Quantcast

Slovenský rozhlas připravuje dvě nové stanice

| Tisk

logo Veřejnoprávní Slovenský rozhlas (SRo) hodlá spustit dvě nové digitální rozhlasové stanice - Slovenský rozhlas 7 – Rádio Klasika a Slovenský rozhlas 8 – Rádio Litera. Obě stanice budou využívat obsahové a lidské zdroje, které má už rozhlas k dispozici.

Informaci přinesl portál Mediálne.sk a RadioTV.sk. Rádio Klasika počítá s vážnou hudbou a Rádio Litera přinese archivní rozhlasové hry a původní tvorbu. "O vysílání se budou starat stávající zaměstnanci rozhlasu,“ informovala RadioTV ředitelka SRo PhDr. Miloslava Zemková.

Slovenský rozhlas zatím nemá pro nové okruhy Rádio Klasika a Rádio Litera vysílací licenci. O ni chce požádat v nejbližší době. Jako způsoby šíření uvádí všechny momentálně dostupné digitální standardy. Zatím ale není jasné, které bude v budoucnu skutečně využívat. SRo při žádostech o licenci pro stávající okruhy měl povolené formáty T-DAB, DMB, DVB-T, DVB-C, DVB-S, DVB-H, DRM a DRM+.

Vysílání dvou nových stanic chce Slovenský rozhlas (SRo) spustit hned po udělení licence. Předběžně se se startem počítá začátkem roku 2009.



Rozhlasové stanice Slovenský rozhlas 7 – Rádio Klasika a Slovenský rozhlas 8 – Rádio Litera budou v první fázi šířené jen prostřednictvím satelitu a platformy Skylink na družici Astra 3A, kde jsou umístěny i stávající okruhy SRo. Provozovatelem tohoto paketu je společnost Towercom. Vysílání bude omezeno jen na Slovensko a Českou republiku, později se může rozšířit i na další státy Evropské unie. Po dobu pilotního vysílání v roce 2009 bude náklady za šíření stanic hradit společnost Towercom, píše RadioTV.

Na internetu se nové programy SRo zatím neobjeví. Veřejnoprávní médium zatím nemá vypořádané práva na šíření autorských děl přes internet.

redakce





Reklama




Vybrané články