Quantcast

Vantage HD 1100S - levný a kvalitní PVR HD přijímač

| Tisk

obrázek Vantage, známý výrobce set top boxů pro satelitní i terestrický příjem, koncem loňského roku uvedl na trh nový HD receiver určený jen pro příjem televizních a rozhlasových programů pod označením Vantage HD 1100S. Přístroj doplňuje HD řadu přijímačů 7100, 8000 a 6000 o model, který vyhoví zejména náročnějším satelitním divákům s velkým důrazem na cenu přístroje.

Charaketeristika přijímače

Vantage HD 1100S je satelitní přijímač určený pro sledování programů ve standardním i vysokém rozlišení (SD, HD) v kompresních formátech MPEG-2 a MPEG-4/AVC (H.264) v normách DVB-S i DVB-S2. Přístroj umožňuje příjem programů v širokém rozsahu symbol rate (1 ~ 45 Ms/s v DVB-S a 1,6 ~ 40 Ms/s v DVB-S2). Přijímač má kapacitu na celkem 20.000 televizních a rádiových stanic, 1 čtečku karet a 1 rozhraní pro externí modul. Vantage HD 1100S je HD přístroj s PVR funkcemi - má rozhraní USB 2.0 určené jak pro aktualizaci firmware, settingu tak i možnost záznamu vysílání z SD i HD programů na připojený USB HDD nebo USB flash disk. Vantage podporuje Diseqc ve verzích 1.0, 1.1, 1.2, USUALS. Přístroj se na trh dodává v černém a stříbrném provedení.

obrázek Srdcem přijímače Vantage HD 1100S je procesor STi7109 s taktovací frekvencí 266 MHz, paměť 64 MB SDRAM, EEProm 32 KByte, 8 MB, flash paměť 8 MB.

Přední a zadní panel, dálkové ovládání, balení

Na první pohled si mnoho čtenářů povšimne, že s tímto designem přijímače se již na stránkách parabola.cz již setkali. A nemýlíte se. Design Vantage HD 1100S vychází z osvědčeného konceptu starších modelových řad 1xx a 2xx, které byly na tomto webu již představeny. Testovaný HD box má ještě menší rozměry - 260 x 180 x 57mm.

obrázek Na předním panelu najdeme tlačítko stand-by (zapnutí/vypnutí přístroje), dále dvojici tlačítek pro přepínání programů a regulace hlasitosti. Zhruba uprostřed je žlutozelený sedmi segmentový displej. Pod odklopným víčkem najdeme jednu čtečku přístupových karet systémů Conax, Xcrypt, Crypton, DGCrypt a dále ještě jeden slot pro vložení takřka libovolného externího modulu (například CryptoWorks pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu).

Zadní panel přes relativně malé rozměry set top boxu má bohatou nabídku přípojných míst - dva konektory typu F (vstup a výstup tuneru, rozhraní USB 2.0, výstup zvuku cinch (L+R), komponentní video výstup Pr/Rb/Y, digitální audio výstup S/PDIF, 1x SCART, 1x HDMI v. 1.2, Ethernet a také kolébkový hlavní vypínač.

Dálkový ovladač (DO) je ve stejném provedení, který se dodává i předchozím HD modelům 8000 a 6000. K ovladači nemám žádné připomínky. S přijímačem se dodává vedle DO a baterií také HDMI kabel.

OSD menu

Výrobce set top boxů Vantage uvolňuje jediný firmware pro všechny jeho stávající HD přijímače, takže grafická podoba a položky v menu jsou ve Vantage HD 1100S vesměs na stejném místě jako u ostatních HD strojů tohoto producenta. Téměř celé OSD menu je dostupné v bezchybné češtině.

Menu "Instalace" umožňuje nastavit anténu, motor, vyhledávat ručně či automaticky TV a R programy včetně možnosti vyhledat signály pomocí funkce blindscan. V menu "Nastavení systému" lze nakonfigurovat jazyk menu, titulků, EPG, chování OSD, obrazu i zvuku, čas a spravovat časovač (až 40 událostí!). Jednou z položek je zde i informace o hardware a firmware v přijímači.

V menu "Nastavení kanálu" lze jednotlivé kanály přejmenovávat, přesouvat (i hromadně), odstranit (i hromadně) či vkládat programy do některé z devíti favoritních skupin (po max. 400 programech). Položka v menu "Rodičovský zámek" umožňuje nastavit blokaci na pořady nevhodné pro děti a mládež. Je zde možnost změnit PIN. V menu "Hry" najdeme dvě jednodušší hry - Egg Egg a Tetris. Menu "Multimedia" nastavíme PVR funkce přijímače, včetně možnosti aktivace/deaktivace funkce time shift. Pod sub-položkou USB 1 najdeme přístup k záznamům na HDD (máme-li jej připojen). V menu Multimedia nechybí ani Ethernet pro přístup přijímače na internet.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Hlavní menu - Instalace

Zkušenosti s příjmem

V přijímači jsem měl poslední vydaný firmware z 30.12.2008. Vedle oficiálních řídícího software vzniká i neoficiální, kteřé rozšiřují možnosti přístroje o další funkce - čtečka pracuje jako univerzální a akceptují karty různých kódovacích systémů, včetně karet pro příjem českých a slovenských stanic z orbitu. Neoficiální firmware obsahují i emulaci některých prolomených systémů. Na tomto místě musím upozornit, že sledování placené televize bez řádné abonence je protiprávní.

Vantage obsahuje různé způsoby vyhledávání programů - automatické skenování obsahuje i klasické vyhledávání, podle NIT informací, jen volné programy a také fast sken (rychlé hledání). Přes fast sken jsem naladil všechny programy z Astry 19,2E za 2 minuty a 11 sekund. Pro přijímač je Astra tou nejjednodušší testem možnosti příjmu programů, na kterém obstála na výbornou. Bez problémů si přijímač poradil s přenosovou rychlostí 44948 Ms/s či 1 Ms/s v DVB-S, tak i pod 2 Ms/s v DVB-S2. Manuál hovoří o možnosti příjmu DVB-S2 v rozsahu 10 ~ 31 Ms/s. Skutečné možnosti příjmu jsou širší.

Ručně (pomocí PIDů) lze přijímat také free-to-air kanál ITV HD na satelitu Eurobird 1 (28,5°E) a samozřejmě další volně vysílané HD programy, včetně HD balíčku z platformy Skylink. Obraz i zvuk je na vynikající úrovni.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Přehled kanálů

Blindscan

Vantage obsahuje h/w i s/w funkci blindscan, takže je možné vyhledávat digitální signály bez znalostí parametrů jako je kmitočet, polarizace či symbol rate. Blindscan umí nalézt DVB-S i DVB-S2 SCPC i MCPC pakety v širokém rozsahu symbol rate. V případě DVB-S je rozsah skutečně velmi široký - 1 ~ 45 Ms/s. V normě DVB-S2 lze najít kanály v rozsahu 1,6 ~ 40 Ms/s. Rozsah může být v DVB-S2 teoreticky stejně široký jako u DVB-S. Potíž je jen v tom, že vysílání na platformě DVB-S2 zatím není tak rozšířeno, takže limity se těžko zatím testují.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - konfigurace blind scanu

PVR vlastnosti

Vantage HD 1100S je připraven i na PVR. Stačí přes rozhraní USB 2.0 připojit příslušný disk (HDD) či flash disk splňující technické parametry a můžeme nahrávat televizní či rozhlasové vysílání. Velkou předností externího HDD vidím v tom, že připojení HDD skutečně zvládne běžný uživatel, který nemusí složitě zasahovat do přístroje. Z dalších výhod vidím především v tom, že není třeba žádné chlazení HDD, neboť disk je mimo skříň přijímače. Vantage pracuje s HDD s formátem FAT32, takže není problém disk připojit k PC a záznamy upravovat.

Lze nahrávat až dva programy současně a třetí sledovat. Omezeni jsme jen na stejný multiplex. S vhodným modulem CryptoWorks můžeme využít funkci interního sdílení karty při záznamu pořadů (tj. nahrávat ze dvou kódovaných programů a na třetí kódovanou stanici v rámci multiplexu sledovat). V záznamech je možné se posouvat rychlostmi 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x, zpětně v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x. Přístroj má i zpomalené přehrávání záznamu.

Záznamy se nahrávají na HDD do složky record a vlastních adresářů. Samotný film má koncovku trp a jde víceméně o TS stream o velikostech až 1,5 GB (delší záznamy jsou na disku automaticky děleny do dalších souborů). Filmy v MPEG-2/SD lze zpracovat známým programem Project-X. Případně je možnost provádět střih záznamů přímo na přijímači (v menu). Bohužel, střih nahrávek není ideální a v řadě případů došlo k vytuhnutí přístroje. Stav přístroje vyřešil až restart.

S nahrávkou se ukládají další informace jako je i teletext. Bohužel. Při záznamu z multijazyčného kanálu Euronews se nahrály pouze 4 audio tracky i když jich Euronews vysílá více. Tato chyba je ve firmware už delší dobu (psal jsem o ni v recenzi jiného HD přijímače - Vantage HD 7100S).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - EPG na stanici Arte HD

EPG, DVB titulky, teletext, audio stopy

Elektronický programový průvodce (EPG) funguje s bezchybnou češtinou včetně kompletních informací, které nejsou oříznuty. Bohužel, poslední firmware z 30.12.2008 se zavedením True Type fontů nemá podporu znakové sady ISO-6937, takže před každým písmenem, který má být s diakritikou je symbol navíc. Nutno zdůraznit, že se jedná o chybu ve firmware, která (snad) bude brzy opět opravena. Přijímač s dodaným firmware (poslední z listopadu) měl české a slovenské znaky v EPG naprosto v pořádku.

DVB tutilky fungují. Testováno na programu AXN v nabídce paketu CS Link . Uživatel je najde pod tlačítkem teletextu. Přístroj má vlastní OSD teletext, který je dostupný právě pod zmíněným tlačítkem text na DO. Bezychybná čeština v teletextu je samozřejmostí. Bohužel, VBI teletext nefunguje.

Audio stopy

Pokud má stanice více audio stop, můžeme mezi nimi přepínat. Zvolíme-li jiný audio track, přístroj si bude nastavení pamatovat.

Ethernet, USB, spolupráce s PC

Rozhraní Ethernet slouží například pro streamování mezi dvěma Vantage boxy (viz. stránky výrobce) ale i pro aktualizaci firmware ze stránek výrobce, stahování dalších informací atp. Jedná se o pohodlný a máme-li spolehlivé internetové připojení i rychlý a spolehlivý způsob aktualizace firmware.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - podrobné informace o stanici

USB rozhraní slouží pro připojení USB HDD či flash disku, jak již bylo zmíněno. Připojené médium může posloužit i jako způsob dopravy nového firmware do přijímače, případně zálohu settingu a systémového nastavení receiveru.

Setting můžeme přenést z HDD do přijímače, eventuálně i přes sériové (pomalé) rozhraní RS-232.

Setting lze upravovat utilitou Channel Editor (nyní ve verzi 3.1), eventuálně komerčním produktem SetEdit. Upravený setting lze opět uložit na HDD a přes menu jej dopravit do paměti přijímače.

Vantage podporuje i obrazový formát JPEG a hudební soubory MP3, které je lze přehrávat kdekoliv z HDD.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Přehrávání záznamů, možnosti střihu atp.

Spotřeba

Spotřeba Vantage HD 1100S v provozu (sledování TV vysílání) se pohybovala mezi 18 až 20 watty podle zvolené polarizace s připojeným HDD. Ve standby módu naměřeno 6,7 wattů.

Závěr

Vantage HD 1100S poskytuje výborný poměr mezi možnostmi přístroje a jeho cenou a lze tedy říci, že za málo peněz získá zákazník hodně muziky. Za maloobchodní cenu cca 6.790,-Kč (stránky distributora, stav: 18.1.2009) má zákazník značkový satelitní HD přijímač s PVR funkcemi. Nechybí samozřejmě i možnost příjmu placených programů díky přítomnosti jedné čtečky karet a jednoho rozhraní Common Interface (CI), což bohatě postačuje i pro zákazníky v Česku a na Slovensku pro příjem nabídky více operátorů (CS Link, Skylink, UPC Direct) s moduly na dvě karty.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Multimedia - nastavení PVR

Za laskavé zapůjčení přijímače Vantage HD 1100S k testům tímto děkuji firmě STA Servis, Kolmá 29, Karlovy Vary - www.staservis.cz . Firma STA Servis je v České republice oficiálním distributorem přijímačů pod značkou Vantage.



Hodnocení

+ HD přijímač s PVR vlastnostmi
+ příjem širokého rozsahu symbol rate
+ aktualizace firmware i přes LAN či USB
+ výborný poměr mezi cenou a možnostmi přijímače
- jen 1 CI rozhraní
- jen segmentový displej

AKTUALIZOVÁNO

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články