Quantcast

MultyMedia TS 1 - kombo od TechniSatu

| Tisk

logoZnačka TechniSat je na našem trhu již dostatečně známá nejenom díky DVB PC kartám, ale v poslední době i díky řadě kvalitních set top boxů určených především pro příjem satelitních a terestrických programů v digitálním přenosu. Z DVB-T přístrojů je zřejmě od této firmy nejznámější a oblíbený přijímač TechniSat DigiPal 2 a z kategorie satelitních přijímačů pak TechniSat Digit MF4 S. Právě tyto dva přijímače jsou spojeny do jednoho kombo zařízení, které se nazývá TechniSat MultyMedia TS 1. Výhodu tohoto spojení a obecně výhody kombo přístrojů není třeba zdůrazňovat, od použití jednoho dálkového ovládání až po spotřebu jen jednoho přístroje místo dvou, příjem maximálního množství digitálních programů a další…

Charakteristika přijímače
MultyMedia TS1 je set top box určený pro příjem digitální satelitní a terestrické televize ve standardech DVB-S a DVB-T. Přijímač má k dispozici kapacitu pro uložení až 4000 programů a umožňuje příjem kódovaných programů v systému Conax. Spolu s přístrojem je dodávána dekódovací karta. Přístroj má jeden slot pro vložení libovolného přístupového modulu.

Dodávané příslušenství
Spolu se set top boxem je dodáváno dálkové ovládání včetně baterií, dále kabel SCART, externí napájecí zdroj 230/12 V, dekódovací karta TechniSat (Conax), útlumový článek pro DVB-T a také kabel k autozapalování (možnost mobilního příjmu, protože přístroj je napájen 12ti Volty).

logoPřední, zadní a boční panel
Na čelním panelu se nachází čtečka přístupových karet systému Conax, zhruba uprostřed je čtyřmístný zelenožlutý displej, dále jsou zde dvě tlačítka pro přepínání programů a tlačítko Stand-by. Na zadním panelu najdeme rozhraní pro připojení externího napájecího zdroje, RF IN, LNB IN, elektrický i optický audio výstu S/PDIF, 2x audio cinch (L+R) a také 2x SCART. Na bočním panelu je pak sériové datové rozhraní RS-232 a také 1 slot pro vložení libovolného přístupového modulu.

OSD menu
Základní menu přijímače MultyMedia TS 1 obsahuje celkem 7 položek: Kanálové vyhledávání (1), Nastavení (2), Uspořádání časovače (3), Uspořádání TV seznamů (4), Uspořádání seznamu rozhlasu (5), Podmíněný přístup (6) a Jazyk menu (7). Názvy jednotlivých položek jasně napovídají, co uživatel pod nimi najde. Přesto krátký popis: submenu (1) slouží pro instalaci satelitních a terestrických kanálů včetně možnosti zadat stanice manuálně i pomocí PIDů. Podmenu (2) slouží ke konfiguraci systému – dětské pojistky, mód SCARTů, povolení zvuku v Dolby Digital AC3, informace o firmware v přijímači a také možnost uvést přístroj do továrního nastavení. V submenu (4) a (5) lze editovat, přesouvat a odstraňovat televizní, resp. rozhlasové programy. V (6) najdeme informaci o vloženém modulu a kartě Conax ve čtečce. Pod položkou (7) můžeme změnit jazyk, ve kterém má s námi přístroj komunikovat.

Praktické zkušenosti
Přístroj jsem se rozhodl otestovat i po praktické stránce. Zapojil jsem nezbytné kabely, satelitní i terestrickou anténu a netrpělivě očekával, jak se bude přístroj chovat. Po prvním uvedení přijímače do chodu bylo nutné nastavit jazykové prostředí – jazyk OSD menu a také zemi. Nastavení jazyka OSD menu slouží pro potřeby nastavení řeci, ve které s námi přístroj bude komunikovat. Přijímač podporuje mnoho jazyků včetně češtiny. Nastavení země (zde nepřesně uvedeno „Čechy“) slouží především pro nastavení znakových sad, teletextu a časového pásma.

logoPo provedení těchto nastavení se přijímač „zeptá“, zda si přejeme nainstalovat programy v DVB-T či (a také) v DVB-S.

DVB-T příjem
Velmi jednoduchá je instalace digitálních terestrických programů. Před samotným vyhledáváním všech dostupných programů dokáže přístroj analyzovat celé podporované kmitočtové spektrum a graficky zobrazí, zda jsou k dispozici DVB-T signály a také jak jsou silné (viz. obrázek). Tyto možnosti jsou zvláště zajímavé u mobilního příjmu DVB-T programů. Přístroj je na tuto možnost velmi dobře vybaven. Příslušenství obsahuje kabel do konektoru pro autozapalovače, takže není problém přijímat programy v automobilu či karavanu (pokud jsme v oblastech pokrytých DVB-T signálem). Vybavení neobsahuje externí anténu pro pozemní příjem. Tu je možné dodatečně pořídit. Firma TechniSat má v nabídce několik typů prutových antén, takže je možné k přijímači TechniSat zvolit i anténu od stejného výrobce.

Instalace všech dostupných programů byla bezproblémová. Přijímač našel všechny dostupné televizní a rozhlasové kanály ve všech multiplexech. Našel i datový kanál MHP v multiplexu Českých Radiokomunikací.

Oproti dříve testovanému a již zmíněnému přijímači DigiPal 2 je u MultyMedia TS 1 menu pestřejší, což souvisí především s faktem, že testovaný přijímač je připraven i na příjem satelitních programů. Při přepínání programů si divák všimne v informačním proužku zeleného písmene „T“, což značí příjem terestrických signálů (satelitní programy mají tmavě červené „S“). Výhodou přístroje je možnost mít satelitní i terestrické programy v jednom seznamu. Uživatel díky tomu nemusí ani postřehnout, zda právě přijímaný program je ze satelitní či terestrické antény. Velkou výhodou tohoto řešení je možnost uspořádání seznamu oblíbených programů podle svých představ bez ohledu na zdroj signálu.

logoDVB-S příjem
Pokud nebude TechniSat MultyMedia TS1 prvním přijímačem ve vašich rukou, zřejmě Vás překvapí satelitní část. Při úvodní konfiguraci LNB a satelitu potěší především fakt, že přístroj po provedení nastavení už má požadované programy základní družice Astra 1 v paměti. Je totiž předladěn už z výroby, což může pomoci i při nastavování parabolické antény. Stačí přepnout na některý FTA program a po vyvolání ukazatele úrovně na obrazovce nastavit parabolu na správnou polohu. Uživatel víceméně nemusí po instalaci skenovat transpondéry na satelitu a může hned sledovat své oblíbené televizní a rozhlasové programy. Při prvním uvedení přístroje do provozu je možné provést automatické proskenování, pro doplnění stávajícího seznamu. Díky inteligentní funkci ISIPRO se ani do budoucna uživatel nemusí starat o instalaci a editaci satelitních programů. Vše může přímo nechat na TechniSatu. Přijímač pravidelně stahuje z datového kanálu na Astře 19,2°E nové programové složení pro řadu významných satelitů (podle nastavených družic v menu). Díky tomu se programy automaticky instalují bez zásahu uživatele. Přístroj ohlásí nové programy, uživatel odsouhlasí jejich stažení a pak si může nové programy, které se automaticky zařadily na poslední místa v seznamu, jednoduše přesunout mezi své oblíbené položky.

Výrobce v manuálu uvádí, že přijímač podporuje symbol rate v širokém rozsahu – 1 ~ 45 Msymb/s. Pro zajímavost jsem tuto informaci ověřil na několika vybraných satelitních signálech. Nejnižší symbol rate, které se mi podařilo přijímat byl s hodnotou 1,426 Msymb/s. S nižšími hodnotami - 1333, 1110, 1026 či 1000 měl přijímač těžkosti a to i při laborování s úpravou kmitočtu i SR.

logoTeletext, audio, EPG
MultyMedia TS1 podporuje teleletext vložený ve VBI ale také i tzv. OSD teletext (videotext), což umožňuje listovat v teletextech přímo přes přijímač. Set top box má velkou kapacitu pro teletextové stránky, takže během chvíli je v paměti kompletní teletext a uživatel nemusí pak čekat na rotační cyklus teletextu a stránku mu přístroj hned zobrazí. Předností OSD teletextu na testovaném přístroji je jeho čitelnost. Samozřejmostí je bezproblémové zobrazování českých znaků včetně velkých písmen.

Přijímač jako všechny současné modely TechniSat umožňuje ukládat audio stopy k příslušným programům. U multijazyčných programů (včetně programů pay-tv UPC Direct) je tak možné spolehlivě uložit do paměti zvuk, který uživatel u stanice požaduje.

Tolik diskutované EPG je u tohoto přístroje v pořádku, korektní české znaky se zobrazují v obou u nás používaných normách.

Nespornou předností set top boxu je jeho podpora zpracování duálního zvuku. Při vysílání pořadů v duálu přístroj automaticky přepne zvuk na jeden kanál. Odpadá tím problém s "mícháním" dvou jazykových verzí během některých pořadů, které tímto způsobem vysílají ČT1, ČT2 a TV Nova.

logoSpeciality přijímače
Přidanou hodnotou přijímače (a vlastně všech současných set top boxů značky TechniSat) jsou podrobné informace o multiplexu a přijímaném kanálu (platí jak pro DVB-T, tak i pro DVB-S). Po stisknutí zeleného tlačítka získá divák informaci nejenom o hrubém a jemném signálu ale také o datovém toku a informaci o PIDech.

Zákazník spolu s přijímačem obdrží bonus – dekódovací kartu TechniSat (Conax) pro příjem balíku audio programů TechniRadio a MTV Unlimited (videoklipové programy MTV a VH1). Karta obsahuje předplatné na 30 dní a začne běžet od prvního vložení karty do dekodéru. Kartu lze pak dobít kupóny, které lze pořídit u prodejců se satelitní a anténní technikou.

CI slot je universální, je funkční pro všechny běžně prodávané CA moduly s příslušnými kartami. České diváky potěší, že v CI slotu funguje dobře i dvoukartový modul Easy.TV pro příjem českých programů Czechlink, DiGitalLink, SlovakLink i UPC Direct.

Přijímač podporuje protokol DiSEqC ve verzi 1.2 a USALS pro natáčecí zařízení a také speciálně i antény MultyTenne - malé paraboly, které podporují příjem programů z více družic. MultyTenne je patentované řešení TechniSatu příjmu z více satelitů.

logoDálkové ovládání
U většiny současných modelů TechniSat se objevuje universální dálkové ovládání, které se dá použít pro různé přístroje TechniSat včetně LCD televizorů. Ani u dnes popisovaného kombo přístroje Multimedia TS 1 tomu není jinak, i když už tím, že jde o kombo přístroj, je ovládání zjednodušeno použitím jednoho ovladače. Navíc však jednoduchým stiskem dvou tlačítek je možné změnit režim dálkového ovladače a pak tím samým DO ovládat jiné receivery i už zmíněné televizory stejné značky.

Závěr
Přijímač TechniSat MultyMedia TS1 je dobrým řešením pro uživatele, kteří chtějí přijímat satelitní programy a také pozemní digitální vysílání z jednoho přijímače. Jednoduše ovládaný přístroj s mnoha speciálními funkcemi a kvalitním obrazem, který je pro TechniSat typický, je připraven pro českého i slovenského diváka také díky CZ menu i podpoře českého prostředí (EPG, OSD, teletext, možnost příjmu kódovaných i českých programů). Velkou výhodou je možnost i mobilního využití přístroje kdekoliv na cestách. Přijímači lze vytknout snad jen chybějící výstupy satelitní i terestrické antény, takže přístroj nelze jednoduše „prosmyčkovat“ s dalším set top boxem. Ale i tohle lze vyřešit přes rozbočovače satelitních i terestrických signálů.
Set top box - kombo Multimedia TS 1 se na českém trhu prodává v současnosti nad hranicí 4000 Kč.
Přístroj k testům zapůjčila firma Omko, www.omko.cz . ( http://www.omko.cz/?kod=SRDIGITMULT1 )

logoHodnocení
+ dekódovací karta na příjem TechniRadio
+ bezproblémové EPG v českými znaky
+ ISIPRO
+ možnost příjmu paketů Czech Link, Slovak Link a UPC Direct (nutný modul a karta)
+ podporuje příjem duální zvuku
- nemá LNB Out a anténní výstup
- drobné chyby v českém menu
- symbol rate od 1,426 Msymb/s

Vybrané technické parametry
DVB-S tuner
Kmitočtový rozsah: 950 ... 2150 MHz
Citlivost: -65 dBm ... -25 dBm
Demodulace: QPSK
Symbol rate: 1 ... 45 Msymb/s, SCPC / MCPC
FEC: Viterbi a Reed Solomon 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8

logoDVB-T tuner
Vstupní kmitočtový rozsah: 174 … 230 MHz a 470 ... 860 MHz
Šířka pásma: 7/8 MHz (měnitelná)
Demodulace: COFDM
Ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
Konstelace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM,
Napájení antény: 5V/0,03A

Společné parametry
1 čtečka karet Conax
1 rozhraní Common Interface

video komprese: MPEG-2 a MPEG-1 kompatibilní do MP@ML
video standard: PAL / 25 Hz
aktivní rozměr obrazu: 720 x 576
obrazový formát 16:9: automatické přepínání na 16:9 TV přístroji (přes SCART), letterbox pro televizory 4:3
audio komprese: MPEG-1 a MPEG-2 Layar I a II
audio módy: duál (main/sub), stereo
vzorkovací kmitočty: 32 kHz, 44,1 kHz a 48 kHz
logoS/PDIF: elektrický, optický
Paměť teletextu: 1000 stránek
TV SCART: CVBS, RGB, S-Video


VCR SCART: CVBS nebo S-Video
Displej: 4 číslicový sedmi segmentový
Kapacita: 4000 předvoleb (max. 999 stanic ve favoritní skupině, max. 999 rozhlasových programů)
DiSEqC: 1.0, 1.2, USALS
Odběr: 3,2 W (stand by mód bez hodin), 3,7 W (stand by mód s hodinami), 7 W (v provozu, bez LNB), 15,5 W (v provozu, horizontální polarizace / 400 mA napájení LNB)
Napájení: zdrojem 12 V
Rozměry: 285 mm x 133 mm x 40 … 43 mm
Hmotnost: cca 465 g

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články