Quantcast

Technisat AirStar USB v praxi

| Tisk

logoNěmecká firma Technisat v loňském roce uvedla na trh USB zařízení pro příjem digitální pozemní televize - model AirStar USB. Zařízení, které se běžně připojuje k USB portu, mne natolik zaujalo, že jsem se rozhodl jej otestovat a podělit se s Vámi o zkušenosti s tímto výrobkem.

CHARAKTERISTIKA
AirStar USB, výrobek od německé firmy Technisat, je určen pro příjem digitálních signálů vysílaných v rámci DVB-T. Zařízení umožňuje přijímat televizní i rozhlasové programy a datové služby. Software podporuje i teletext, EPG a možnost záznamu pořadů na hard disk.

Technisat AirStar USBBALENÍ AirSTAR USB
V balení nalezneme vedle přijímače AirStar USB a napájecího zdroje také 4 stránkový manuál o instalaci zařízení v angličtině, němčině a francouzštině. Na obalu jsou k dispozici základní informace i v italštině, ruštině a arabštině. Dále zákazník v balení najde propojovací USB kabel a samozřejmě nezbytné CD, na kterém jsou drivery, obslužný program včetně DVB Vieweru. Dále Acrobat Reader ve verzi 5.05 v anglické a německé verzi a dále mj. software od Microsoftu - Direct X, Internet Explorer a Media Player.

INSTALACE
Na dodávaném CD je verze software 4.2.10 pro "karty" SkyStar, AirStar a CableStar (řídíci software je společný - parabola.cz o tomto referovala). Vzhledem k tomu, že na stránkách výrobce byla novější verze, stáhl jsem a nainstaloval nejnovětší dostupnou verzi z října loňského roku. Po stažení souboru a rozbalení archívu se instalace spustí souborem "start.exe". Instalace programů proběhne víceméně automaticky, uživatel pouze vybere složku, do které se má program nainstalovat. Počítač při instalaci vyžadoval 2 restarty.


Technisat AirStar USB
Program Setup4PC
NASTAVENÍ
Jako první se k nastavení nabízel program Setup4PC, jehož ikonka se zobrazuje v system trayi vedle hodin. Na kartě Terrestrial Settings je možné pod tlačítkem "ADD" nastavit místo příjmu. Tlačítkem "EDIT" je možné název upravit a tlačítkem "DELETE" lze záznam odstranit. Pod tlačítkem "Channel Management" lze opět přidávat (ADD), editovat (EDIT) a mazat (DELETE) DVB-T multiplexy, které hodláme přijímat. Tlačítkem "SEARCH & SCAN" spustíme vyhledávání televizních, rozhlasových a datových služeb. Pod tlačítkem "Program Management" lze opět přidávat, editovat a mazat - tentokrát naskenované služby (programy). Pod tlačítkem "DATA SERVICES" je možné konfigurovat datové služby. Tato část software výrobku nebyla testována.

Samotný příjem televizních a rozhlasových programů umožňuje až program DVB Viewver TE (Technisat Edition). Bohužel, nastavení z program Setup4PC program nepřebírá, takže je nutné všechny pakety opět znovu naskenovat. To provedeme v nabídce Kanál - Seznam kanálů. Na kartě "Channel Search" vybereme rozsah kanálů, které má software proskenovat. Nainstalované programy pak najdeme pod záložkou "Kanály" a programy vybíráme z rozvětvené nabídky. Na stejné kartě jsou jak televizní, tak i rozhlasové programy. Přepínání mezi televizním a rozhlasovým módem je bezproblémové. Prodleva při přenínání programů jsou asi 3 sekundy.


Technisat AirStar USB
Naskenované TV a R programy
Menu ovládacího programu DVB Viewver TE obsahuje celkem 5 položek - DVB Viever (možnost otevření video souboru, záznam programů, nastavení nahrávání, teletext, okno EPG, zobrazení EPG, zastavení obrazu), Kanál (seznam naskenovaných kanálů, přepínání mezi kanály, uložení kanálu), View (zobrazení titulků, celoobrazový režim), Nastavení (regulace hlasitosti, zvětšení obrazu, poměr stran, potlačení hlasitosti) a O programu (informace o verzi software).

ZÁZNAM POŘADŮ
Program DVB Viewer TE umožňuje i záznam vysílání z televizních i rozhlasových stanic. Software podporuje záznam ve třech různých formátech: Audio/Video PS (MPEG2), Audio/Video PS (MPEG2) a Audio/Video PES (PVA). Změnu formátu je možné provést v menu Nastavení - Možnosti - Nahrávání. Ve stejném menu lze nastavit i složku, do které se budou ukládat zaznamenané pořady a time-shiftované záznamy.

Jedna věc u ovládacího sotware mne velmi zaujala - program má časovač do kterého je možné naprogramovat (snad) neomezený počet záznamů z televizních či rozhlasových stanic. Testoval jsem naprogramovat 100 položek a všechny přístroj akceptoval, předpokládám tedy, že soft nemá žádné omezení možnosti záznamu pořadů.

Technisat AirStar USB
Výpis EPG

Velkou předností DVB Vieweru je možnost přehrávání nahraných pořadů stejným programem. Náročnější uživatelé však pravděpodobně sáhnou po některém propracovanějším přehrávači multimédií, který má více možností nastavení přehrávání a ovládání softu.

TELETEXT, EPG
Technisat AirStar podporuje i EPG (elektronický programový průvodce). Bezproblémově pracuje na kanálech, které vysílají EPG bez diakritiky, u stanic v EPG s diakritikou jsou problémy jen s některými znaky. Dá se říci, že EPG funguje v obvyklé "kvalitě", kterou nabízejí stolní přijímače. Ovládací program jen některé EPG nesprávně přiřadil k jednotlivým programům - například u stanice TV Praha se objevilo EPG TV Nova.


Technisat AirStar USB
Příjem teletextu
Teletextový modul, který najdeme v menu DVB Viewer - Teletext si neporadí s českými znaky a nahrazuje je symboly. Nelze změnit ani font a znakovou sadu fontu v teletextu. Teletext v software poskytuje základní možnosti - volby a zobrazování stránek bez možnosti exportu stránky do textového či grafického formátu.

ZÁVĚR
USB zařízení AirStar USB může být dobrým doplňkem pro příjem digitálních terestrických signálů na počítači, notebooku nebo i televizi. Výhodou boxu je takřka neomezená kapacita pro záznam pořadů (záleží jen na velikosti disku a oddílu) a nainstalované programy. Nahrávky lze ukládat v jednom ze třech nabízených formátů. V současné době je největší nevýhodou skutečnost, že ovládací program nepodporuje české znaky v teletextu a ani v EPG. Zařízení není až tak plně "mobilní", protože vyžaduje vlastní napájení. S výrobkem se nedodává dálkové ovládání.

Celkové hodnocení AirStar USB:
+ možnost záznamu pořadů ve třech různých formátech
+ DVB Viewer TE v české verzi
+ neomezené programování nahrávání
+ DVB Viewer dokáže přehrát i zaznamenané pořady
- složitá instalace
- teletext nepodporuje české znaky
- EPG nepodporuje české znaky
- nedodává se s dálkovým ovladačem
- nutné externí napájení
- jen na volné programy; nelze připojit zařízení pro moduly a dekódovací karty

Požadavky na počítač:
* Pentium III, 700 MHz či rychlejší
* 256 MB RAM
* 1 USB port (přímé připojení, ne USB HUB)


* 3D grafická karta
* Sound Blaster
* Windows 98SE/ME/2000 Prof./Server/Win XP Home/Prof./Windows 2003

Doporučený software:
* Internet Explorer 6 nebo novější
* DirectX 9 a vyšší verze
* Microsfot Media Player 9 a novější

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články