Quantcast

INETBOX 300 - další linuxový set top box s Ethernetem

| Tisk

INETBOX 300 Nedávno se na našem trhu se satelitními přijímači objevila novinka pod označením INETBOX 300 . Jedná se o přijímač postavený na operačním systému Linux s výkonným procesorem 250 MHz IBM PowerPC (350 Mips). Má vestavěný jeden tuner schopný zpracovávat signály v normě DVB-S/MPEG-2. Linuxové přijímače jsou známy především nepřeberným množstvím funkcí a výhod vůči standardním satelitním přijímačům.

Popis přijímače

Přijímač má velmi malé rozměry 195 mm x 130 mm x 40 mm. Napájení je pomocí přiloženého adaptéru 12 V, je tedy vhodný pro mobilní použití jako cestovaní, camping apod. Na předním panelu se nachází jen tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače, dvě stavové LED diody (chybí displej) a jedna čtečka univerzálního dekodéru.

Na zadním panelu se nacházejí dva F konektory (vstup a výstup), jeden konektor SCART pro připojení TV, digitální optický audio výstup, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor pro napájení přijímače. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní (Ethernet 100 Mbit/s full duplex).

Menu přijímače

INETBOX 300 V přijímači jsem měl nainstalovaný originální firmware v.2.5.0 z 19.4.2007. Menu bylo k dispozici kompletně v češtině. Použitá grafika se mě líbila, navíc existuje spousta skinů, takže si jistě ten svůj vyberete. Menu je docela rozsáhlé, ale poměrně přehledné.

První a druhá položka slouží k přepínaní mezi televizními a rozhlasovými programy (k dispozici jsou i tlačítka se stejnou funkcí na dálkovém ovládání). Třetí položka „Soubory“ nás přepne do režimu prohledávání jednotlivých složek, které jsou uloženy ve flash paměti přijímače.

Čtvrtá položka se nazývá „Časovač“ a slouží pro naprogramování jednotlivých událostí, které chcete zaznamenat. Přijímač sice nemá vestavěný pevný disk, ani možnost ho připojit, umožňuje však nahrávání přímo na pevný disk ve vašem PC.

Pátá nabídka „Nastavení“ je klíčová. Obsahuje velmi mnoho různých nastavení. Přijímač umožňuje setřídit programy, zde to znamená vytváření vlastních přehledů (tzv. bouquets). Hledání programů je možné nechat na automatice nebo použít ruční hledání, samozřejmě včetně vložení PIDů.

Těch je zde nadstandardní množství. Oproti klasickým přijímačům, kde je pouze VPID, APID a PCR pid, zde navíc můžete nastavit TXT PID, SID, TSID, ONID + možnost držet název programu, který si stanovíte.

Jednotlivé transpondéry družic lze samozřejmě editovat, včetně názvu družice. Přijímač podporuje funkci Diseq 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS) včetně různých speciálních nastavení (např. zvýšení napájecího napětí na LNB).

Nalezneme zde i možnosti pro nastavení časového pásma, včetně korekce času, dále pak formát video výstupu (RGB, CVBS, S-video, YPbPr), změnu jazyka menu, nastavení OSD, včetně volby skinu, další skiny lze samozřejmě přidat.

INETBOX 300 V expertním menu je řada dalších podrobných nastavení, jmenujme alespoň nastavení parametrů vestavěného síťového rozhraní (IP adresa přijímače, maska, IP adresa nameserveru, gateway včetně možnosti přidělování IP adresy přijímače z vašeho DHCP serveru). Další možností je namapovat si nějakou složku na pevném disku vašeho PC a nastavit parametry pro streamování programů přímo do PC.

Šestá nabídka hlavního menu je nazvána „Hry“. Zde najdeme tři hry Pacman, Snake, Tetris, další lze nainstalovat.

Sedmá nabídka je nazvána „Info“. Obsahuje informace o momentálně sledovém programu, název služby, její veškeré parametry včetně použitého kódovacího systému apod. Dále zde najdeme informace o použitém hardwaru a firmwaru v přijímači.

Poslední osmá nabídka „Vypnout“ obsahuje možnost restartovat přijímač, nastavit čas vypnutí apod.

Popis a chování přijímače

Úvodem bych rád poznamenal, že linuxové přijímače přece jen vyžadují od uživatele určité znalosti a vědomosti, včetně znalostí práce s operačním systémem Linux (alespoň pár základních příkazů je více než chvályhodné) a samozřejmě by měl mít uživatel nějaké povědomí o fungování počítačových sítí. Samozřejmě lze přístroj nachystat tzv. na klíč, s tím že do funkčního přístroje zákazník – laik nebude zasahovat.

Tyto přijímače obsahují širokou škálu různých možností a je na uživateli jestli se je naučí využívat. Kromě oficiálního firmwaru, který je založen na jádru Enigma 1 existuje i různé neoficiální verze. Těch je docela dost, jmenujme alespoň některé týmy: Gemini, Nabilo, PLI, SF team apod. Tyto firmwary se liší od originálního dalšími možnostmi a funkcemi.

Zdaleka se nejedná jen o možnost emulace některých kódovacích systémů, ale také o možnosti sdílení karet nebo o vylepšení některých stávajících funkcí. Pomocí tzv. pluginů lze systém rozšířit o další funkce. Např. možnost poslouchání internetových rádií, sledování web kamer po celém světě apod. Těchto rozšíření je opět velmi široká škála, zaleží však na použitém firmwaru, zda je určitý plugin pro něj určený.

Vraťme se zpět k vlastnostem přijímače. Vyhledávání programů nečinilo přijímači s vestavěným tunerem ALPS žádné potíže a to s jakoukoliv hodnou parametru symbol rate. Přijímač má plný rozsah SR 1- 45 Msym/s.

Přijímač má neomezenou kapacitu pro televizní a rozhlasové programy. Příjemné je, že nové programy se dolaďují samy (z již použitých transpondérů) a je pak na nás zda některé z nich zařadíme do oblíbených položek. Tuto funkci lze v menu deaktivovat (Gemini).

Rychlost přepínání mezi programy je svižná. Stabilita přijímače vždy závisí od použitého firmwaru, s originálním firmwarem ani s Gemini 3.5 nebyly žádné problémy.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Neoficiální firmware umí zobrazit použité video rozlišení, video bitrate, audio bitrate apod.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný nadstandardní teletext (TuxText). České znaky se zobrazují v pořádku a to i velká písmena s diakritikou (to u běžných přijímačů není). Teletext je velmi pěkně čitelný.

INETBOX 300 Můžeme si dokonce nastavit velikost okna teletextu, znakovou sadu (pokud selže automatika, např. při polštině), jas teletextu a transparentnost titulků vyvolaných přes teletext. Další zajímavá funkce je možnost sledovat teletext z jiného kanálu, než z toho který právě sledujete (musí být ale ze stejného transpondéru).

Stránky se automaticky ukládají do paměti, velmi příjemná je možnost bleskového přepínání mezi podstránkami. České titulky se zobrazovaly také v pořádku (testováno na NGC a Extreme Sport).

Citlivost tuneru byla výborná. Rovněž dálkové ovládání pěkně sedne do ruky i když je menších rozměrů, jeho směrovost je dostatečně široká, reakce přijímače na povely byly okamžité. Zvuk byl vynikající, naprosto shodný s legendární Nokií 9500, jen výstupní úroveň byla podle hrubého měření o cca 12 dB nižší.

Přijímač lze rovněž ovládat přes síť za použití http protokolu. Pak stačí mít na PC nainstalován nějaký prohlížeč např. IE nebo Firefox a již pohodlně ovládáte svůj inetbox. Pro přenos souborů se používá libovolný software s podporou ftp nebo telnetu.

Také jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tentokrát jsem naladil exotické programy Channel 1 a 2 ze Srí Lanky na družici Yamal 202. Příjem byl v pořádku. Automatické přepnutí na normu NTSC jsem vyzkoušel na programu MGM Latin America (stále volném) na družici NSS 806.

Funkce „NGrab recording“ slouží pro zaznamenání pořadů na pevný disk ve vašem PC prostřednictvím sítě LAN. Nastavení je jednoduché. V přijímači nastavíme IP adresu vašeho PC a komunikační port na kterém bude probíhat přenos. V PC nainstalujeme příslušný NGrab server a nastavíme IP adresu inetboxu a opět komunikační port pro přenos. Tuto funkci lze použít i v časovači, nutností je ale mít zapnuté PC v době nahrávání.

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Do čtečky univerzálního dekodéru je možné vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision, Conax a Cryptoworks. Zde vždy záleží na použitém emulátoru, zda podporuje daný typ karty.

INETBOX 300 V menu přijímače běžně nenajdeme informace o vložené kartě (tak je tomu třeba u Gemini). Ty můžeme zjistit pomocí PC (např. přes program „putty“ se připojíme přes LAN k přijímači) nebo použijeme vhodný plugin či script, který si nainstalujeme v přijímači.

Přijímač umožňuje použít ještě další kartu a to v programátoru phoenix, který připojíme na sériový port RS232 přijímače. Měl jsem k dispozici tuto velmi pěknou verzi phoenixu , která pracovala k mé plné spokojenosti.

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky velmi pěkně zpracován. Samozřejmě vše závisí na použitém skinu. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou oříznuty.

České znaky na programech paketu CS Link a UPC Direct se zobrazovaly v pořádku. Azbuka byla kanálech NTV plus byla bezchybná. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.



Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá řada programů, výborný a spolehlivý je DreamUP v.1.2.2.0, upgrade proběhl bez potíží. Máte možnost použít přenos přes sériovou linku nebo použít LAN. Samozřejmě výhodnější je použít LAN, kde je přenos bleskový.

Na úpravu settingu lze použít více programů, já jsem použil mé oblíbené programy DreamBoxEdit nebo Dreamset. Pomocí těchto editorů lze nastavit prakticky cokoliv a okamžitě přenést přes LAN do přijímače.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články