Quantcast

Evropská konference o HDTV

| Tisk

<a href=HDTV">Dne 7.června se v Lucembursku konala “Evropská HDTV konference”, kterou ziniciovalo Lucembursko, které předsedá Evropské unii, za podpory Evropské komise. Jednodenní setkání mělo představit biograf Utopolis, který je nově vybaven HDTV. Cílem setkání bylo veřejnému i privátnímu sektoru představit výhody HDTV.

Konference se konala na nejvyšší úrovni vlád z 25 zemí EU a manažerů z komerčního sektoru, kde diskutovali o zavádění HDTV v Evropě. Vysílání v HDTV je zcela běžným standardem na vyspělých trzích jako např. ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, Korei nebo Japonsku, kde již v současnosti přijímají HDTV kanály milióny domácností.

Zástupci předních společností řešili sporné otázky a možnosti pro vysílání televize ve vysokém rozlišení v Evropě. Debaty se zúčastnili společnosti: Alfacam-Euro 1080, Studio Canal, Tandem Communications, EBU, Tandberg Television, Thomson, Philips Electronics, Digital Interoperability Forum, Sony Europe, SES ASTRA, Premiere, Groupe Canal+, UPC, Autorità per le Garanzie nelle Communicazioni, CSA, OFCOM.

Ministr Schiltz silně vyjádřil jeho podporu HD
Jean-Louis Schiltz, ministr pro komunikace a nynějšího prezidenta EU Rady ES pro telekomunikace, otevřel konferenci a zdůraznil význam organizace konference na téma HDTV v tomto okamžiku. V době, kdy Evropa zaostává v rámci rozšiřování HDTV a potřebuje dohnat další země jako US a nějaké asijské země.

Minister Schiltz zdůraznil, že byl základním krokem pro tuto konferenci dát dohromady průmysl a zástupce úřadů k diskusi o sporných otázkách se zaváděním digitalizace. Zdůraznil, že v Lucembursku, kde se setkání konalo, fungují společnosti RTL a SES Astra a hrají důležitou roli v zavádění nových technologií.

Komisařka Reding zdůraznila HDTV jako klíčovou technologii pro budoucí TV vysílání v Evropě
Komisařka Viviane Reding poblahopřála Lucembursku, že iniciovalo konferenci, která podpoří rozvoj HDTV v Evropě. Vítá dohodu zástupců průmyslu, kteří budou označovat výrobky kompatibilní s HDTV značkou “HD compatible”.

Vovoame Reding zároveň zdůraznila, že přechod na plně digitální vysílání skončí nejdéle v roce 2012, kdy bude v EU vypnutý poslední analogový vysílač.

Klíčové otázky pro budoucí evropský TV trh
První část konference ukázala, že Evropa se již významně zapojila k zavádění digitální televize ve vysokém rozlišení. HDTV bude součástí TV trhu a podle Euroconsultu bude do pěti let více jak 30 miliónů evropských domácností vybaveno zařízením pro HDTV.

Výroba HD zařízení; priority pro evropské dodavatele obsahu
Dodavatelé HD obsahu přišli na konferenci se 2 informacemi. Za prvé není pochyb, že na trhu s HD v Evropě vznikne konkurence a za druhé dodavatelé obsahu speciálně filmů a sportů jsou přizpůsobeni pro vysílání v HDTV.



Masové uvedení zařízení pro HDTV
Výrobci zařízení a dodavatelé technologií informovali účastníky konference, že TV společnosti se postupně připravují minimálně pro první testy s HD. V dalších dvou letech se objeví "HD ready" výrobky od televizorů až po DVD přehrávače nebo přijímače pro MPEG-4.

Další HD kanály budou představeny ještě v letošním roce
Distributoři dále uvedli, že další HDTV kanály budou představeny ještě v tomto roce v Německu, Francii a ve Velké Británii. Dále bylo potvrzeno, že satelity budou primární distribuční platformou pro HDTV kanály. Provozovatele placené TV plánují v první fázi nabídnout tři až pět kanálů ve vysokém rozlišení, čímž rozšíří i nabídku služeb a zároveň budou podporovat rozvoj HDTV v Evropě.

3 výzvy evropských regulátorů
Evropští regulátoři podporují různé výzvy, které lze shrnout do tří aspektů: podpora v zavádění HDTV, ukončení stávajícího analogového vysílání v Evropě a brzký přechod na HDTV jako nový standard.

redakce





Reklama




Vybrané články