Quantcast

Asociace digitálních televizí ukončí svoji činnost

| Tisk

logo Vznikla na jaře 2006. O dva roky později asi bude rozpuštěna. Splnila svoji historickou úlohu. To aspoň tvrdí Jiří Balvín, předseda Asociace digitálních televizí (ADT).

Přestože rok 2008 nemůžeme v Česku stále považovat za ten, ve kterém je pozemní digitální televize (DVB-T) samozřejmostí na většině území republiky, vypadá to, že přece jen dojde k výraznému posunu.

To bylo radosti, a zároveň zklamání. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) 4. dubna 2006 udělila šesti subjektům digitální licence pro pozemní vysílání. Hned brzy se ale ukázalo, že šlo o Pyrrhovo vítězství (vyjadřuje vítězství za cenu těžkých ztrát vítěze). Důvodem bylo napadnutí rozhodnutí RRTV neúspěšnými žadateli u pražského soudu a celý proces digitalizace v Česku se zadrhl. Pak už přicházely jen zprávy o tom, jak nováčci zastavují či přímo ukončují přípravy.

Rok 2007 nebyl o ničem jiném než o tom, jak vytvořit novou legislativu, která by celý proces televizní digitalizace odblokovala. Původní pravidla hry na nově vznikajícím digitálním televizním kolbišti prošly změnami a mnozí najednou zjistili, že je vlastně všechno jinak, než se původně předpokládalo. Televizní česká digitalizace se zdá být skoro odblokována, ovšem mediální hráči se proměňují a divák je zcela dezorientován; ba dokonce neví, co má od televizní digitalizace očekávat.

Národní koordinační skupina (NKS) zpracovává materiály ke kampani, která by měla osvětlit důvody televizní digitalizace a zároveň referovat o tom, jak k ní přistupovat. Poslední indicie naznačují, že kampaň nebude primárně určena jen pro DVB-T. Jak uvedl na konferenci Milníky digitální televize v Praze náměstek ministra vnitra a místopředseda NKS Zdeněk Zajíček, vysvětlující kampaň by měla být „technologicky neutrální“. Jinými slovy, neměla by preferovat DVB-T, ale pravděpodobně informovat i o dalších platformách digitální televize.

Od předposlední konference v Brně, konané vloni v říjnu, je to posun. Ukazuje se, že lobbování ze strany satelitního operátora SES Astra funguje. Právě Martin Kubacki byl mezi hosty i na pražském setkání.

Na něm oznámil Jiří Balvín, generální ředitel hudební televize Óčko, že ADT, které předsedá, prakticky utlumuje svoji činnost, neboť účel, za kterým byla asociace ustanovena, byl splněn. Nové digitální televize získaly zákonem tzv. kompenzační licence. O tu musí však administrativně požádat RRTV a pokud radní žádosti vyhoví (ukazuje se, že jde o velmi náročný administrativní úkon), televize musí do 360 dnů zahájit vysílání.

O stejnou licenci zažádala i plnoformátová stanice TV Barrandov. Ta chce začít vysílat ještě do léta, čeká však i na dostavbu svého sídla v areálu pražských barrandovských ateliérů. Na jaře by ráda vysílání spustila zpravodajsko-publicistická Z1. Nejdéle existující Óčko přejde do řádného DVB-T kontinuálně. Všechny tři subjekty nyní intenzivně jednají s operátory sítí, tzv. multiplexy. Poslední zprávy referují o tom, že by neměly nastat závažnější komplikace, dokonce se uvažuje o dodržení 95% pokrytí.



Poslední trojice digitálních televizí – RTA, TV Pohoda a Febio TV – nesdělují svoje plány. U stanice připravované režisérem a producentem Fero Feničem však došlo k důležité změně. Původní investor, finanční skupina Arca Capital, se rozhodl stáhnout z televizního podnikání a zamířil na internet. Fenič nyní tedy hledá nové pomocníky, kteří by projekt finančně podpořili. Velmi nejasná situace je u dětského kanálu TV Pohoda. Radim Pařízek, majitel např. severomoravského Rádia Čas, se rozhodl nekomunikovat s veřejností a i na konferencích, kde měl být hostem, se neobjevoval.

Radek Pešout
MediaShow.cz





Reklama




Vybrané články