Quantcast

Ferguson HF8800 HD - satelitní HDTV set top box

| Tisk

Ferguson Dnešní recenze se bude věnovat horké novince polské firmy Telstar a to její současné vlajkové lodi modelu Ferguson HF8800 HD. Jedná se o high endový přijímač, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p.

Popis přijímače

Vzhled přijímače je na rozdíl od předchozích modelů značky Feguson kompletně přepracován. Na předním panelu se nacházejí základní tlačítka pro obsluhu přijímače a VFD display, který nám zobrazuje názvy programů. Po odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly a jedna čtečka univerzálního dekodéru UCAS.

Na zadním panelu nalézáme dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině ovšem bez diakritiky. Grafické rozhraní je velmi pěkné a přehledné.

První nabídka se věnuje instalaci. Prohledávání programů je možné jak ruční tak i automatické. K dispozici je 32 družic a další lze přidávat. Samozřejmostí je použití funkce Diseqc 1.0,1.2 a 1.3 (USALS). Transpondéry družic lze editovat (měnit, mazat, přidávat).

Druhá nabídka „Výběr“ nám umožňuje konfiguraci TV výstupu (CVBS, RGB, S-video), nastavení výchozího jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků, nastavení času, aktivaci rodičovského zámku a dobu zobrazení informační lišty.

Třetí nabídka „Kanál“ poskytuje funkci seřazení programů podle určitého kritéria, nastavení časovače a funkci mazání opět podle kritéria. Např. lze vymazat programy podle druhu kódovacího systému, všechny rádiové programy apod.

Vlastní editace programové nabídky je možná přímo z přehledu programů. Je zde k dispozici přesun, přejmenování, vymazání a uzamčení programů. Označit programy do bloku není možné.

Ferguson Čtvrtá nabídka hlavní menu označená jako „Další“ poskytuje možnost továrního nastavení přijímače, upload kanálů nebo firmwaru do PC.

Poslední pátá nabídka „Status“ obsahuje informace o použitém hardwaru a softwaru přijímače, informace o vložené přístupové kartě v interní čtečce dekodéru UCAS a o kartách ve vložených CI modulech.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný oficiální firmware 1.00.6A. Ferguson HF 8800 HD je prvním HDTV přijímačem u nás na trhu, který má k dispozici i neoficiální verzi firmwaru. Rozdíl mezi oficiálním a neoficiálním firmwarem je pouze v možnosti emulace některých kódovacích systémů. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Přijímač byl schopný vyhledat kanály v plném rozsahu SR 1 ~ 45 Msymb/s (DVB-S) a 2-30 Msym/s (DVB-S2). Na škodu je pouze jen kapacita paměti, která dle výrobce činí pouhých 3500 kanálů. Snad se změnou firmwaru bude možné i tuto hodnotu zvýšit, tak jako třeba u přijímačů Openbox 810/820.

Přepínání mezi programy bylo docela rychlé a to i mezi HDTV programy, což mě příjemně překvapilo. Nabízí se srovnání pouze s HDTV přijímačem Homecast HS 5101 CI, ostatní (Topfield 7700, Humax 2000) by neměli šanci.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech.

Směrovost dálkového ovládání je poměrně úzká. Dle mého názoru se dálkové ovládání příliš nepovedlo.

Programů vysílaných v HDTV zatím mnoho není a od minulého testu Topfieldu 7700 se situace příliš nezměnila.

Kvalita obrazu i zvuku u tohoto přijímače byla vynikající (jak u SDTV tak i u HDTV), opravdu jsem byl velmi spokojen, bez jediné výhrady, což se u mě moc často nestává. V době testu byly na několik málo dní odkované HDTV kanály HD1 a Exqi na družici Astra 1D. Na stejné pozici jsou také vysílány kódované kanály paketu Kabel Deutchland v normě DVB-S2/MPEG2. Přijímač je bez problémů nalezl, o naladění těchto programů je z důvodu jejich atraktivity a součastné možnosti emulace velký zájem.

Ferguson Na satelitu Astra 1F najdeme také vysílání v nové normě DVB-S2 s kompresí MPEG-4. Zde nalezneme nekódované německé programy Pro7, Sat.1 a Anixe HD. Kódovaně se vysílají dva kanály německé Premiere a to Premiere HD Film a Discovery. Dále jsou zde vysílány kódované francouzské programy Canal+ Hi -Tech, NGC France, TF1 a M6.

Na družici Hot Bird nalezme opět několik kódovaných programů (italských, polských apod.). Na družici Badr 4 volně vysílá Luxe TV v DVB-S/MPEG-4, tento program nalezneme i na jiných družicích.

Na družici Atlantic Bird 3 se bohužel volně již nic nevysílá. Kódované zde najdete francouzské programy Arte a TF1 a také italský Rete 4 v normě DVB-S s kompresí MPEG-4.

Na družici Turksat 2A se vysílá volně jeden HDTV program a to turecký Kanal D.

Na družici Thor 2 nalezneme vysílání skandinávského kanálu Canal+ v HDTV kvalitě, vysílání promo ukázek filmů je volné. Měl jsem možnost sledovat i kódované vysílaní programů Canal+ Film HD, Canal+ Sport HD a program švédské televize SVT HD. Kvalita obrazu i zvuku byla vynikající. Vysílaní je v DVB-S2/MPEG4.

Britská veřejnoprávní televize BBC má také svůj HDTV kanál na družici Astra 2D v normě DVB-S/MPEG4.

Na družici Express AM1 vysílá v součastné době zkušebně paket 20 ruských programů v normě DVB-S/MPEG4. Vysílají zde státní ruské kanály ORT, RTR a Kultura s různým časovým posuvem. Najdeme zde i soukromé televize STS, TNV, NTV, 5kanal apod. Nabídka se ale může změnit a do budoucna má být kódována. Byl jsem příjemně překvapen kvalitou obrazu, která byla lepší než u předchozích testovaných HDTV přijímačů.

Zvuková stopa se bohužel neukládá na danou předvolbu a nelze uložit levý nebo pravý audio kanál. Pokud byla výchozí jazyková stopa zvolena na češtinu, docházelo u některých programů v CS Linku k přepnutí na mono stopu. To bylo docela nepříjemné, bohužel se takto některé firmwary chovají, snad v budoucnu bude sjednána náprava.

Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Čitelnost teletextu byla výborná, jen mě poněkud vadil mírný mix s obrazem, který se nedal deaktivovat. Velká písmena se zobrazují bez diakritiky, výjimečně byla chyba v interpunkčním znaménku.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tentokrát jsem vyzkoušel naladit některé jihoamerické programy na družici NSS 806. Příjem byl v pořádku. Přijímač bohužel neumí vůbec normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Citlivost tuneru byla excelentní. Test proběhl na příjmů britské veřejnoprávní televize BBC na Astře 2D. Citlivost byla ještě lepší, než na mém referenčním high endovém přijímači Topfield TF 5510 PVR.

Spolupráce s CI moduly a vestavěným dekodérem UCAS

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bezvadně a to dokonce včetně Diabla. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže, kromě kombinace T-Rex + Diablo.

Při současném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami SkyLink a CS LINK se objevovala rušivá hláška.

V interní čtečce dekodéru UCAS jsem postupně testoval karty Cryptoworks na CS Link (Gital i TaT) a SkyLink. Dále pak jsem zkusil Conax kartu Technisat na rádiové programy na Astře a na balík programů MTV unlimited. Spolupráce s kartami byla bezproblémová. Nakonec jsem vyzkoušel ještě novou kartu Viaccess 2.6 na švýcarské programy SRG SSR vysílané na družici Hot Bird. Opět dekódování bylo v pořádku.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly bez jakéhokoliv grafického omezení. Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo rychlé.

EPG

Elektronický programový průvodce nebývá u přijímačů Ferguson zvlášť dokonalý. Tento model je však výjimkou, i když grafické zpracování by mohlo byt lepší.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následujícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Použité písmo v informační liště je však poněkud malé a tím pádem jsou podrobné informace velmi těžko čitelné. Naštěstí lze tyto podrobné informace získat také přímo přes tlačítko EPG, kde je použité již větší písmo.

České znaky na programech UPC Direct a CS Link se zobrazovaly v pořádku, což mě velmi potěšilo. Také i polskou znakovou sadu používanou v paketu Cyfra+ zobrazil Ferguson v pořádku, polské znaly v paketu Polsat Cyfrowy však byly zobrazeny špatně (v dalším firmwaru by mělo být napraveno).

Azbuka na kanálech NTV plus se také zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací o pořadech je velmi svižné.



Spolupráce s PC

Upgrade firmwaru se provádí utilitou HD Upgrade v.2.21. Co mě ale nemile překvapilo, byla nemožnost nahrát starší firmware. Změnit firmwarem lze jen vyšší verzí firmwaru.

Na editaci programů v PC se používá software HD Channel Edit v.1.06. Komunikace mezi PC a přijímačem byla bezproblémová. V editoru nelze označit kanály do bloku a s nimi pak manipulovat (přesouvat, mazat).

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články