Quantcast

Skylink aktivoval nový transpondér na Astře 1E

| Tisk

logo Společnost Towercom, provozovatel satelitní platformy Skylink, uvedl dnes odpoledne do provozu nový transpondér na satelitu Astra 1E (23,5°E), trp. číslo 5. Aktuálně se na něm vysílají programy JOJ, JOJ Plus, Z1 v kompresním formátu MPEG-2 a dočasně i Nova HD v kompresi MPEG-4.

Nová kapacita pro Skylink je určena pro rozšíření nabídky vysílaných SD programů a spuštění balíčku stanic ve vysokém rozlišení (HDTV). Vedle spuštění nových programových služeb se počítá se změnami na stávajících transpondérech. Jak již obsazení nového transpondéru napovídá, JOJ se přesune ze satelitu Astra 3A (12,565 GHz) na nový kmitočet. Vzhledem k tomu, že družicový signál je určen nejenom pro koncové diváky (DTH) ale také pro kabelové a satelitní operátory a v neposlední řadě pro terestrické vysílače, bude po určitou dobu probíhat paralelní distribuce JOJ z Astra 3A a také z Astra 1E. Poté bude vysílání na 3A ukončeno. Uvolněná kapacita po JOJ na 12,565 GHz bude využita pro přesun sportovního kanálu Trojka (STV3) Slovenské televize. Záměrem Skylinku je vysílat všechny programy STV z jednoho místa.

Přesun JOJ na novou frekvenci má i jeden pozitivní efekt pro uživatele karet Trade and Technology. Automaticky se tím vyšíří i tzv. virtuální kanály - JOJ na novém kmitočtu má JOJ už jen jeden ident ke kterému jsou připojeny modré karty Skylink (Towercom), tak i přístupové karty Trade and Technology (TT Karty, Czech Link karty).

technické parametry:
satelit: Astra 1E (23,5°E)
transpondér číslo: 5
kmitočet: 11,797 GHz
polarizace: horizontální
SR (symbol rate): 27500


FEC: 3/4
norma: DVB-S
vysílané programy: JOJ /CryptoWorks/, JOJ Plus (promo) /zatím FTA/, Z1 /FTA/, Nova HD /CryptoWorks/
kvalita - video bit rate: JOJ, JOJ Plus po 4,2 Mbit/s, Z1 cca 3,3 Mbit/s, Nova HD cca 10 Mbit/s

Na novém transpondéru je i promo druhého programu slovenské komerční TV JOJ - JOJ PLUS, která zahájí ostré vysílání 5.10.2008 pět minut před 20. hodinou. Diváci zde mohou také překvapivě naladit i zpravodajsko-publicistickou televizi Z1 (free-to-air). Důvodem přesunu programu jsou technické problémy s distribucí programu na uplink.

Kanál Nova HD se měl dnes objevit na kmitočtu 10,803 GHz, pol. H, který byl dnes před polednem propagován na tiskové konferenci TV Nova k přechodu na vysílání ve vysokém rozlišení. Stanice Nova HD se nakonec objevila na poslední chvíli na kmitočtu 11,797 GHz, spolu s SD programy JOJ, JOJ Plus a Z1. Po vyřešení problémů se program přesune na původně plánovaný kmitočet. V budoucnu se plánuje přechod Nova HD na platformu Skylinku v DVB-S2, která lépe využije transpondérovou kapacitu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články