Quantcast

Proměny přijímačů Humax..

| Tisk

Proměny přijímačů Humax..

V minulém týdnu jsme Vám na našich stránkách popsali historii a současnost dnes již legendárního přijímače Humax IRCI-5400. Po týdnu plných nových událostí okolo recieverů Humax se k této značce opět vracíme s aktuálními informacemi.

HUMAX IRCI-5400
V celé Evropě nejlépe uspěl přijímač Humax třetí generace - IRCI-5400. Dva sloty Common Interface, vestavěný dekodér Irdeto a MENU v několika světových jazycích z něj dodnes dělá nepřekonatelný digitální přijímač. Při přechodu paketu Premiere World (dříve DF-1) na kódovací systém BetaCrypt byl však Humax IRCI-5400 ještě nepoužitelný pro příjem v BetaCrypt.
Více než před rokem se však na internetu objevily hackery upravené HDF pro tento přijímač. Soubory umožnily upravit 5400 na příjem programů jak v systému Irdeto, tak i systému Betacrypt. Po několika měsících vznikl i tzv. projekt DS9, který umožnil na Fun kartách přijímat na patchovaném Humaxu 5400 až čtyři systémy na jedné kartě. O dalším vývoji jsme psali podrobně v minulém článku. Připomeňme, že Humax 5400Z, který je nástupcem původního Humaxe 5400 byl vyvíjen tak, aby nebylo možné reciever patchovat. Nepodařilo se. Řešení je na světě. V tomto případě již není patchování tak jednoduché, musí se zasáhnout do hardware a přeprogramovat paměť FLASH, ale jde to. Tento zásah do přijímače by si měl však každý promyslet, protože úpravou může uživatel přijít o záruku na přijímač.

Další novinkou u přijímače Humax IRCI-5400 (ale i 5400Z) je možnost příjmu programů v kódovacím systému CryptoWorks na vestavěném opatchovaném Irdetu. K příjmu signálů v systému CryptoWorks je třeba jen upravený blocker - interface, který se prodává např. u našich západních sousedů za ceny od 100 do 200 DM.

HUMAX CRCI-5500
Nejpopulárnější přijímač na českém a slovenském trhu HUMAX CRCI-5500 se také dočkal útoku hackerů . V minulých dnech se totiž objevily dva HDF soubory, které umí emulovat v 5500 jiný přijímač Humax.

* První HDF soubor nás přiliš nepřekvapil. Umožňuje totiž Humax CRCI-5500 upravit na HUMAX NACI-5700. Přijímač je pak použitelný zejména v Polsku. Úpravou totiž vzniká reciever s integrovaným dekodérem Nagravision, který je vhodný pro příjem programů mj. právě paketu Polsat 2 Cyfrowy či španělského Via Digital. Model 5700 není na trhu v Polsku zřejmě příliš rozšířen a je tedy možné, že úpravy vznikaly právě z tohoto důvodu. Důvodem k úpravám může být i nedostatek modulů Nagravision.

* Druhý soubor, který se objevil na internetu, umožňuje sw modelu Humax 5500 modifikovat na Humax VACI-5300. Vestavěný dekodér, v tomto případě již fungující jako Viaccess, bez problémů funguje s neoficiálními kartami Viaccess. V tomto případě není zcela zřejmý pravý důvod s/w modifikace vestavěného dekodéru (možná Vám na tuto otázku odpoví naše stránky PAY-TV).



V obou případech je 'proměna' Humaxe CRCI-5500 zcela bezproblémová, stejně jako návrat k původní verzi. Před uvedenými změnami je však doporučeno zazálohovat uložené TV a R programy za pomocí utilit Formula V3 či SetEdit. "Proměna" totiž vždy vymaže všechny naladěné TV a R programy.

HUMAX FTV-5600
Úprav se "dočkal" i box s OPEN TV - Humax FTV-5600. Ten je možné softwarově upravit na Humax IRCI-5400. Je pravda, že model 5600 nemá žádný vestavěný dekodér. V tomto případě však 'pirátské' HDF soubory plní jiný účel. Do Humaxe 5600 můžeme nahrát speciální soft, díky kterému získáme kvalitnější EPG, rychlejší ovládání a zvuk Dolby Digital. Přijímač 5600 může být po těchto změnách i mnohem stabilnější.




Parabola.cz





Reklama




Vybrané články