Quantcast

Humax IRCI 5400 a 5400z

| Tisk

Humax IRCI5400 a 5400z

Již v srpnu jsme na stránkách Parabola.cz přinesli zajímavou informaci - korejský výrobce Humax ukončuje výrobu modelu IRCI-5400 a připravuje nový model 5400z.

Proč došlo k zastavení výroby Humax IRCI-5400?
Humax IRCI-5400 byl od počátku uvedení na trh považován za zajímavý přijímač. Má integrovaný dekodér Irdeto a dva sloty Common Interface. Pomocí tohoto přijímače bylo možné zpočátku přijímat TV a R programy až ze tří systémů: Irdeto a dvou modulů, které se dají zasunout do příslušných slotů. Humax 5400 se stal populárním mj. v Řecku a Holandsku, kde jsou vysílány programy provozovatelů právě v systému Irdeto. Osvědčená značka si budovala stále lepší pozici v celé Evropě. V přijímači však nebylo možné přijímat systém Betacrypt na jiné než oficiální karty.

K dalšímu úspěchu u diváků a velké oblíbenosti Humaxe 5400 dopomohli především hackeři. Podařilo se jim totiž vytvořit tzv. patch soubory, kterými byly v tomto přijímači rozšířeny možnosti dekódování programů pomocí neoficiální karty navíc i v systému BetaCrypt. Velmi pozitivní ohlas na úpravy přijímače byl zaznamenán v Německu a Rakousku, kde působí společnost vysílající v Betacrypt - placený paket Premiere World a v Rakousku veřejnoprávní ORF.

Pay-tv společnost Premiere World úspěchy hackerů samozřejmě vůbec nepotěšily. Během několika měsíců však hackeři sw přijímače i karet vylepšili ještě více. Vznikl projekt DS9, který umožňuje za použití karet osazených obvody 16F876 + 24C64 přijímat až čtyři systémy na kartě. V přijímači je tedy možné dekódovat programy v Irdeto, BetaCrypt, Seca Mediaguard a Viaccess pomocí jediné neoficiální karty.
Do této chvíle se dá mluvit o zatím největším úspěchu hackerů.

Na nátlak vysílacích společností vydal Humax během prvního pololetí t.r. pro model 5400 několikrát nový soft s nadějí, že se podaří zastavit patchování popisovaného modelu. Nezadařilo se. Humax přistoupil k jednomu z možných řešení - donutil právní cestou prozovatele webu www.humfree.de stáhnout svoji prezentaci na které byly pravidelně zveřejňovány záplaty pro nový soft.
Soft byl však po krátké době zveřejňován na jiných serverech a tak výrobci zbyla poslední možnost - ukončit výrobu modelu 5400.

Nový přijímač Humax 5400z:
Korejský výrobce Humax začal intenzivně pracovat na novém modelu receiveru Humax, který už na trhu v současné době nahradil model 5400.
Nový STB dostal označení Humax IRCI-5400Z.
Tento nový model Korejci vytvořili jako nepatchovatelný, tedy takový, u kterého nebude údajně možné upravovat originální software.
Výrobce oznámil, že s/w bude možné upgradovat jen ze satelitu Astra 19.2E. Humax IRCI-5400Z má stejné parametry jako jeho předchůdce Humax IRCI-5400: 4000 programových předvoleb, OSD v češtině, výstup Dolby Digital atd. Tento nový model je již v prodeji.



Současný stav u Humax 5400 i 5400z a nové úspěchy hackerů:

Majitelé původní verze 5400 se mohou podle nových informací těšit i na další úpravy v patchovaném s/w. Na evropských serverech a v hackerských diskuzích se objevují poznámky o připravovaném projektu '6 v 1'. Na jedné kartě bude emulováno hned 6 systémů: Irdeto, BetaCrypt, Seca Mediaguard, Viaccess a nově dokonce snad i CryptoWorks a Conax.

Zajímavá je však i následující informace:
Nový a zdánlivě "neprůstřelný" model 5400Z, který je na trhu teprve krátkou dobu, již také lze patchovat. Nové patch soubory jsou zatím málo dostupné, ale v následujících týdnech a měsících lze předpokládat jejich značné rozšíření na mnoho internetových serverů.
I Humax 5400z bude tedy zřejmě v blízké době patřit k nejoblíbenějším a tím samozřejmě i k nejžádanějším digitálním přijímačům na evropském trhu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články