Quantcast

Nova HD: Až 40% programu bude v nativním HD formátu

| Tisk

logo Česká komerční jednička TV Nova dnes na tiskové konferenci v hotelu Ambassador představila svůj nový produkt - Nova HD. Jedná se o program TV Nova ve vysokém rozlišení (high-definition TV), který zahájí ostré vysílání 1.10.2008.

foto 30 až 40 procent denního a večerního vysílacího času bude na Nova HD pokryto nativním obsahem ve vysokém rozlišení. Nova HD v tomto formátu přinese zpravodajské relace jako Televizní noviny, Odpolední televizní noviny, Sportovní noviny, Snnídaně s Novou, publicistické pořady Koření, Víkend a Střepiny, nově natočené seriály jako Pojišťovna Štěstí, Soukromé pasti, Kriminálka Anděl, dále vybrané zahraniční seriály a filmy jako např. Madagaskar. Diváci se také mohou těšit na HD formát u populárních seriálů jako Útěk z vězení, Ztracení, Kriminálka Las Vegas a řada dalších. Zbývající pořady budou konvertovány z SD signálu.

Nova HD bude vysílat v plném rozlišení (Full HD), tedy 1920x1080 s datovým tokem až 10 Mbit/s, který může být po dobu prvních 14 dní testovacího provozu nižší.

foto Kanál Nova HD je společným projektem TV Nova, TaT a Towercom. Stanice bude dostupná jen na přístupových kartách společnosti Trade and Technology (TaT) na TT Kartách. Konkurenční distributor Gital se podle vyjádření Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele TaT/TradeTec, na podmínky a možnosti připojení k satelitnímu HD signálu TV Nova zatím nepoptával. Signál Nova HD je po technické stránce dopravován z pražského Barrandova na Kamzík (Bratislava), odkud se bude signál optikou posílat dál do Německa (Usingen). Odtud bude posílán na satelit Astra 1E (23,5E) prostřednictvím společnosti Media Broadcast, která již podobným způsobem vysílá i program Trojka (STV3).

foto Nova HD se bude vysílat přes satelit Astra 1E, na kmitočtu 10,803 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S v kompresním formátu MPEG-4 (doplněno: z důvodu technických problémů se Nova HD vysílá dočasně na freq. 11,797 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4 na novém transpondéru Skylinku). Vysílání na DVB-S platformě je ale jen dočasné. Po vynesení satelitu Astra 3B a jeho uvedení do komerčního provozu na pozici 23,5E bude přesunut do DVB-S2 multiplexu, který nabízí efektivnější využití kapacity transpondéru.



Program Nova HD nebude jediným kanálem ve vysokém rozlišení na platformě Skylink. TaT s Towercomem připravují HD balíček pod názvem HD Plus s kanály Brava HDTV a Eurosport HD. Programový paket HD PLUS bude za 249,-Kč měsíčně při objednání služby na dobu jednoho roku. Podmínkou bude ale odběr základní nabídky Multi.

Česká neplacená nabídka Skylink (TaT) bude obsahovat také program JOJ PLUS (plánované parametry Astra 1E, 23,5E, freq. 11,797 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4), který startuje již tuto neděli 5.10.2008. V české nabídce Skylink je již i stávající program JOJ.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články