Quantcast

Hyundai HSS-825H

| Tisk

Hyundai HSS 825H - POHLED NA RECIEVERNa českém a slovenském trhu jsou již několik let populární korejské výrobky. Donedávna jsme slyšeli většinou jen o výrobcích značky Humax. Na náš trh však vstupuje další korejský výrobce digitálních recieverů - značka Hyundai. Dnes Vám představíme první z přijímačů této značky, který by neměl uniknout Vaší pozornosti.

HYUNDAI HSS-825H
Pod tajemným označením Hyundai HSS-825H se skrývá digitální reciever s hard diskem. Přijímač s netradičním ale velmi líbivým stříbrným designem má 4000 programových míst, 2 sloty standardu Common Interface, 2 zásuvky SCART, S-VHS, DiSEqC 1.0 a 1.2, podpora teletextu.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Dálková ovládání je malé, přehledné a pohodlné. Tak asi nejstručněji můžeme charakterizovat ovladač, když jej uchopíme do ruky. Krom klasických číselných tlačítek, šipkami nahoru a dolu pro přepínání programů, šipkami vlevo a vpravo pro nastavení hlasitosti, dále i tlačítky MENU a EXIT nalezneme mj. i barevná tlačítka. Ta v menu obvykle slouží pro zjednodušení orientaci a v neposlední řadě také pro ovládání vestavěného hard disku. Jsou to tlačítka obdobná, která známe již z videorecordérů - PLAY, STOP, RECORD, přesouvání dopředu a vzadu a také tlačítko LIST, které slouží pro přehled zaznamenaných pořadů na hard disku.Hyundai HSS 825H - MAIN MENU

MENU
Stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovládání se nám zobrazí graficky velmi povedené základní menu s položkami SYSTEMS PARAMETERS, INSTALLATION, LANGUAGE, COMMON INTERFACE. V menu SYSTEM PARAMETERS můžeme nastavit základní parametry jako formát obrazu 4/3 či 16/9 nebo aktuální datum a čas s možností automatického přepnutí na letní/zimní čas. Další položka je INSTALLATION - zde můžeme nastavovat LNB, přidávat či odebírat programy z určité satelitní pozice, ladit nové programy, upgradovat software...
Položka LANGUAGE obsahuje několik jazyků ve kterých s námi může MENU komunikovat. Na výběr máme angličtinu, něčinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu a turečtinu. Čeština či slovenština v MENU chybí. Alespoň zatím. Podle informací, které máme k dispozici se na českém MENU pracuje. Je tedy možné, že již v nejbližších dnech bude k dispozici.

Hyundai HSS 825H - EPGEPG
Přijímače Hyundai podporují i EPG. Na dálkovém ovládači stiskneme tlačítko GUIDE. Zobrazí se nám v malém okénku aktuálně navolený program se základní informací o právě vysílaném programu. Název následujícího pořadu zjistíme stiskem zeleného tlačítka. Opětovným stiskem zeleného tlačítka se zobrazí opět info o právě vysílaném pořadu. Žluté tlačítko nám přinese informace o pořadech v následujících hodinách. Tato možnost je funkční, pokud provozovatel programu tyto informace skutečně vysílá. Modré tlačítko zobrazí bližší informace o právě vysílaném pořadu.

Hyundai HSS 825H - ZKUŠENOSTI S PROVOZEMZKUŠENOSTI S PROVOZEM
První otázky zákazníka při pořizování digitálního recieveru nejčastěji směřují k možnosti příjmu českých a slovenských programů ze satelitu. Nastavili jsme tedy parabolickou anténu na pozici 28,5E na seskupení satelitů EuroBird a Astra 2. Na dálkovém ovládání jsme stiskli tlačítko MENU, dále jsme pak vybírali z nabídky na obrazovce INSTALLATION - PASSWORD - LNB CONFIGURATION. Zde jsme zatrhli volbu Astra 2. Přijímač Hyundai HSS-825H můžeme práven nazývat přijímač s 'vyšší inteligencí' neboť po zvolení volby 'Astra 2' přijímač automaticky z paměti zobrazí volně vysílané programy na této pozici, nemusíme tedy nejprve parabolickou anténu nasměrovávat na pozici 28E a ani znát kmitočty a další parametry. Vše je uloženo spolu s programovým vybavením na satelitu Astra 19.2E . Seznam obsahuje i naladěné programy ČT1 a TV3. Ostatní programy musíme 'ručně' naladit - nastavit kmitočet 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Příjem TV i rozhlasových programů paketu Czech Link je bez problémů. Ke stejnému výsledku jsme došli i u programů paketu UPC Direct na satelitech Astra 19.2E.

Hyundai HSS 825H - LADĚNÍ PROGRAMŮLADĚNÍ PROGRAMŮ
Nejvýkonnějším 'nástrojem' tohoto recieveru je vyhledávání televizních a rozhlasových programů. V menu bohužel nenalezneme vyhledávání podle sítí (podle NIT-informací). Je tu však velmi účinný a dobře propracovaný prostředek k nastavování a vyhledávání programů - tabulka s informacemi na několika vybraných družicích (viz dále). Stačí pak již jen v menu INSTALL - LNB CONFIGURATION přidat do seznamu některou z již předdefinovaných družic či přidat jinou, kterou v seznamu nenalezneme. Tu si pak můžeme libovolně pojmenovat a nastavit k ní parametry použitého LNB právě pro příjem uvedené družice.
Pro automatické laděnní předdefinovaných kmitočtů na uvedených družicích v menu slouží INSTALL - SATELLITE SCAN, kde zvolíme na jakém satelitu budeme prohledávat programy a zda jen volné či volné i kódované stanice.
Software umožňuje pochopitelně i 'ruční' vyhledávání stanic. V menu INSTALL - TP EDIT/SCAN nastavíme parametrů více: jméno satelitu, kmitočet, polarizaci, symbolovou rychlost (FEC nelze zadávat, přijímač si FEC nalezne sám), vyhledávání: volné či volné + kódované programy. Poté stačí již stisknout tlačítko OK a vyhledávání může začít. Uvedené parametry se uloží do paměti přístroje a při příštím automatickém prohledávání bude kontrolovat změny i na tomto novém transpondéru. Je to výhodné, nemusíme pokaždé ručně kontrolovat několik transpondérů - stačí pak zvolit automat. ladění a nově přiřazené kmitočty sám přijímač začne 'skenovat'. V případě, že na kmitočtu již nejsou vysílány programy či již nechceme stanice na tomto kmitočtu vyhledávat, můžeme tyto data kdykoliv odstranit - TP DELETE.

Další samostatnou kapitolou je příjem digitálních signálů vysílaných pro normu NTSC. Přijímač dokáže signály v normě NTSC zpracovat a zobrazit. Podpora digitálních signálů NTSC je zvlášť vhodné pro lovce přenosových kanálů z Ameriky, velké množství vysílá právě v 525ti řádcích MPEG2.

Hyundai HSS 825H - CHANNEL LISTCHANNEL LIST
Zvláštní kapitolou je tlačítko CHANNEL LIST na dálkovém ovládání recieveru. Po stisku tlačítka vstoupíme do seznamu naladěných programů. Přepínat po programech můžeme tlačítky nahoru a dolů, po skocích tlačítky doleva a doprava. Toto menu nám poskytuje daleko více. Zde totiž máme možnost přejmenovat naladěné programy, přesouvat, mazat či ukládat mezi oblíbené programy (favorite list).

UPDATE SOFTWARE
Upgrade software, krom souborů z internetu je u přijímače Hyundai HSS-825H možný i ze satelitu. Stačí parabolickou anténu nasměrovat na komplex družic Astra 19.2E, kde krom aktuálního softu je vysílána i tabulka s aktuálními programy na několika vybraných satelitech (menu INSTALL - ON AIR DOWNLOAD).

Hyundai HSS 825H - HARD DISKHARD DISK
Vestavěný hard disk je o velikosti 40GB a vyrobila jej firma Teac. Na disk lze zaznamenat až 24 hodin programu. Na obrázku vidíme zaznamenané pořady. Pomocí šipek na dálkovém ovládání vybereme záznam a stiskneme tlačítko OK. Tím bude záznam přehrán. Na obrázku dále vidíme i délku jednotlivých záznamů, včetně i data a hodiny pořízení záznamu pořadu. Je zde i informace o velikosti zbývajícího místa na disku v GB, stejně tak i v procentech.
Hard disk na nás zanechal pozitivní dojem - je tichý a spolehlivý. Kvalita zaznamenaných pořadů je výborná.

ZÁVĚR
HYUNDAI HSS-825H s hard diskem je kvalitním recieverem pro příjem digitálních signálů ze satelitu v normách PAL a NTSC. Dvěma sloty Common Interface (CI) potěší všechny zájemce o příjem placených programů ze satelitu. Příznivá i jeho koncová cena s DPH, která se pohybuje okolo 25 tisíc Kč.

HODNOCENÍ
h/w
+ elegantní stříbrné provedení


s/w
+ podpora NTSC
+ graficky povedené MENU
+ update s/w ze sat
+ inteligentní a velmi dobře propracované ladění programů
- chybí (zatím) české MENU

Technické parametry recenzovaného recieveru naleznete v rubrice PŘIJÍMAČE.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články