Quantcast

UPC začala ve své kabelovce testovat šíření DVB-T

| Tisk

logo Největší tuzemský kabelový operátor UPC zahájil ve své síti testovací provoz digitálního pozemního vysílání (DVB-T) se dvěma multiplexy - ČT (síť 1) a ČRa (síť 2). K divákům se tak dostávají TV programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4, TV Nova, Nova Cinema, Prima TV, Prima COOL/R1 a TV Barrandov v klasické normě, kterou mohou přijímat pomocí DVB-T set top boxů v počítačích a noteboocích vybavených DVB-T tunerem.

Test UPC aktuálně probíhá v pražské kabelové síti a vedle analogových signálů, DVB-C multiplexů s programy ve standardním rozlišením a HD kvalitě je tak síť využívána i pro normu DVB-T. Jedna zásuvka tak nachází uplatnění pro tři druhy vysílání. Společnost tak rozšiřuje a zjednodušuje možnost přístupu domácností napojených na kabelovou síť k českým programům vysílaných podle tzv. must-carry režimu.

"Kabelové televize přestává pálit problém povinně šířených domácích televizních programů - povinnost must carry," říká webu parabola.cz František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR společnosti UPC Česká republika.

Testovaná úprava rovněž zvyšuje zákaznické pohodlí majitelů novějších typů televizorů s DVB-T tunerem a nabídne bezplatný příjem základních digitálních programů u dalšího televizního přijímače v rodině. Tento příjem byl dosud zdarma přístupný pouze v analogové podobě. Digitální signál DVB-C je dodáván k jednomu set top boxu v domácnosti. Problém nastával, když jiný člen v domácnosti chtěl v jiné místnosti sledovat digitální signál běžně dostupných kanálů. Zařazení DVB-T multiplexů do nabídky řeší popisovaný problém.



DVB-T multiplexy bude do všech kabelových rozvodů UPC zařazeno na frekvence od K21 v UHF pásmu. Díky tomu budou multiplexy dostupné s každým DVB-T tunerem. Provozovatel kabelové sítě nemění obsah DVB-T multiplexů a EPG. Vše je šířeno v původní kvalitě.

Akci nyní UPC úspěšně testuje na vybraných sítích v Praze, v druhém kole bude pokryta celá Praha a další města v celé České republice.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články