Quantcast

Satelitní příjem na chatě či chalupě

| Tisk

Satelitní příjem na chatě či chalupě

Satelit na chalupěV letních měsících odjíždí mnozí z nás na víkend na chatu či chalupu. Řada z nás zde tráví dny odpočinku také v době dovolené. I zde je možné sledovat satelitní příjem, který nám v mnoha případech nahradí také problémový příjem pozemních TV programů.

Na chatách či chalupách je často k dispozici jedna či více antén pro příjem terestrické televize. Většinou vyhoví. Jsou však oblasti, kde příjem některých programů pozemní televize je více než problémový. Především zde přichází na řadu satelitní souprava.

* Analogový příjem
Na chatu či chalupu pro příjem satelitních TV a R programů plně vyhoví analogový satelitní přijímač. Ten dnes pořídíme v některých případech již za několik stovek. Nabídka programů na nejsledovanějších družicích Astra 19.2E a Hot Bird 13E může být pro řadu diváků zajímavým zpestřením. U analogového přijímače nečekejte možnost příjmu českých programů. Je však vhodným a levným doplňkem pozemního příjmu o zahraniční, převážně německé programy.

* Digitální příjem
Digitální přijímač se zdá na první pohled pro víkendové pobyty na chatě luxusní záležitostí. Některé digitální přijímače však mohou být díky své možnosti příjmu i českých programů ze satelitu v mnoha případech výborným řešením příjmu české televize v problémových oblastech. Pokud máte pozemní příjem v pořádku, pro rozšíření o zahraniční programy, případně českou TV3, se dá použít i základní model digitálního přijímače ( FTA) pro volné programy.

Pokud potřebujete vyřešit problémový příjem základních českých programů v oblastech špatného pokrytí pozemním signálem, je třeba použít satelitní komplet pro příjem paketu Czechlink. Kromě programu Nova (řešíme terestriální anténou) zde všechny naladíte. Parabola musí být nasměrovaná na družici Eurobird 28,5E. Přijímat můžete i dalších několik desítek volných programů z družice Eurobird i družice Astra 2 na takřka stejné pozici 28,2E. Po doplnění o druhý konvertor a přepínač je možné samozřejmě přijímat i nejsledovanější družici Astra1. Dalších rozšiřujících variant je několik, záleží na každém jednotlivci a jeho požadavcích na TV příjem při pobytu na chalupě či chatě.
Náročnější diváci mohou samozřejmě na chatu či chalupu převézt i svoje kompletní vybavení, případně komplet UPC Direct.
Při častých pobytech na chatě či chalupě je však vhodné místo stálého převozu kompletu včetně paraboly pořídit druhou parabolu i konvertor.

* Parabola
Pro příjem programů ze satelitů Astra 19.2E, Hot Bird 13E či Eurobird 28.5E nám plně postačí parabola o malém průměru (60cm), která 'neruší' okolí a hlavně neláká nezvané návštěvníky.
Zejména z těchto důvodů věnujme umístění a uchycení paraboly velkou pozornost. Nevhodné je její umístění na střeše či na stožáru. Parabola by měla být umístěna nejlépe v zahrádce, nebo na jiných skrytých a nenápadných místech, podmínkou je ovšem "viditelnost" na příslušnou družici. Parabola se dá i přebarvit pro splynutí s okolním prostředím. Při odjezdu z chalupy či chaty je vhodné anténu s konvertorem odmontovat. Na držák (trubku), na které je parabola uchycena, je výhodné umístit pevné dorazy, které při časté demontáži a následné montáži jednoduchým způsobem zajistí vždy stejnou polohu nasměrování paraboly na jednu případně i dvě družice. Mechanické řešení je závislé na konkrétních podmínkách.
Pokud necháváte na chatě či chalupě i přijímač, vypojte ho raději z elektrické sítě.

* Koaxiální kabel
Koaxiální kabel může zůstat i při demontáži paraboly na místě. Po odmontování paraboly a vyšroubování konektoru z konvertoru je důležité venkovní konec kabelu utěsnit proti vlhkosti.



* Zabezpečení
Pokud necháváte parabolu umístěnou na stožáru či jiném viditelném místě i při odjezdu z chaty, počítejte raději s nutností zabezpečit chatu poplašným zařízením. Poplašných a zabezpečovacích zařízení je na trhu velké množství, v prodejnách s tímto sortimentem vám zcela jistě poradí a navrhnou různá řešení. Výborným řešením je zabezpečení se zabudovanou komunikací přes mobilní telefonní sítě.
Zajímavostí jsou tzv. falešná zabezpečení - atrapy různých čidel, kamer a dalších dílů, které nezvané návštěvníky mohou účinně odradit.

* Czechlink bez provozu
Na závěr kuriozita. Pokud máte komplet pro příjem paketu Czechlink a přijímač i kartu necháte na chatě delší dobu než jeden měsíc bez používání, počítejte s tím, že při prvním zapojení přijímače po vašem příjezdu paket Czechlink nenaladíte. Budete muset počkat se zapnutým přijímačem a nastaveným programem např. ČT 1 řádově několik minut či desítek minut, než karta přijme aktuální informace přes satelit a umožní příjem všech programů v paketu Czechlink.
Nechápete, jak někdo může nechat zahálet digitální přijímač kdesi na chalupě více než měsíc? Je to neobvyklé, ale stalo se. Přijímač byl na chatě celou zimu. Majitel po zjištění, že mu po příjezdu nehraje ČT, zděšeně obvolával všechny prodejce a montážní firmy v celém okolí..



Parabola.cz





Reklama




Vybrané články