Quantcast

DigitMobil 3 - mobilní DVB-T televize TechniSat

| Tisk

DigitMobil 3 Častým požadavkem uživatelů je mobilní příjem nejen televizního vysílání DVB-T. Na trhu jsou běžně k dostání i set-top-boxy, které lze napájet 12V. Tato zařízení jsou sice mobilní ale příliš velkých rozměrů.

Na našem trhu se brzy objeví i "kapesní" přístroj DigitMobil 3 o rozměrech 115 x 77 x 21 mm. Jde o výrobek německé firmy TechniSat, který jsem měl možnost otestovat. Šlo o jeden z prvních vzorků tohoto přístroje.

Charakteristika výrobku

TechniSat DigitMobil 3 je určen nejen pro mobilní příjem televizního ale i rozhlasového vysílání ve standardu DVB-T v kompresním formátu MPEG-2. Přístroj má 3“ LTPS TFT LCD displej s velkým rozlišením (960 x 240 pixels), na kterém je možné sledovat televizní vysílání a další informace. Zvuk můžeme poslouchat z reproduktorů, případně z dodávaných sluchátek. Obraz i zvuk je možné propojit do televizoru, nebo jiného externího zařízení.

DigitMobil 3 Dodávané příslušenství

Spolu s přijímačem DigitMobil 3 najde zákazník v balení dálkové ovládání velikosti kreditní karty včetně baterií, elegantní pouzdro na přijímač, externí napájecí zdroj 230V, akumulátor, teleskopickou magnetickou prutovou anténu, A/V kabel, sluchátka a adaptér pro napájení přístroje v automobilu.

Vybavení

DigitMobil 3 má 3“ displej a vedle něj několik tlačítek – Display, Menu, CH+, CH-, VOL-, VOL+, OK/MUTE. Dále jsou zde 2 barevné diody, které signalizují provoz přijímače a dobíjení (při připojení k externímu zdroji). Na bočních stranách najdeme přepínač na zapnutí/vypnutí přístroje, konektor pro připojení napájecího zdroje, video výstup, konektor na sluchátka (audio výstup) a také konektor na připojení externí antény, která je součástí příslušenství. Do stejného konektoru je možné připojit i jakoukoliv jinou anténu pro dálkový příjem (např. na chalupách, v karavanech).

Instalace

Instalace přístroje je velmi jednoduchá. K výrobku připojíme externí napájecí zdroj (pokud není nabitá baterie), vysuneme anténu (příp. připojíme externí) a na boční straně přepneme vypínač na „ON“ (zapnuto). Přijímač začne bootovat a vyzve nás k vyhledání programů. Během několika sekund přístroj proskenuje VHF a UHF pásmo. Názvy nalezených programů zobrazuje na displeji a automaticky je ukládá do paměti.

Menu

DigitMobil 3 OSD menu DigitMobil 3 je multijazyčné. Čeština v menu zatím chybí. Základní menu je rozděleno do devíti položek – Service Type (možnost přepínání mezi TV a R módem), Program List (výpis nainstalovaných TV/R programů), Preview (mozaika 9ti programů), Audio channel (možnost přepínání mezi L/R kanálem), Program Editing (editace programů – přesun, mazání, přeskakování stanic), Program Info (technické parametry aktuálně navoleného programu), Automatic Search (automatické vyhledávání stanic), Manual Search (ruční vyhledávání kanálů), Systém Settings (nastavení kontrastu, rozlišení, titulků, antény /externí či interní/, volba TV formátu, regionu, jazyka menu, časové zóny).

Zkušenosti s provozem

Na televizoru DigitMobil 3 jsem vyzkoušel příjem všech tří pražských DVB-T multiplexů, tj. sítě ČRa, CDG a O2. Všechny tyto sítě přijímač nalezl. Stabilitu příjmu ovlivňoval nejen signál ale také stav dobíjecí baterie. Při vybité baterii se na obrazovce objeví ukazatel stavu baterie a zároveň se z pochopitelných důvodů zhoršuje i stabilita obrazu.

S naplno nabitou baterií můžeme bez externího napájecího zdroje sledovat programy z DVB-T až 4 hodiny (údaj výrobce).

Obraz na 3“ displeji je ostrý a zdá se vhodný jak pro příjem zpráv, tak např. seriálu, filmu či sportovního utkání. Interní reproduktor má dostatečnou úroveň hlasitosti, která by dle mého názoru mohla vyhovovat většině uživatelů. Pro nerušený individuální příjem programů je možné využít dodávaná sluchátka.

EPG, teletext

DigitMobil 3 Elektronický programový průvodce (EPG) není u přístroje pro znakovou sadu ISO-6937 dořešen. EPG se zobrazuje bez diakritiky.

Přístroj podporuje vlastní OSD teletext, ten je s českými znaky.

DVB-H versus mobilní DVB-T

Před několika měsíci jsem měl možnost otestovat mobilní televizi od T-Mobile vysílanou ve standardu DVB-H a tak jsem měl možnost porovnat, zda DVB-H může konkurovat mobilnímu příjmu DVB-T. Na tuto otázku je velmi těžké najít odpověď ale pokud se zaměřím jen na srovnání výrobků - mobil Motorola pro DVB-H a DigitMobil 3 od TechniSatu, díky některým vlastnostem bych upřednostnil výrobek TechniSatu – např. větší displej zařízení, možnost připojení externí antény, možnost připojení i velkých zobrazovačů, či velkou výdrž baterie bez externího napájení (až 4 hodiny). Mobil Motorola je jako mobilní telefon výhodnější ve svých specifických oblastech – samozřejmě volání, zasílání SMS, u DVB-H také možnosti příjmu placených programů.

Závěr

DigitMobil 3 je zajímavé řešení pro mobilní příjem televizních a rozhlasových programů v normě DVB-T v oblasti pokryté signálem. Televizi můžeme mít pořád po ruce, zařízení se díky malým rozměrům vejde i do kapsy, díky různým způsobům napájení je možné jej použít dlouhodobě i na cestách.

Velkou výhodou je možnost připojení větších zobrazovačů i zvukových zařízení (PC, televizorů, audio zařízení, např. na chalupě) pomocí A/V kabelu.

DigitMobil 3 Nevýhodou je zatím absence českého menu a plně nevyřešená podpora znakové sady pro EPG.

TechniSat DigitMobil 3 bude brzy na českém trhu nabízen v cenách kolem 5 tis. Kč.

Přístroj k testům zapůjčila firma Omko, Kaštanová 62, Brno – www.omko.cz .

Hodnocení:
+ Bohaté příslušenství
+ Možnost připojení k externí TV i k audio zařízení
+ Český teletext
- Chybí české menu
- Chybí podpora CZ EPG

Vybrané parametry:

3“ LTPS TFT LCD displej s vysokým rozlišením 960 x 240
Jas: 350 cd/m2
Úhel zobrazení: 105°
Příjem TV a R programů ve standardu DVB-T v pásmech VHF / UHF
Šířka pásma 6/7/8 MHz
Automatické / manuální vyhledávání programů
Integrovaný reproduktor
EPG
Preview - mozaika 9 ti programů na obrazovce
Teletext
Multijazyčné menu
Příjem programů ve video standardech PAL/NTSC


Síťový adaptér 240 V
Adaptér do auta 12V
AV output pro externí TV
Interní DVB-T anténa a možnost připojení externí antény
Zabudovaná 3,7V/200 mA Lithium polymer baterie až na 4 hodiny provozu
Možnost připojení sluchátek
Rozměry 115 x 77 x 21
Hmotnost: 195 g

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články