Quantcast

Topfield SBI-5450: Korejská legenda se vrací inovací boxu s MPEG-4/SD

| Tisk

Známá korejská firma Topfield nedávno uvedla na náš trh novinku ve svém portfoliu a to SD satelitní přijímač Topfield SBI-5450. Tento přístroj byl vyroben přímo pro potřeby českého a slovenského trhu. Díky vestavěnému dekodéru podmíněného přístupu IRDETO PI-sys je tak předurčen pro příjem nabídek Skylink, CS Link a freeSAT.


obrázek

Jedná se o levný satelitní přijímač, který má být nástupcem populárního SD přijímače Topfield TF6000 CR. Přijímač obsahuje jeden tuner a je schopen zpracovávat signály nejenom v normě DVB-S ale i DVB-S2 (pouze v SD rozlišení!). Přijímač umožňuje příjem obou kompresí MPEG-2 tak i MPEG-4/H.264.

Přijímač nemůže získat certifikát Skylink Ready, protože není schopen zpracovávat HDTV vysílání, což je jedna z mnoha podmínek pro udělení certifikátu. Nicméně ne každý uživatel vyžaduje příjem HD programů, které jsou ve většině stejně placené, a ne jinak tomu bude do budoucna. Spousta zákazníků má dnes ještě CRT televizi, mnohdy velmi kvalitní, tedy absence HDMI výstupu nebude vadit.


obrázek

Důležité je, že přijímač bez problémů zpracovává kompresi MPEG-4/H.264, tedy všechny nové SD programy pojedou na tomto přijímači bez problémů. Skylink plánuje postupně „překlápět“ placenou SD nabídku z MPEG-2 do MPEG-4/H.264. Tedy s tímto přijímačem o žádné programy nepřijdete.

Výrobek je vybaven funkcí Secure Silicon. Secure Silicon je funkce poskytující vyšší stupeň ochrany vysílání. Přijímač se Secure Silicon je připraven pro budoucí zavedení nových služeb, který tuto vyšší ochranu vyžadují.

Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Má rozměry (W x H x D) 260 x 46 x 190 mm, tedy úplně shodné právě s jeho předchůdcem modelem TF6000 CR. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a numerický display. Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku dekodéru Irdeto PI-sys.

Na zadním panelu nacházíme dvojici F konektorů (vstup a výstup tuneru), dva konektory SCART (TV + VCR), SPDIF konektor audio optický, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Nalezneme zde také servisní RS 232 konektor a síťový kolébkový vypínač.

Součástí balení je také krátký český návod k obsluze, ten je opravdu velmi krátký a považuji ho za zcela nedostatečný! Plná verze návodu k obsluze bude ke stažení na webu firmy Omko.


obrázek

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Struktura menu je typická pro Topfield, tedy nečekejte žádný průvodce jako u Skylink Ready přijímače. Menu je ale velmi přehledné a naladění je opravdu velmi snadné a rychlé.

První nabídkou v menu je „Nastavení systému“. Nacházíme zde údaje jako je nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků. Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na SCART konektoru (CVBS, RGB, S-Video, YUV).

Samozřejmostí je nastavení poměru stran 4:3 nebo 16:9. Je zde možné také nastavit průhlednost menu, dobu trvání informační lišty a další údaje.


obrázek

Velmi významnou funkcí je DCM (dynamic channel managment) – dynamická aktualizace služeb, k té se později vrátíme.

Druhou nabídkou je „Nastavení časovače“ pro záznam na DVD/VCR rekordér, zadává se čas začátku záznamu a délka jeho trvání.

Třetí nabídkou v menu je „Instalace“. Zde můžeme ručně vyhledávat nové programy nebo to nechat na automatice. Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a má i funkci USALS. Přijímač umožňuje změnit název družice a i přidávat i mazat družice. Má také správu transpondérů (přidání, vymazání, editace nefunguje)


obrázek

Čtvrtá nabídka s názvem „Organizuji služby/oblíbené“ nám umožní přejmenování, přesun, uzamknutí, přeskočení a vymazání kanálů. Programy je možno zařazovat do favoritních skupin. Názvy skupin je možné přejmenovat, lze přidávat další favoritní skupiny.

Předposlední nabídkou je „Informace“. Zde se dozvíme aktuální verzi firmwaru přijímače, je zde také kalendář a několik her.

Poslední nabídka „Irdeto přístup“ je charakteristická právě pro tyto přijímače se zabudovaným dekodérem IRDETO PI-sys. V tomto menu nalezneme informace o stavu dekódovací karty a další podrobné informace o stavu Irdeto dekodéru. Je zde k dispozici i poštovní schránka se zprávami od operátora.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl firmware TF-SkLIrS 1.02.37, který byl nahraný výrobcem v továrně, novější nebyl na satelitu k dispozici. Přijímač má být dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S, SR 20 – 30 Msym/s v normě DVB-S2/QPSK a SR 10 – 30 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.

Vyhledávání je velmi rychlé. Nicméně automatika naladí všechny transpondéry na dané družici, což je sice správné, ale přece jen mi tady chybí rychlý průvodce vyhledáváním kanálů Skylink/CS Link.


obrázek

Rychlost přepínání programů byla velmi dobrá. I obraz i zvuk byl výborný, pro CRT naprosto perfektní a i na LCD TV byl obraz slušný.

Také jsem vyzkoušel příjem SD kanálů freeSAT by UPC Direct na družici Thor s novou kartou ICE Irdeto UPC. Příjem kanálů byl bezproblémový.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Přijímač umožňuje uložit až 5000 programů.

Dálkové ovládání je přehledné a téměř identické s modelem TF6000 CR. Směrovost ovladače je široká. I IR kód zůstal stejný s předchozím modelem.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext a pracuje i VBI teletext (využívající teletextový dekodér TV). České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech.

Titulky bohužel nelze uložit na předvolbu a dokonce je nelze centrálně deaktivovat! To je docela nepříjemné. Titulky tedy musíme manuálně vypnout na konkrétním programu, pokud je nechceme vidět (bude opraveno s novým softwarem, viz níže). České teletextové titulky jsou zobrazovány korektně, kontrola byla provedena na TXT titulcích na programech NGC a NGC Wild. Samozřejmostí je i podpora DVB titulků.

U Irdeto přijímačů lze do budoucna využívat některé nadstandardní funkce, které poskytuje operátor zákazníkovi.

Operátor může zaslat textovou zprávu – oznámení, která se vám objeví na obrazovce během sledování určitého programu. Může se jednat o různá sdělení.

Druhou možností je zaslání klasické poštovní zprávy. Během sledování programu se u Topfieldu objeví info lišta s ikonkou obálky. Zprávu si můžete přečíst stiskem modrého tlačítka na dálkovém ovládání.


obrázek

Samozřejmě lze pak kdykoliv vstoupit do menu a zprávu si znovu přečíst.

Tento přístroj má funkci DCM – dynamická aktualizace kanálů. Tedy jakýkoliv nový program na družici se vám automaticky doladí na konec seznamu. Odpadají tak veškeré problémy s laděním nově vzniklých programů nebo s jejich přesunem z jedné frekvence na druhou.

Bohužel s touto funkcí v pojetí Topfieldu nejsem spokojen. Pokud si nějaký kanál vymažete, protože ho nechcete mít naladěný, tak Topfiled zase tento program znovu doladí. Dále tato aktualizace neprobíhá na pozadí, ale vždy se objeví informační hlášení, že probíhá „aktualizace seznamu služeb“.

Podle mého názoru je správné pojetí např. na Humaxu IRHD 5100 S ( zde ) s novým beta softwarem, kde záměrně vymazaný kanál se již zpět automaticky nedoladí. Naštěstí lze tuto funkci u Topfieldu vypnout.

Snad jen malé upozornění, přijímač samozřejmě naladí i HD kanály, které ovšem nejdou zobrazit, bez jakékoliv varovné hlášky, pouze černá obrazovka. To je jistě pro diváka matoucí (bude napraveno v dalším softwaru, HD kanály se již ladit nebudou, viz níže).

Jen pro zajímavost používám i ruský satelitní přijímač GS 8300 M od firmy General Satellite, který se používá pro abonenty ruské platformy Tricolor. Je zde naprosto stejná filozofie, tedy příjem pouze SD vysílání v obou normách DVB-S/S2 včetně komprese MPEG-4/H.264, tedy Topfield nepřichází s ničím neobvyklým, jak se mnozí domnívají. U HD kanálů je v přístroji GS zobrazeno informační hlášení „No video“.

U Topfieldu je ještě několik drobných chyb ve stávajícím firmwaru, na které byl dovozce těchto přístrojů upozorněn.

Některé systémové chybové hlášky IRDETO si dovozce přeložil po svém, např. hláška E120-04 – „Vítejte v digitálním vysílání …“. Někde zase překlad úplně chybí, např. u hlášky E138-3. Dle informací od dovozce je záměr systémové hlášky „polidštit“.


obrázek

Další drobnou nepříjemností je, že při výpadku napájení přijímač naběhne do normálního provozu, nikoliv do pohotovostního režimu (opět bude opraveno s novým softwarem). Tato skutečnost je ale i u jiných a dokonce i certifikovaných přístrojů.

Dle informací od dovozce budou všechny výše uvedené chyby opraveny v novém softwaru, který by měl mít k dispozici cca do 10 dnů. Jakmile budu mít nový software od dovozce, tak exkluzivně pro web parabola.cz napíši další článek o tomto přijímači.

Na tomto místě bych velmi ocenil snahu dovozce řešit všechny zjištěné chyby.

Spolupráce s dekodérem IRDETO PI-sys

Informace o vložené kartě IRDETO se zobrazují v menu „Irdeto přístup“. Bohužel zde chybí zobrazení produktů, které máme na kartě aktivovány. Jen upozorňuji, že staré karty Cryptoworks nelze v interní čtečce použít! Přepínání mezi zakódovanými programy bylo velmi svižné.

V přijímači byly úspěšně otestovány IRDETO karty Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct.

Upgrade přijímače je možné provést pomocí funkce OTA (over the air), tedy upgrade softwaru vysílaný přes družici, v době psaní článku však tato funkce nepracovala. Možnost aktualizace softwaru přes sériový port je také k dispozici.


obrázek

Přijímač automaticky upozorňuje na novější dostupnou verzi firmwaru a přímo nabídne aktualizaci.

EPG

EPG (elektronický programový průvodce) lze zobrazit ve dvou režimech. Klasická mřížka s programy nebo zobrazení EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu. Čitelnost je výborná.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Bohužel načítání EPG bylo na kanálech freeSAT by UPC Direct zdlouhavé a na některých programech se EPG nezobrazilo vůbec. Dle informací od dovozce je přijímač odladěn speciálně pro Skylink a CS Link.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Závěr

Tento přístroj vzbuzuje u některých uživatelů v diskusích poměrně vášnivé diskuse. Proč Topfield v této době nabízí pouze SD přijímač. Nicméně každý má právo výběru a je otázkou trhu, jak se na něm přijímač uchytí. Zatím se prodává skvěle a poptávka po něm je vysoká. Osobně samozřejmě doporučuji spíše plnohodnotné MPEG-4 HD přijímače, které jsou cenově o 1000 – 1500 Kč výše, ale mají delší budoucnost. Výběr nechejme na zákazníkovi.

Dále je kritizováno, že přístroj je nástupcem populárního modulu TF6000 CR, který měl vysokou poruchovost zejména napájecí části (týkalo se to nejvíce série z roku 2008, další série již tímto problémem byly postiženy minimálně). Zde jsem dostal od dovozce informaci, že by se to s tímto modelem již nemělo opakovat. Počkejme tedy a nedělejme unáhlené závěry.

Přístroj nemá certifikát od operátorů Skylink ani CS Link, tudíž operátor negarantuje funkčnost jejich karet v tomto přístroji. Přijímač však prošel úspěšně testem u společnosti Irdeto B.V. Odpovědnost je tedy čistě na firmě Topfield a na jeho zastoupení v ČR.



Přístroj má originál dekodér Irdeto a všechny karty pracují bez problémů. Výhodou je velmi jednoduchá obsluha a rychlost při přepínaní programů, které mu mohou mnohem dražší přijímače závidět. Rovněž i doba nutná pro nastartování přístroje je poměrně krátká, i když se jedná o Irdeto přijímač, což jsem velmi ocenil.


obrázek

Závěrem bych rád poděkoval technikům satelitního operátora Skylink za vynikající spolupráci při testování přístroje!

Přijímač Topfield SBI-5450 ( zde ) je možno zakoupit u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednickým e-shopu: www.omko.cz .

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články