Quantcast

Přijímače s dekodérem CryptoWorks

| Tisk

Televizních a rozhlasových programů v digitálu (MPEG2) přibývá jako hub po dešti. Je potěšitelné, že se vzrůstajícím počtem programů se rozrůstá i počet recieverů určených pro příjem digitálních signálů. Jen si vzpomeňme na doby, kdy na trhu bylo jen několik málo modelů digitálních boxů s mnohým omezením, navíc cenově pro obyčejného smrtelníka nedostupných. Je potěšitelné, že se hlavně v posledních měsících blýská na lepší časy.

Dnes již můžeme vybírat set top box z několika značek na trhu. Výrobci recieverů jednotlivé modely přizpůsobují zájmu diváků. Před rokem byly hitem přijímače s Dolby Digital, letošní rok se zdá být ve znamení digitálních recieverů s hard diskem... Nedávno jsme vám některé z nich na stránkách Parabola.cz představili.

Na českém a slovenském trhu je stabilně velký zájem o příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Ke zvýšenému zájmu o tyto programy v posledních měsících napomáhá mj. i zrušení vysílání MMDS.

V současnosti je pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu na trhu několik modelů známých značek satelitních přijímačů. Všechny dále uváděné modely mají již vestavěn dekodér CryptoWorks. Připomeňme, že kódovací systém CryptoWorks používají obě české platformy - Czech Link a UPC Direct. Bude-li možné si v budoucnu zakoupit samostatnou přístupovou kartu na paket UPC Direct, lze očekávat, že se zvýší zájem zejména o přijímače s integrovaným dekodérem CryptoWorks.

HUMAX CRCI-5500
Na českém a slovenském trhu 'vládnou' modely korejské značky HUMAX. Nejprodávanější přijímač s integrovaným dekodérem CryptoWorks nese označení CRCI-5500. Přijímač má dva sloty standardu Common Interface, podporu Dolby Digital a menu v češtině. I přes pochybnosti některých uživatelů o podpoře ze strany výrobce můžeme hovořit o kvalitním receiveru, který ve všech posuzovaných kritériích nemá konkurenci. V poslední době vzrostla jeho užitková hodnota, po dnes již legendárním přijímači Humax IRCI-5400 lze opatchovat i model 5500, který můžeme přeměnit na Humax VACI-5300 či Humax NACI-5700, kdy vestavěný dekodér CryptoWorks se chová jako dekodér Viaccess, resp. Nagravision.

PRO: české MENU, 2 sloty CI, podpora Dolby Digital, možnost 'přeměny'
PROTI: chybí upgrade s/w ze satelitu

HUMAX CR-5510
Model CR-5510 donedávna patřil mezi levnější přijímače s dekodérem CryptoWorks. Jeho parametry jsou stejné jako u modelu 5500, nemá však CI sloty na moduly pro příjem zahraniční TV.

PRO: české menu, podpora Dolby Digital
PROTI: nemá sloty CI

HUMAX CR-FOX
Hitem podzimu je novinka od Humaxe - CR-FOX. Tento model velmi malých rozměrů je v současnosti nejlevnějším recieverem s dekodérem CryptoWorks. Kromě modulátoru, výstupu DD a displeje má plnohodnotné vybavení shodné s přijímačem 5510.

PRO: zřejmě nejlevnější reciever s dekodérem CryptoWorks
PROTI: nemá: UHF modulátor, podporu Dolby Digital, sloty CI
Technisat DigiBox

TECHNISAT DigiBox
Technisat Digibox s dekodérem CryptoWorks byl zajímavou novinkou na začátku letošního léta. V obchodech se však zatím moc neobjevuje, dovozce zřejmě zanedbal patřičnou propagaci výrobku..

PRO: podpora Dolby Digital
PROTI: nemá sloty CI

GALAXIS MATRIX ACTION S
Německá firma Galaxis uvedla nedávno na náš trh model MATRIX ACTION S. Oproti všem zde uvedeným přijímačům má několik výhod. Vedle již 'běžných' slotů CI a podpory Dolby Digital má tento reciever Open TV. Na našem trhu je to v podstatě jediný přijímač s CA CryptoWorks, který má Open TV.

PRO: 2 sloty CI, OPEN TV, podpora Dolby Digital, upgrade s/w ze satelitu
PROTI: chybí české MENU, možnosti sortování



PHILIPS DSX 6010S
Tento digitální box lze získat pouze formou pronájmu ke službě UPC Direct. Nejjednodušší přijímač z popisovaných. Předností je kvalitní příjem EPG v češtině právě u stanic UPC Direct.

PRO: MENU i EPG v češtině
PROTI: pouze 999 předvoleb, dekodér CryptoWorks pracuje pouze s kartami UPC Direct, omezení s příjmem signálů z jiných satelitů než Astra 19.2E, nepodporuje Dolby Digital

ZÁVĚR
Na českém a slovenském trhu je stále jedničkou ve vybavení i počtu prodaných recieverů stále Humax CRCI-5500. Pokud však dojde u přijímače Galaxis MATRIX ACTION S k doplnění MENU o češtinu či slovenštinu, může přijímači Humax 5500 úspěšně konkurovat.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články