Quantcast

Viola Digitelmo 1 - PCMCIA DVB-T karta do notebooku

| Tisk

Viola Digitelmo 1Jednoduchý, malý, levný. To jsou ve stručnosti vlastnosti PCMCIA karty do notebooku, která umožní příjem digitální pozemní televize a rádia v systému DVB-T, který v České republice funguje v řádném provozu od října loňského roku.

CHARAKTERISTIKA VÝROBKU
Viola Digitelmo 1 je receiver pro příjem digitální pozemní televize v DVB-T v provedení PCMCIA karty. Výrobek je určen především pro mobilní příjem DVB-T v notebooku či laptopu. Hardwarově je identický s modulem Moditel 1 od výrobce TechniSat.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Spolu s PCMCI kartou Viola Digitelmo 1 obdržíme manuál, pasivní magnetickou prutovou anténu pro mobilní příjem DVB-T ale také i redukci na běžnou venkovní anténu. Součástí balení je i CD, které obsahuje nezbytný ovladač a také obslužný program. Na CD dále uživatel najde i elektronickou příručku výrobku, DirectX a další utility.

INSTALACE
Instalace je poměrně jednoduchá a je podrobně popsána v dodávaném manuálu. Ani běžným uživatelům by instalace neměla činit žádné problémy. Na internetové stránce výrobce digitalbox.de jsem našel i novější software.

MENU, EPG, ZVUKY
Po instalaci driveru a obslušného software se na ploše Windows objevila oranžová ikonka Digitelmo1. Po kliknutí na tuto ikonku se zobrazí poměrně jednoduchý a přehledný ovládací program, který je složen z několika barevných ikonek. Uživatel podle ikonky pozná, co pod jednotlivými ikonkami najde.

První ikonka je pojmenována "Settings" a obsahuje manuální a automatické vyhledávání programů, možnost nastavení "shiftování", synchronizaci času a zobrazování programových informací. Je zde i možnost nastavení jazyka menu (angličtina, němčina). Při skliknutí na "Auto Scan" začne software vyhledávat digitální signály - překvapivě prochájí nejprve UHF, pak VHF kanály.

Pod druhou ikonkou "Recording & Playback" najdeme možnost okamžitého nahrávání aktivního programu, Software umožňuje zde nastavit i složku, kam bude ukládat nahrané pořady (formát TS). V tomto menu můžeme záznamy i přehrávat.

Další, v pořadí již třetí, ikona "Program Information" obsahuje elektronický programový průvodce (EPG). Bohužel, software nepodporuje znakovou sadu ISO-6937, která se stala standardem v České republice. Ovládací software si neporadí ani s duálním zvukem a při reprodukci jsou slyšet oba kanály.

Čtvrtá ikona "About" obsahuje informace o nainstalovaném driveru a obslužném software.

Viola Digitelmo 1

ZÁZNAM POŘADŮTelevizní (ale i rozhlasové) vysílání v systému DVB-T si můžeme zaznamenat pro pozdější shlédnutí, případně vypálení na CD či DVD. Software zaznamenává pořady ve formátu TS (transport stream), který obsahuje veškerá data, tj. všechny audio stopy programy ale i teletextové stránky. Záznamy pak lze příslušnými programy (např. Projekt X) upravit do požadovaného formátu.

ZÁVĚR
Viola Digitelmo 1 je PCMCIA karta pro příjem DVB-T pro nenáročné uživatele. Výrobek vyniká především velmi jednoduchým ovládáním a možností záznamu do formátu TS. Produkt ale není plně připraven na české prostředí - nepodporuje české menu (ovládání), neporadí si s ISO-6937 v EPG a také neumí detekovat duální zvuk. Na českém trhu je modul Digitelmo 1 nabízen v cenách do 1700 Kč. Výrobek zapůjčil dovozce, firma Omko, www.omko.cz .

Hodnocení:
+ jednoduchá instalace
+ jednoduché ovládání
+ záznam do TS
+ cena
- nepodporuje duální zvuk
- nepodporuje české EPG
- nemá české menu (ovládání)

Minimální požadavky na systém PC:
* IBM kompatibilní PC s Pentium III 700 (nebo vyšší)
* Minimálně 128 MB RAM
* Operační systém Windows XP Home/Professional
* DirectX 9 nebo vyšší
* alespoň 5 MB volného místa na disku

Technické parametry:

Kmitočtový rozsah: 174 až 865 MHz (VHF/UHF)
Šířka pásma: 6/7/8 MHz
Vstupní citlivost: -75 dBm
Modulace: 16 QAM, 64 QAM, QPSK
Odběr: 2,4 W

Dodávaná anténa:

Kmitočtový rozsah: 174 až 865 MHz (VHF/UHF)
Připojení: 1,5m kabel s SMB konektorem (75 Ohmů)
Délka: 34,5 cm

Další vlastnosti:



* automatické a manuální vyhledávání kanálů
* softwarové dekódování
* nahrávání a přehrávání TV programů na HDD
* elektronický programový průvodce
* bez přídavného napájení
* jednoduchá instalace
* výstup pro anténu (s redukcí na IEC)

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články