ rychlé netuhnoucí menu
+ možnost přesouvat či mazat v editaci i skupiny stanic
+ indikátory síly a kvality signálu i v informačním okně (při rozšířeném informačním okně i podrobnější technická info o sledované stanici)
+ obrazový zoom
+ možnost zmrazení obrazu
+ hezky provedené základní EPG (formou průhledného informačního banneru na spodním okraji obrazovky)
+ až 8 časových záznamů pro zapnutí/vypnutí přijímače (timer)

- nepamatuje si manuálně změněnou jazykovou mutaci
- při velmi intenzivní práci v editaci stanic může dojít k restartu přijímače a tím i ke ztrátě neuložených změn
- při přechodech ČT na kódované vysílání obraz zatvrdne a je nutné přepnout jinam a nazpět



MODEL: KSC-590CI
info: 0D.05.05-CFAF
S/W: V13.05.01
H/W: V12.01.A5
Loader: V6.1.8
C.A: 2.2.2
B/C: S.012


gespa





Reklama




Vybrané články