Quantcast

Dreambox DM 8000 HD PVR - 4 tunerový HDTV PVR přijímač (2.)

| Tisk

EPG

Elektronický programový průvodce je prostě skvělý, zde bych se stále opakoval. Tohle je Dreambox a v tomto smyslu je to vzor pro ostatní přijímače. Samozřejmě záleží na použitém skinu, kde si zvolíte co má obsahovat informační lišta.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Hlavní menu

Osobně jsem zvyklý na klasiku, tedy že informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Dále jsem si informační lištu doplnil o některé údaje, které tento skin nezobrazuje, stačí trocha znalosti Linuxu a je to.

Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. V EPG můžeme vyhledávat podle klíčového slova, které se nachází v názvu pořadu nebo v jeho popisu. Perfektní je funkce, která vám sdělí, kdy se daný pořad bude opakovat (v rámci načteného EPG).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Info lišta s EPG

České a slovenské znaky se na programech Skylink, UPC Direct a CS Link zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Tricolor zobrazovala také korektně (samozřejmě, že i na OLED displeji jede azbuka jako víno). Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Seznam kanálů

V přijímači jsem měl nainstalovaný plugin, který umí z internetu stáhnout EPG pro pakety Sky Digital a Sky Italia.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 3,5“. Takže je zabudování disku na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je přiložen.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Vyhledávání programů

Bohužel není montáž popsána v návodu, je nutné si stáhnout návod ze stránek výrobce, ale to se snad do budoucna změní.

Přijímač umožňuje dle výrobce 8 SDTV programů součastně nahrávat, o počtu HDTV programů není v návodu ani zmínka. Samozřejmě 4 tunery nám dávají obrovské možnosti. Takže mě právem zajímalo, jak na tom přijímač ve skutečnosti je. A musím říci, že je na tom skvěle. Z jednoho transpondéru umožňuje nahrávat součastně 7 SDTV programů, při použití více tunerů počet programů narůstá.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - EPG stanice

Samozřejmě, je zde omezení celkovým datovým tokem, který je nahráván na pevný disk. Různými testy odhaduji celkový tok na cca 45 Mbit/s!

Skutečný zátěžový test byla součastná nahrávka programů CT1, 2, 4 a Prima z tuneru A a programů STV 1, 2 , 3 a Markíza z tuneru B. Přijímač je zvládl bez problémů nahrát, ale další program už překročil maximální hodnotu datového toku. Všechny tyto programy (zejména CT4 a Markíza) používají vysoké datové toky.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - EPG pořadu

Ale to je už skutečný extrém, který v praxi u málokoho nastane. Samozřejmě pokud budete nahrávat programy např. z UPC Direct, kde se používají menší datové toky, bude celkový počet programů ještě vyšší.

V případě HDTV programů přijímač zvládl nahrát tři skandinávské programy současně (každý měl datový tok cca 15 Mbits/s). Např. pro srovnání Nova TV HD používá datový tok cca 9,5 Mbit/s, tak jako Eurosport HD CZ. Jen připomenu, že model Dreambox DM 800 HD zvládl jen jeden HDTV program nahrávat a druhý sledovat.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Informace o programu

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů.

Pluginy (doplňkové programy) lze použít ty samé co pro modely DM7025/800. Správa záznamů je u Dreamboxů perfektní. Gemini 4.0 umožňuje naistalovat jak plugin pro přejmenování záznamu, tak i pro jeho střih. Přenos do PC je nejrychlejší přes ethernet pomocí FTP klienta.

Kdo má zabudovanou v přístroji DVD vypalovačku (provedení slim) muže daný film přes plugin „DVD Burn“ ihned vypálit. Osobně bych dal ale přednost úpravě na PC, která je daleko přesnější a následné vypálení DVD na PC.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Výběr tuneru

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto hodnoty lze změnit v expertním menu. Bohužel zatím převíjení na HDD zlobí a je možné maximálně rychlostí 8x, proto je vhodné zatím používat numerická tlačítka, který posouvají po skocích (na USB Flash disku ale kupodivu převíjení je možné ve všech rychlostech).

O problému se ví a lze doufat, že bude brzy odstraněn. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Tunery v přijímači

Nahrávání i přehrávání SD i HD záznamů bohužel nebylo bezchybné. Občas se stane, že záznam je bez zvuku (to se stalo i mě), někteří uživatele píší, že se někdy zaznamená jen samotná audio stopa. Tato chyba se vykytuje ale velmi náhodně a je dána chybou v ovladačích od DMM. Takže se čeká na řešení ze strany DMM.

V přijímači jsem použil pevný disk SATA Seagate 320 GB řady DB 35.3 (tedy speciální řada pro multimediální použití). Vyzkoušel jsem i „obyčejný“ HDD Samsung HD 501LJ 500 GB, který také pracoval bez problémů (to je ten disk, který v Topfieldu TF7710 docela zlobil).

Teplota přístroje samozřejmě není malá, u HDTV přijímače s HDD nelze čekat nic jiného (ale není to zase palírna typu Vantage 8000). Ventilační otvory by měly být i na bocích přístroje, místo toho tam dal výrobce elegantní nasouvací boky, kterými jsou přikryté šroubky, ano vypadá to super, ale tohle si výrobce mohl odpustit.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Webové rozhraní

V přijímači je nachystané místo pro ventilátor 60x60 mm. Typ PWR, tedy otáčky se řídí podle aktuální teploty. U nás velmi těžko sehnatelný, nakonec díky kamarádovi jsem ho získal dovezený přímo z USA.

Pozice ventilátoru je volena velmi nevhodně, takže jeho účinnost není závratná. Největší teplo pochopitelně vytváří zdroj, takže ventilátor měl být umístěný nad ním. Vůbec u přijímače v této cenové hladině bych očekával již vestavěný ventilátor od výrobce, o HDD nemluvě.

Zajímavé je, že oficiální firmware doposud zatím funkčnost ventilátoru nepodporoval. Změna nastala až 10.3., kdy DMM uvolnila nový oficiální firmware. Naštěstí jsme nemuseli čekat až do této doby, příznivci tohoto přijímače si s tímto problémem již poradili dávno. Stačí drobná úpravu příslušného scriptu a nainstalovat plugin pro regulaci otáček.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Zaznamenané pořady na HDD

Přenosová rychlost mezi Dreamboxem a PC dosahovala přes FTP kolem 8 MB/s (u DM7025 to je cca 9 MB/s). Škoda, že výrobce konečně nepoužil síťovou kartu 1Gbit/s, ale stále používá „jen“ 100 Mbit/s. U Dreamboxu DM 800 HD byla rychlost až 11 MB/s, takže tady jsme si trochu pohoršili.

Přijímač má i mini PCI slot pro WI-FI kartu s anténou, tu jsem tam již měl vloženou. Komunikace přes WI-FI byla bezproblémová, ale přenos souborů byl velmi pomalý. Takže bych to bral jen jako doplněk a zůstal u starého dobrého ethernetu.

Vyzkoušel jsem také nahrávání na USB Flash disk. Záznam SDTV programů byl bezchybný. Použil jsem několik typů rychlých Flash disků (OCZ FlashDrive Rally2 Turbo, A-DATA MyFlash Turbo Speed 8GB). Byl jsem příjemně překvapený bezproblémovým provozem. Disk je naformátován linuxovým souborovým systémem ext3 (lze formátovat přímo v přijímači nebo přes telnet).

Nejlépe mě v testech vyšel USB disk OCZ FlashDrive Rally2 Turbo, který bez problémů zvládl i záznam skandinávského HDTV programu s datovým tokem cca 15,5Mbit/s, což mě příjemně potěšilo. Přenos z Flash disku OCZ umístěný v USB portu Dreamboxu do PC běžel velmi slušnou rychlostí kolem 7 MB/s.

Programovaní záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu a místo, kam bude záznam proveden. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Informace o zařízení

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Umí přehrát i MKV video soubory. Tyto soubory můžete mít uloženy třeba na Flash disku, který připojíte do jednoho ze tří USB portů.



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes webovské rozhraní, přes sériovou linku nebo přes ethernet. Změna image je bezproblémová. Na editaci programů v PC lze použít dosavadní editory pro modely Dreambox DM 7025/800.

Osobně používám vynikající editor DremSet 2.20, který bezproblémově komunikuje se všemi přijímači Dreambox.

Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox se používá např. program Dreambox Control Centrer (DCC).

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. ( www.omko.cz ), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články