Quantcast

SkyStar HD - příjem DVB-S2 a HDTV kanálů na PC

| Tisk

V této recenzi Vám představím tři DVB-S karty ve vzájemném klání, které nám laskavě zapůjčila firma OMKO. Jsou to: SkyStar 1 (rev. 1.5), která se také prodává pod názvem Nexus, Galaxis nebo Premium 2300, SkyStar 2 (rev. 2.6d) a konečně SkyStar HD (rev. 1.0), která se prodává také pod názvem Budget 3200.

Pohled na karty SkyStar HD, SkyStar 1, SkyStar 2

SkyStar 1 je první nejstarší kartou svého druhu, která se objevila na trhu v České republice a se kterou začínalo mnoho satelitních nadšenců (karta SkyStar 1 se dnes již nevyrábí). Později se objevila levnější varianta satelitního příjmu přes počítač karta SkyStar 2, jež si hned získala srdce uživatelů, především kvůli nesrovnatelně nižší ceně a dalších výhod popsaných níže. SkyStar HD je nejnovějším a pro nás nejzajímavějším výrobkem s možností příjmu HDTV.

Boční pohled na karty SkyStar HD, SkyStar 1, SkyStar 2

A rovnou přejdeme k vlastnostem jednotlivých karet:

SkyStar 1 má oproti ostatním soupeřům vlastní DSP procesor, díky kterému funguje i na pomalých počítačích, protože nezatěžuje hlavní CPU. Proto je velmi rychlá a stabilní bez závislosti na výkonu dalšího hardware.
SkyStar 1, DSP

Jako jediná má ovladače také pro Win 98 a ME. Může běžet ve dvou módech, buď v hardwarovém nebo softwarovém. V hardwarovém módu využívá právě DSP procesor, ale tak vznikají určitá omezení. Především potřebujete připojit kabelem zvuk na zvukovou kartu (stejný kabel jako k CDROM) a musíte se smířit se standardním rozlišením (PAL, NTSC). V softwarovém módu se karta chová podobně jako SkyStar 2, to znamená, že se rozšiřují možnosti příjmu v rozlišení HDTV a není potřeba zvukového kabelu. Jednou z dalších nevýhod je absence ovladače BDA, který vymyslel Microsoft pro Media Center a který se stává standardem u operačního systému Windows XP a výš. Naštěstí WDM ovladač existuje i pro Windows Vista a karta se těší stálé servisní podpoře. SkyStar 1 neumožňuje příjem signálu DVB-S2. WDM ovladač se instaluje do multimédií a síťových prostředků.

SkyStar 1, WDM


SkyStar 2 je v podstatě tuner s D/A převodníky a zbytek práce vykonává počítač. Tím se rozšiřují možnosti funkcí závisející na fantazii programátorů. Bohužel, právě zmíněný tuner tuto kartu omezuje pouze na příjem signálu DVB-S1. Takže i když zobrazí HDTV stejně jako SkyStar 1 v softwarovém módu, tak si neporadí s modulací ve formátu DVB-S2 a také nezvládne nové FEC (např.9/10). A čím se liší od SkyStar 1 v softwarovém módu? Hlavně tím, že propustí i 184 bytové pakety a díky tomu dokáže s emulací dekódovat SHLCrypt. SkyStar 2 pracuje s ovladači BDA i WDM.

SkyStar 2, BDA




SkyStar 2, WDM




SkyStar HD se podobá SkyStar 2, protože nemá vlastní DSP procesor a jde také o převodník s novějším tunerem pro příjem DVB-S2. Pod formátem DVB-S2 si nelze představit jen HDTV, ale také rozlišení SD (PAL) vysílané v kodeku AVC/H.264 nebo MPEG2 s FEC 9/10... S těmito formáty se setkáte na družici Astra 23.5E. V budoucnu se budou objevovat i na ostatních družicích.



SkyStar 1, chip




SkyStar 2, chip




SkyStar HD, chip



SkyStar 1 a SkyStar HD používají čip Panasonic, SkyStar 2 čip od B2C2 Inc. SkyStar HD se díky tomu velmi podobá kartám Budget T-1500 (pro pozemní digitální vysílaní) a Budget S-1500 (pro satelitní vysílání) prodávané také pod názvem WinTV Nova. Jsou skoro totožné, liší se především tunerem.

SkyStar 1, budget


A to je dobře, protože když použijeme WDM ovladač pro tyto karty, umožní nám SkyStar HD ovládat DiseqC 1.2 a můžeme tak otáčet motor, což u BDA ovladače je možné pouze s programem DVBViewer verze 3.6.0. SkyStar HD tedy také pracuje s ovladači BDA a WDM. Pokud použijeme ovladače WDM, musíme použít jiný software pro příjem SD i HDTV. Například program WatchTVPro Ex.



SkyStar HD, BDA




SkyStar HD, WDM



Při instalaci ovladače Skystar HD se nainstaluje i síťový adaptér, který není ve správci zařízení vidět.

SkyStar HD, WDM



Teď se podíváme na některé detaily všech karet. V teplotě ani citlivosti není velký rozdíl. Nejchladnější se zdála SkyStar 2 a nejteplejší Skystar 1. U Skystar HD teplota kolísala, ale nemělo to vliv na funkci, při dlouhém běhu je v podstatě vlažná. Na vysokou teplotu stoupne jen když nepřetržitě přepínáte mezi stanicemi a při pokusech častým zapínáním a vypínáním programu. Citlivost tuneru byla ještě srovnatelnější. Dobrá zpráva je, že SkyStar HD nemá problém u Óčka a TopTV na satelitu Astra 3A (23,5°E), vysílají totiž s nízkým symbol rate 5600 ksymb/s. Zátěž procesoru u SkyStar HD v HDTV byla rozdílná u grafiky NVidia 6600 cca 55% a integrované grafiky Intel 950 cca 80%. U SkyStar 2 a SkyStar HD je součástí i dálkový ovladač kompatibilní s univerzálním driverem WinLirc, který umožňuje ovládat nespočet programů. Zatímco u SkyStar HD se infra přímo zapojuje kabelem do karty, u SkyStar 2 je zapotřebí volný sériový port.

SkyStar HD, dálkové ovládání


Všechny karty zvládají zvuk AC3 a nemají problém s emulovaným dekódováním. V podstatě co uměla starší karta umí i novější plus něco navíc. Skystar 2 nemá možnost připojit kabelem CI Interface. U SkyStar 1 a SkyStar HD se dá dokoupit zvlášť.

A na závěr tabulka:

SkyStar 1, SkyStar 2, SkyStar HD, srovnávací tabulka


Software ke kartám SkyStar HD, Skystar 2 a Skystar 1

Ke každé kartě dostanete CD s originálním softwarem, který bývá většinou nejstabilnější a nejméně náročný na počítač, ale nemá takové možnosti jako programy od alternativních profesionálních a amatérských programátorů. O jaké možnosti jde? Například ovládání motoru, vysílání přes síť či internet, titulky v obraze z teletextu, obraz v obraze, dekódování stanic softwarovými emulátory a další. Prvním programem, který byl ve své době revoluční se nazývá Multidec. Je základem pro většinu alternativního software, protože zavedl standard pluginů. Tak můžete jeden plugin použít v různých programech. Něco jako VST pluginy pro zvukové editory. Jedním z nejznámějších následníku Multidecu je ProgDVB. Vyznačoval se velkou stabilitou při nahrávání a širokou škálou rozšíření. Tenhle program je stále nejlepší pro Skystar 1, protože byl původně určen jen pro ní. Bohužel s každou novou verzí je ProgDVB horší a horší a tak je lepší používat některou starší revizi. Dodnes nejsou vychytané základní chyby, které se táhnou už několik verzí bez povšimnutí. Také se zhoršil formát nahrávaného videa a tak se hůře převádí do standardu DVD. Dodnes jsou problémy s editací seznamu stanic a s neukládáním nastavení. Nahrávání videa je jinak stabilní. ProgDVB je vydáván ve dvou variantách a to placené a neplacené. Zvládá jak ovladače WDM tak BDA a má asi nejširší podporu satelitních a terestriálních karet. Rozchodil jsem ho ve všech případech a na všech ovladačích. Také není špatný placený MyTheatre. Má pěkný design a je dobře naprogramován.

U SkyStar 2 a Skystar HD záleží na ovladači, který použijete. U ovladače BDA je jeden z nejlepších programů DVBViewer. Je sice placený, ale rovnou v sobě zahrnuje funkce, které dodnes ProgDVB pořádně nezvládl ani jako moduly. DVBViewer má stabilní teletext s češtinou, titulky v obraze z teletextu (parádní věc u stanice BBC Prime), umožňuje vysílání přes síť a umí FEC 9/10… a HDTV v MPEG2 i AVC/H.264. Naladí vše, umí DiseqC 1.2. Nahrávané video nemá takové problémy při převodu do DVD jako u ProgDVB a je stabilní. Ke kartě SkyStar 2 je přibalená ořezaná verze DVBVieweru zdarma. Další program DVBDream byl u Skystar HD tak problematický a nestabilní, že ho zatím nemá smysl používat.
Při instalaci originálního softwaru ke SkyStar HD se vám nainstaluje i PowerDVD s kodekem pro HDTV. Tento kodek je mezi uživateli hodnocen jako nejlepší. Můžete si vybrat mezi softwarem od Technisatu nebo Technotrendu, oba dva fungují na stejných ovladačích.



SkyStar 1, SkyStar 2, SkyStar HD, TechniSat TV Center




SkyStar 1, SkyStar 2, SkyStar HD, srovnávací tabulka



Jeden z módů orig. software.

SkyStar 1, SkyStar 2, SkyStar HD, srovnávací tabulka


Pokud použijete ovladače WDM, zde se už programy rozcházejí podle druhu karty. U Skystar HD, můžete použít ProgDVB, ale ztratíte tak možnost přijímat programy v DVB-S2. Tato nevýhoda se dá vyřešit programem WatchTVPro Ex. WatchTVPro Ex zase pro změnu nemá podporu všech pluginů ve standardu Multidec, je také placený a často padá. Oběma můžete samozřejmě bez problémů ovládat DiseqC i motor. U SkyStar 2 můžete používat DVBViewer nebo DVBDream a jiný alternativní software, protože je nejvíce rozšířenou kartou vůbec s širokou podporou programátorů.

Existují i další šikovné programy jako MyTheatre, Alt-DVB, RitzDVB, SkyView. Jiné nejsou tak významné nebo se dál nevyvíjejí.

S každou novou verzí programů dochází k vylepšení podpory nových karet, ale často i k ukončení podpory starých. Můžeme očekávat, že software s podporou motoru a DVB-S2 bude přibývat.



Ještě bych se zde rád zmínil o šikovném prográmku Projekt IGI, ten totiž umožňuje přímo do vysílání přidat titulky ve formátu .sub. txt .scr .dtc a tak můžete sledovat zahraniční filmy s českým překladem. Je výhodou, že funguje s jakýmkoliv zde zmíněným programem.

Karty byly testovány na konfiguraci: Procesor Intel Pentium D 820, paměť 512MB DDR2, grafiky Intel 950 a NVidia 6600, Windows XP SP2, zvuková karta Creative Audigy 2 ZS. Pro provoz HDTV v AVC/H.264 je opravdu tato konfigurace minimum (vlastní zkušenost). Také hodně záleží na vyladěnosti software, kodeků a pod.

Soubory ke stažení:
* WDM driver pro Skystar HD s podporou motoru a DiseqC 1.2
* WDM driver pro Skystar 1 s podporou Windows Vista

Roman Mrázek





Reklama




Vybrané články