Quantcast

Než půjdeme do obchodu (II)..

| Tisk

Než půjdeme do obchodu (II)..

Přichází opět podzim, rozhodli jste se zakoupit satelitní přijímač, či celý satelitní komplet. Na co se při nákupu zaměřit? Pro ty, kteří neví na co si dát při nákupu pozor, přinášíme na dalších řádcích několik rad, jak rozumně nakoupit satelitní přijímač i další příslušenství. Zaměříme se na běžný příjem signálů z nejsledovanějších družic.

Před nákupem je nejdůležitější zjistit, co budeme chtít příjímat. K tomuto účelu můžete prostudovat přehledy vysílaných programů v sekci Přehledy na tomto serveru. Přehledy si můžete v sekci Download stáhnout do svého PC a případně i vytisknout pro další prostudování.

Dále je nutné zvážit, zda ve vašich podmínkách bude možné umístit přijímací parabolu. Parabola může být na zahradě, na balkóně, na zdi či na střeše. Vždy však musí být natočena přibližně směrem na jih a pod úhlem asi 40 stupňů musí být i volný prostor pro příjem signálů ze satelitů. Při použití natáčecího zařízení musí být volný prostor v širším - až šedesátistupňovém úhlu od jihu na východ i na západ - na obě strany. Počítejte i s tím, že okrajové družice na východě i na západu jsou umístěny na obzoru zdánlivě "níže" na obzoru.

Následuje výběr satelitního přijímače. I v tomto případě lze využít informací na našem webu (http://www.parabola.cz/prijimace.php), kde naleznete nejdostupnější přijímače na českém trhu a to jak analogové, tak i digitální. Prodejce zařízení najdeme v sekci Prodejci.

Několik tipů pro výběr nejvhodnějšího přijímače a dalšího příslušenství.

PŘIJÍMAČ

ANALOGOVÝ
Na satelitech stále ještě 'žije' analogové vysílání a proto tedy není nic neobvyklého, pokud se ještě rozhodneme investovat do analogového příjmu. I když se mnoho výrobců soustředilo na výrobu digitálních přijímačů, stále je na trhu i určitá nabídka 'analogů'. Co by měly umět?

** Přijímač by měl mít alespoň 200 programových předvoleb.
** Alespoň 2 zásuvky SCART pro možné propojení satelitu s televizorem a příp. s videorecordérem
** UHF modulátor. Na modulátor bychom neměli zapomínat. Hodí se nám v případě, kdy budeme chtít využít možnost přijímat programy ze satelitu i na jiných TV v bytě. (Pouze jeden momentálně sledovaný program, ale to nám ve většině případů vyhoví)
** DiSEqC pro využití natáčecího zařízení
** potlačení šumu, nejlépe zvukový systém Wegener Panda (vhodné pro kvalitnější reprudukci)
** LT (=Low Threshold Tuner), mnohdy zkvalitní slabý signál z družice

DIGITÁLNÍ
U digitálního přijímače je situace podstatně složitější. Nejdůležitější je předem se rozhodnout, zda chceme přijímat pouze volně vysílané programy či i některé programy kódované. Toto rozhodnutí považujme za klíčové, protože pořízením nevhodného přijímače nám bude v budoucnu znemožněno přijímat zakódované programy. Ceny digitálních přijímačů pro FTA (=volně vysílané programy) se dnes již pohybují kolem 6000 Kč. Z této kategorie lze doporučit např. spolehlivý Humax F1-FOX, ID Digital F20 M či další.

Ceny digitální recieverů s možností příjmu kódovaných programů jsou vyšší. Zde se můžeme rozhodnout, jaké kódované programy (v budoucnu) budeme chtít přijímat. Podle toho zvolme raději přijímač s již vestavěným dekodérem. Cena takového přijímače je jen o něco málo vyšší. V případě, že budeme příslušný dekódovací modul dokupovat později samostatně, zaplatíme mnohem víc.

Obecně, co by měl 'umět' digitální přijímač?

** Alespoň 2 zásuvky SCART pro možné propojení satelitu s televizorem a příp. s vedeorecordérem
** UHF modulátor.
** měl by mít dostatečnou kapacitu pro TV a rozhlasové programy, alespoň 3000, s perspektivou do budoucna i 4000
** symbolová rychlost nastavitelná v rozsahu 2,000 - 30,000 MS/s
** příjem teletextu (ne všechny digitální přijímače teletext podporují)
** jednoduché ovládání
** ovládání DiSEqC
** OSD v češtině
** Možnost vložení alespoň dvou dekódovacích modulů
** Možnost doplnění o natáčecí zařízení s automatickým vyhledáním družice (HH100, ScanMaster)
** Pokud uvažujete do budoucna s příjmem českých programů, vyberte raději model s vestavěným dekodérem Cryptoworks

V současné době jsou na trhu stále nejprodávanějšími přijímače Humax CRCI-5500, které obsahují již vestavěný dekodér CryptoWorks (vhodný pro příjem českých programů ze satelitu - Czechlink i UPC Direct) a mají další dva volné sloty pro případné využití dalších kódovacích systémů. Druhým neméně populárním přijímačem na trhu je Humax IRCI-5400 (Z)(G), který má integrovaný dekodér Irdeto a má opět ještě 2 sloty pro přídavné moduly, např. Cryptoworks a další. V této době se v ČR doprodává poslední série Humax 5400Z, ve které ještě lze pomocí sw úpravy přijímat i systémy Seca, Viacces a Betacrypt bez použití dalších modulů.
Tyto přijímače obsahují i zvukový výstup Dolby Digital a pomocí OSD s uživatelem komunikují v češtině. Velké plus pro začínající uživatele digitálních boxů. Modely 5400 i 5500 mají 4000 programových míst, přehledné EPG, možnost rozšíření o natáčecí systém a další možnosti, ne u všech ostatních značek obsažené. Umí softwarově řídit automatické natáčení paraboly. Kompletní seznam přijímaných programů z družic se pro tyto modely dá stáhnout v sekci Download i na tomto webu.

Značek i modelů digitálních přijímačů je však na trhu celá řada. Výběru přijímače proto věnujme velkou pozornost.

Konvertor:
Zařízení umístěné v ohnisku paraboly, přijímá signál z družice, zesiluje a převádí jej na nižší kmitočet.
Dnes prodávané konvertory mají už takřka všechny celkem dobré parametry. Používají se většinou s ozařovačem pro ofsetové paraboly. Většina konvertorů má dnes šumové číslo kolem 0.6 dB, což plně dostačuje pro běžný a kvalitní příjem, na trhu jsou i konvertory s nižším šumovým číslem, jež využijí zejména "lovci" signálů z kosmu.

Parabola:
Paraboly se dnes používají z velké většiny v tzv. ofsetovém provedení. Pro příjem jen jedné družice Astra, HotBird i Eurobird dostačuje na většině našeho území parabola do 80 cm. S umístěním paraboly (a naším bydlištěm) směrem na východ je nutné velikost paraboly zvyšovat.
V případě příjmu z více družic pomocí "šilhajících" konvertorů je výhodnější použít rozměrově širší parabolu.
Při případném plánovaném rozšíření příjmu o natáčecí zařízení je výhodné použít raději hned větší parabolu, od 90 do 120 cm. S touto parabolou můžete později přijímat většinu běžných a nejoblíbenějších programů z evropských družic.
Výhodnější je použití parabol z hliníku či jeho slitin. Jsou lehčí a nikdy nerezaví. Železné držáky pro uchycení paraboly na stěnu či stožár používejte také raději v pozinkovaném provedení.

Koaxiální kabel:
Na trhu je velké množství koaxiálních kabelů, většina z nich zaručuje kvalitní příjem. Do 50ti i více metrů svodu od paraboly k přijímači se většinou neprojeví žádné ztráty signálu.
Doporučujeme použít vždy kabel s dvojitým stíněním a průměrem kolem 6 - 7 mm. Provedení všech kabelů je dnes většinou univerzální - pro venkovní i vnitřní použití.

Příjem ze dvou i více družic pomocí multifokus:
Při příjmu ze dvou či více družic je nutné použít na každou družici jeden konvertor a pomocí povelů z přijímače a přídavného přepínače signál z jednotlivých konvertorů přepínat. Nejběžněji se přijímá Astra + HotBird, Astra + Eurobird (Czechlink). Pro tento příjem se dá použít vždy jen jedna parabola. Na konvertor umístěný v ohnisku paraboly se připevní speciální držák, tzv. multifokus, do něhož se umístí druhý či ještě další konvertor. Přijímač svými povely DISEqC ovládá přídavný přepínač konvertorů. Dají se přepínat až 4 konvertory, pak je již (i cenově) výhodnější použít natáčecí zařízení.

Natáčecí zařízení:
Zařízení, které umí při přepnutí programu v přijímači automaticky otočit parabolu na příslušnou přednastavenou družici. Je to nejvýhodnější varianta příjmu, protože vám umožní opravdu naplno využít možnosti vašeho přijímače, můžete získat i takřka kompletní nabídku z družic.
Během posledních let, s rozšířením počtu digitálních přijímačů, se prosadily na trhu nové systémy pro automatické natáčení v moderním provedení. Systém SatScan vystřídal ScanMaster100 a 120 a osvědčené systémy HH100 a HH120, levnější variantou jsou modely SM2 UNI a výhodné SG 2100. Tyto systémy mají oproti dříve používaným táhlovým motorům několik výhod, například přenos povelů i napětí pro motorický pohon přímo v koaxiálním kabelu od přijímače ke konvertoru.
Ne všechny prodávané přijímače či značky však umí toto zařízení automaticky obsloužit. Při výběru receiveru se zaměřte i na tuto podmínku.

Příjem Czechlink a UPC Direct:
U paketu Czechlink i UPC je příjem bez problémů, pokud jste platícími diváky. Kartu Czechlink zaplatíte jednorázově, UPC Direct vyžaduje pravidelné měsíční poplatky. Majitelé předplacené nabídky mohou využít nejen karty UPC Direct ve svém přijímači (Např. Humax 5500, v tom případě můžete sledovat i více programů), ale můžete použít také parabolu s konvertorem, či použít přijímač Philips od UPC Direct jako druhý přijímač, propojený např. s Humaxem jednoduchým prosmyčkováním. Toto řešení má i své výhody - můžete nahrávat na video i jiný program než na který se zrovna díváte, v případě i příjmu Czechlink na Humax ušetříte jeden dekódovací modul. Pro majitele přijímačů s dekodérem Cryptoworks je výhodné pořízení samostatné karty UPC Direct. Pro současný příjem Czechlink a UPC v jednom přijímači dnes existují přepínače dvou či tří karet.

Zahraniční placená TV:
Při rozhodování, který systém dekódování zahraniční TV pořídit, se zaměřte především na možnost případného upgrade dekódovacích karet. Nejméně vhodné je zasílání karet na přeprogramování poštou na druhý konec republiky.
V každém případě vždy počítejte s tím, že pořizujete neoficiální zařízení na vlastní riziko a že může kdykoliv nastat situace, kdy nebude možné nadále přijímat váš oblíbený paket či program. Provozovatelé všech kódovacích systémů dělají neustále technické úpravy pro omezení jakéhokoliv neoficiálního příjmu.

Kde nakupovat satelitní techniku:
Kvůli různým technickým problémům, které se mohou vyskytnout vždy, je samozřejmě výhodnější nakupovat u oblíbených, či osvědčených prodejců.
Je možné využít i zásilkových prodejů. Nakupujte však vždy pouze u známých a značkových firem, které vám poskytnou kvalitní záruku a servis, dodají i doplňková zařízení a hlavně kdykoliv poradí a pomohou vyřešit jakékoliv problémy. Kvalitní přijímače z oficiálních zdrojů jsou vždy pečetěny. Anonymní nákup levnější o 500, 800, či 1000 Kč prostřednictvím Internetu či mobilu od anonymního prodejce bez stálé provozovny rozhodně nezaručuje dobré podmínky pro vyřešení případných problémů s vaším zakoupeným zařízením. U digitálních přijímačů či kompletů v cenách kolem 15ti tisíc je opatrnost opravdu na místě.



Montáž:
Zařízení si můžete namontovat i sami. V některých případech a hlavně u diváků neznalých problematiky je však výhodnější využít služeb montážních firem, které vám doporučí prodejce. Zkušený pracovník si na rozdíl od vás s jakýmkoliv problémem poradí za několik minut. I v tomto případě, obzvláště u digitálního příjmu a natáčecích systémů se vyplatí využít služeb profesionálů.

Další informace
Pro další informace doporučujeme prostudovat i některé naše dřívější články, věnující se různé související problematice. Předpokládáme, že zkušení diváci a majitelé zařízení pro satelitní příjem poradí začátečníkům i další možnosti a předají zkušenosti v reakcích pod tímto článkem.

Přejeme spokojený nákup a kvalitní obraz.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články