Quantcast

Galaxis Matrix Action S

| Tisk

Galaxis Matrix Action S - pohled na přijímačDigitální satelitní receivery jsou ve větší míře vyráběny na míru konkrétního trhu, pro který je daný model určen. Na místní specifika myslí i německá firma Galaxis, která na trh uvedla několik nových modelů digitálních boxů. Potěšující je i skutečnost, že výrobce má zájem dodávat svoje boxy i na trhy ve střední a východní Evropě - konkrétněji pro Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Zde chce uspět s modelem Matrix Action S (dále jen Galaxis).

Galaxis má dva sloty ve standardu Common Interface - přístupová rozhraní do kterých můžeme vkládat moduly - externí dekodéry. Má integrovaný dekodér CryptoWorks, který ve spojitosti s patřičnou přístupovou kartou umožní přijímat české a slovenské programy ze satelitu - konkrétně Czech Link a UPC Direct. Po přijímači Humax CRCI-5500, který má na českém trhu dominantní postavení se může jednat v případě recieveru Galaxis o velmi dobrou alternativu.

ZKUŠENOSTI S PROVOZEM
Galaxis, jak jsme již uvedli, má vestavěný dekodér CryptoWorks, do kterého stačí již vložit přístupová karta. Není tedy nutné obstarávat dodatečně modul CryptoWorks. Na přijímači jsme bez problémů naladili tuzemský paket Czech Link na družici EuroBird 1 na pozici 28.5E, kmitočet 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Po stisknutí tlačítka OK na dálkovém ovládači (dále jen DO) po chvíli Galaxis našel všechny vysílané televizní a rozhlasové programy v tomto paketu. Příjem volných programů je bezproblémový. Rozhodli jsme se vyzkoušet i kódované signály. Do recieveru jsme tedy vložili přístupovou kartu Czech Link. Pozor, oproti přijímači Humax 5500 se do boxu Galaxis vkládá karta opačně. Čtecí čidla dekodéru CryptoWorks jsou totiž umístěny dole. Příjem kódovaných signálů českého paketu byl bezproblémový.

Galaxis Matrix Action S - příjem programů paketu UPC DirectVyzkoušeli jsme i kartu 'konkurenčního' paketu UPC Direct. Ten je vysílán na satelitech Astra 19.2E. Po nastavení satelitní paraboly na pozici 19.2E a všech kmitočtů, které používá UPC Direct jsme očekávali, jak dopadne test s příjmem těchto programů o kterých se obecně ví, že díky nízkým datovým tokům u jednotlivých programů dochází u některých přijímačů k problémům s jejich příjmem. Vyzkoušeli jsme všechny programy paketu UPC Direct a v praxi jsme se přesvědčili, že Galaxis patří mezi ty přijímače, které si poradí s příjmem všech stanic UPC Direct. Galaxis dokázal programy bez problémů naladit a všechny zobrazit.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Na předním panelu recieveru jsou pouze tři tlačítka - stand-by a dvě slouží pro přepínání programů. K další obsluze slouží DO. Ten obsahuje vedle numerických kláves, EPG, ovládání hlasitosti obsahuje dnes již velmi oblíbené tzv. barevné tlačítka - ta jsou využitelná pouze v MENU a mají za úkol zjednodušit orientaci v MENU.

MENU
Galaxis Matrix Action S - menu přijímačeV setupu si můžeme nastavit angličtinu, němčinu či další jazyky, ale čeština či slovenština zde chybí. Je to poměrně zásadní nedostatek uvážíme-li, že přijímač se zabudovaným dekodérem CryptoWorks má oslovit i náš trh. Podle našich informací se však s češtinou dá do budoucna počítat. K dispozici je však dobře zpracovaný český manuál k přijímači.Vraťme se k MENU. Jednoduché a přehledné. Tak jej lze asi nejvýstižněji charakterizovat. Při našem testu MENU bylo rychlé, bez nějakých dlouhých prodlev. Vše funguje znatelně rychleji než u jiných digitálních přijímačů. Hlavní MENU je rozděleno na několik částí: Manual search (ruční zadávání kmitočtů a dalších parametrů programu), Automatic search (vyhledávání signálů pomocí NIT-informací, seznam kmitočtů a parametrů, které má reciever prohledat), Edit lists (jednoduchá editace programů - mazání, přesouvání, ...), Timer (nastavení časovače), Conditional Access System (správa nainstalovaných modulů), System Settings (další nastavení - UHF, Dolby Digital, LNB, časová zóna).

EPG
Samostatnou kapitolu věnujme EPG. V tomto směru funguje v podstatě na stejném základě jako známý Humax CRCI-5500, který zobrazí u stanic UPC Direct jen část textu z EPG, ale v tomto případě slov z EPG reciever Galaxis zobrazí více. U stanic UPC Direct rozšířené EPG také nefunguje. České znaky u stanic UPC Direct jsou taktéž nečitelné. Tyto problémy jsou však v podstatě u všech prodávaných digitálních boxů (kromě dotovaných přístrojů UPC).

Podobně jako u Humaxu 5500 i uživatelé recieveru Galaxis mohou být nespokojeni se zobrazovaným časem. Čas je opět přejímán z právě sledované TV stanice. EPG má přesto u Galaxisu navrch - poradí si s EPG i u stanic Canal Satelite Digital de Espana na satelitu Hot Bird, kde jsou informace EPG vysílány z časovým skluzem 2 hodiny. S tím si Galaxis poradí oproti jiným přijímačům lépe.Galaxis Matrix Action S - aktualizace software

UPDATE SOFTWARE
Aktualizace programového vybavení lze provést prostřednictvím souborů z internetu. K tomu je třeba mít Galaxis propojen s počítačem sériovým kabelem. Pomocí obslužného programu přeneseme datový soubor do přijímače. Obojí nalezneme na stránkách výrobce (www.galaxis.de).

Další, určitě výhodnější variantou je upgrade software přímo ze satelitu. Odpadají problémy s obstaráváním příslušných souborů z netu. Stačí parabolickou anténu nasměrovat na satelity Astra 19.2E. Zde je již z výroby nastaven kmitočet 12,670 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6. Volbu 'Software update' nalezneme v MENU [setup] - System settings - Software update.

DALŠÍ VYBAVENÍ RECIEVERU
Zatím jsme se u přijímače Galaxis zmínili pouze o základních parametrech. Podívejme se blíže na další:

DOLBY DIGITAL
Galaxis podporuje i výstup v Dolby Digital. Tuto možnost využijeme zatím jen u několika málo volně vysílaných TV pořadů. Další programy v Dolby Digital jsou vysílány v placených digitálních paketech (viz stránky PAY-TV).

Galaxis Matrix Action S - Open TVOPEN TV
Dalším využitím možností recieveru Galaxis je OPEN TV. OPEN TV je více než jen teletext či EPG. OPEN TV přináší aktuální zpravodajství, počasí, sport, program TV, mediální informace a v neposlední řadě i několik her, kdy se prostřednictvím přijímače Galaxis můžeme ve volných chvílích dobře bavit. Bohužel OPEN TV je volně vysílán jen v několika paketech na satelitu Astra 19.2E (ARD, ZDF, FUN TV). Zde funguje bez jakýhkoliv problémů.

ZÁVĚR
V posledním software, který byl v době našeho testování v přijímači, nám chyběl tradiční indikátor přijímaného signálu. V MENU recieveru však nalezneme předdefinované satelity a vždy jeden kmitočet, který zastupuje přijímanou družici s indikačním proužkem. Indikátor by byl vhodný i pro jiné případy, např. při nepříznivém počasí. Lehce bychom zjistili, zda signál se 'za chvíli' ztratí. Indikační proužek nám může také chybět při ladění nového satelitu na nové satelitní pozici. Doufejme, že problém vyřeší programátoři firmy Galaxis již v blízké době v nové verzi sw.

Galaxis s integrovaným dekodérem CryptoWorks, dvěma sloty ve standardu Common Interface, podporou Dolby Digital a OPEN TV se uchází o přízeň na českém trhu. V současnosti chybí přijímači české MENU. Tento poměrně slušně vybavený a konkurenceschopný přijímač se prodává v ČR v cenách mezi 14 až 15 tisíc Kč.
Technické parametry přinášíme v rubrice PŘIJÍMAČE.

Hodnocení:
+ upgrade software ze satelitu
+ 2 sloty standardu Common Interface
+ integrovaný dekodér CryptoWorks


+ výstup Dolby Digital
+ OPEN TV
+ slušná cena

- chybí české MENU
- chybí ukazatel síly signálu u všech kmitočtů
- nelze zadávat PIDy
- možnosti sortování programů

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články