Quantcast

AZBOX HD Elite - luxusní multimediální HD přijímač (1.)

| Tisk

obrázek Portugalský výrobce satelitních přijímačů firma Opensat uvedla na náš trh dva nové modely přijímačů AZBOX. Jedná se o satelitní přijímače označené jako AZBOX HD Elite a AZ BOX HD Premium.

Jedná se výborné PVR high endové satelitní přijímače, které jsou schopny přijímat programy ve standardním i vysokém rozlišení. Velmi příznivá je i cena těchto přijímačů. Oficiálním dodavatelem na náš trh je velkoobchodní firma Sapro s.r.o.

K dispozici pro testy jsem měl model AZBOX HD Elite. Verze Premium obsahuje navíc možnost připojení pevného disku přes rozhraní SATA a má vestavěné rozhraní WIFI pro připojení k bezdrátové síti.

Přijímač má jeden výměnný tuner s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Druhý slot pro tuner je neobsazen. Teoreticky bude možné do budoucna tunery doplňovat a měnit za DVB-T nebo DVB-C modely (výrobce dokonce hovoří o DVB-C2 a DVB-T2 tunerech). Současný firmware zatím na to připraven není, ale podpora je zatím na velmi vysoké úrovni.

obrázek Jsem v kontaktu s oficiálním dodavatelem firmou Sapro s.r.o. a veškeré chybičky na které jsem narazil během testování či případná vylepšení se předávají programátorům firmy Opensat.

Srdcem přijímače je nový procesor SIGMA SMP 8634 LF (300 MHz), který umožňuje velmi široké multimediální funkce přijímače. Paměť flash je 32 MB, EEPROM 256 KB a SD RAM 256 MB. Přijímač má k dispozici jednu čtečku dekodéru Conax a dva sloty pro CI moduly.

Firmware je postavený na operačním systému Linux, který tím umožňuje velkou flexibilitu přijímače.

Přijímač dle výrobce umožňuje přehrávat širokou škálu audio a video souborů. Samozřejmě závisí to na aktuálním firmwaru, zda je již podpora pro konkrétní typ souboru dokončena.

Audio: MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), M4A, AAC, WAV, AIFF, WMA, Ogg Vobis

Video: MPEG1/2/4 (M1V, M2V, M4V), MPEG1/2 PS (M2P, MPG), MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, IFO, ISO, MOV, MP4, RMP4, DivX, XviD, MKV, AVI SSF

Obrázky: JPEG, BMP, TIFF, GIF, PNG

obrázek Přijímač obsahuje také YouTube přehrávač, který komunikuje s největším internetovým serverem pro sdílení filmových souboru (videoklipů). Samozřejmě nechybí ani internetový prohlížeč, výchozí stránka je nastavena na portugalský portál Google.

Velmi zajímavou funkcí je tzv. GO GO List, který do budoucna bude umožňovat stahovat online settingy jednotlivých družic do přijímače. Takže během několika sekund bude mít aktualizovaný seznam programů.

PVR funkce je k dispozici i u tohoto modelu a to díky připojení vašeho Flashdisku na jeden z USB portů. Můžete si tak nahrát váš oblíbený pořad jak v SD tak i v HD kvalitě. Firmware je pro oba modely AZBOX Elite a Premium shodný.

Přijímač zvládne rozlišení 1080p, 1080i, 720p, 576p a 576i (HDMI a SCART) - PAL nebo NTSC. Rozlišení 1080p se na satelitu zatím nepoužívá. Zajímavostí je, že přijímač si hravě poradí se zvukem ve formátu MPEG-4/AAC, to zvládne jen málokterý přijímač.

Přijímač má také k dispozici RSS feeds prohlížeč. Pomocí protokolu Samba je možné se připojit k pevnému disku vašeho PC.

Popis přijímače

Přijímač má rozměry (W x H x D) 300 mm x 60 mm x 218 mm. V přední části přístroje se pod odklopným víčkem nachází čtečka dekodéru Conax a dva sloty pro CI moduly. Samozřejmě zde nechybí základní tlačítka pro obsluhu přijímače a 8 místný VFD alfanumerický displej.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), anténní vstup a výstup, jeden konektor SCART pro připojení TV, digitální optický výstup S/PDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektor, jeden cinch video výstupu a 12V výstup. Nakonec zde nalezneme ještě síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a dva USB 2.0 porty.

Pro připojení k vaší LCD nebo plazma TV je zde k dispozici video výstup YPbPr nebo HDMI výstup.

Menu přijímače

obrázek Menu je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny. Jedinou výhradu mám k použité velikosti písma, která je přece jen docela malá a znakový font není také optimální.

Hlavní menu se skládá z 10 položek. První položka „TV“ nám umožní přepnutí do televizního režimu, můžeme zde listovat programy podle jednotlivých družic, třídit je podle abecedy nebo frekvence. Druhá položka „YouTube“ nám umožní přístup na internetový server YouTube a můžeme zde přehrávat libovolná videa a také je podle klíčového slova vyhledávat. Můžeme zde aplikovat i vyhledávání podle filtru, např. podle země původu apod. Přehrávané video lze zvětšit na celou obrazovku.

Třetí položka „Plug-ins“ nám umožňuje přístup do doplňkových aplikací. Čtvrtá položka „Film“ nám přehraje video soubory na Flashdisku, ne ovšem ty které jste nahrávali přímo na Azboxu (to se nachází v jiném menu – to je přece jen trochu nesystémové). Snad to programátoři opraví.

Pátá položka „Hudba“ nám přehraje hudební soubory, šestá položka „Foto“ zase fotografie (umožňuje zobrazovat náhledy, ale musíte nejprve provést tzv. optimalizaci obrázků, bohužel se obrázky nezobrazovaly na celou obrazovku a byly různě zúžené). Samozřejmě, že to lze ovlivnit opravou ve firmwaru.

Sedmá položka „Souborový manager“ (Filemanager) už v této verzi firmwaru umožňuje spouštět prakticky cokoliv, kromě videa. (takže byste pak klidně mohly na předchozí položky zapomenout a používat jen Filemanager).

Osmá položka „RSS News“ nám umožňuje zobrazovat informace z některých serverů, např. zpravodajské BBC. Jaké stránky si nadefinujete je na uživateli. RSS čtečky kanálů jsou vhodné pro ty uživatele, kteří preferují rychlý přísun aktuálních informací z určitého oboru.

Předposlední položka „Prohlížeč“ je internetový browser, zatím ještě není v ideální velikosti, jako výchozí stránka je portugalský server Google. Podporuje přímé zadání adresy i vyhledávání.



obrázek Poslední položka „Nastavení“ nám umožňuje celkovou konfiguraci a instalaci přijímače. Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS. Hledání programů můžeme nechat na automatice nebo vyhledávat manuálně (včetně zadávání PIDů). Nastavujeme zde IP adresu přijímače nebo můžeme využít DHCP server, aby nám adresu přidělil.

Samozřejmě lze zde nastavit jazyk menu, zvukového doprovodu (primární a sekundární) a titulků, volbu videoformátu, nastavení času (podle internetu nebo podle času na transpondéru) apod.

Rád bych velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno (www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače

Pokračování příště.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články