Quantcast

AB CryptoBox 400HD Mini - menší, než byste čekali

| Tisk

Díky dobrým kontaktům s firmou AB-COM mně přistál na stůl další zajímavý přijímač. Zatím v ČR a SR existuje právě tento jediný kus a tak jsem rád, že právě čtenářům serveru Parabola.cz jej mohu detailně představit. Zatím není k dispozici ani originální balení, takže jej představím tak, jak jsem jej obdržel. Recenzi jsem dopsal dříve, než ke mně doputovaly oficiální fotografie, takže zájemcům doporučím navštívit webové stránky výrobce (viz odkaz na konci recenze).

Již na první pohled přijímač AB CryptoBox 400HD Mini překvapí hlavně svojí velikostí. V balení dorazil i dálkový ovladač, napájecí zdroj a externí infračervené čidlo dálkového ovládání.


obrázek

Samotná krabička přijímače je velká 105 x 68 x 15 mm. Právem se honosí titulem „Nejmenší DVB-S2 přijímač se standardními konektory Ethernet a USB a čtečkou karet na světě“. HDMI konektor na připojení TV s vysokým rozlišením je k přijímači předělán na pevno a tudíž se počítá, že bude přijímač umístěn na zadní straně televizoru. K této montáži je určena sada na připevnění (který je součástí dodávky, ale ke mně nedorazila).


obrázek

Dálkový ovladač je stejný jako už již dříve recenzovaného modelu stejné řadu AB CryptoBox 450 HD (odkaz na recenzi). Společné rysy jsou pak patrné hlavně o oblasti firmwaru (viz níže).


obrázek

Na přední straně přijímače (přední stranou jsem ji nazval proto, že jsem zvyklý na zadních stranách přijímačů vídat připojení satelitní antény) najdeme konektory pro připojení počítačové sítě, infračerveného čidla a napájecího adaptéru.


obrázek

Na zadní straně pak vidíme konektory pro připojení satelitní antény, USB záznamového zařízení (flash nebo pevný disk) a RS232 rozhraní pro aktualizaci firmwaru (je součástí standardní dodávky).


obrázek

Čtečka karet je pak umístěna na spodní straně přijímače, karta se vkládá z boku a nezajíždí úplně dovnitř. Vkládá se karta standardních rozměrů, lze tedy použít i starší karty, které neměli ještě vylamovací část.


obrázek

Po odšroubování plastových krytů mně zůstala na stole jediná, oboustranně osazená základní deska, které vévodí chladič, zabírající více jak polovinu prostoru základní desky. Jeho dimenzování je však dostatečné, neboť ani po několika hodinách sledování kanálů v HD rozlišení nebo přehrávání filmů ve vysokém rozlišení z pevného disku ve formátu mkv se teplota nevyšplhala nad více jak 45 stupňů Celsia.


obrázek

Na spodní straně základní desky jsou další pomocné obvody a kontakty čtečky karet. Vodící lišty karty tvoří samotná krabička přijímače.


obrázek

Tím vlastně máme za sebou celé představení hardwarového vybavení, které plně odráží možnosti dnešní miniaturizace a integrace. Po zkompletování přístroje jsem jen připojil k TV pomocí HDMI, vyvedl infračervené čidlo, připojil Ethernet kabel počítačové sítě a napájecí adaptér. Uvnitř IR čidla je integrována i LED dioda se signalizací zapnutí (zelená) nebo vypnutí přijímače (červená). Výrobce zaručuje i funkcionalitu při zapojení USB WiFi Donglu pro připojení přijímače do bezdrátové počítačové sítě (odkaz přímo na stránky Donglu).

Protože je přijímač stejné řady, jako série CryptoBox 4xx HD, uživatelské rozhraní, jeho parametry a nastavování je prakticky shodné, jako u větších modelů (jak jsem již naznačil, je možno si jej detailně prohlédnout v recenzi přijímač 450HD – odkaz výše).

Přijímač pracuje se signálem DVB-S2, umí tedy přijímač kanály ve vysokém rozlišení, je kompatibilní s MPEG-4 AVC/H.264, DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS. Výstup na HDMI je možno nastavit až na rozlišení 1080p. I jazyková podpora je shodná a velmi široká. Mně zajímala hlavně čeština.


obrázek

Jen v krátkosti připomenu vzhled a obsah hlavního Menu přijímače:


obrázek

Výhodou i tak malého přijímače je možnost připojení externího USB 2.0 zařízení pro ukládání pořadů, jejich přehrávání nebo i možnost přehrávat další multimediálních souborů ve formátech:

- audio MP3
- video TS,DAT,MPG,MP4,MOV,VOB,AVI,DIVX,XVID,MKV
- obrázky JPEG/BMP

To vše je možno přehrávat v Menu MediaPlayer. Rozmístění prvků, ovládání a podpora je také prakticky stejná jako u větších modelů. U těchto funkcí bych se zastavil podrobněji, nebo satelitní část je naprosto shodná s již recenzovaným modelem 450HD a nechci se tudíž příliš opakovat. V seznamu MediaPlayeru jsou 4 složky, odpovídající typu přehrávaných záznamů: Nahrávky, Hudba, Foto a Video. U nahrávek ze satelitu je vidět datum pořízení nahrávky, kanál a vpravo i podrobnosti o času, kdy se nahrávání událo a celková délka nahrávky. U všech souborů je pak ve spodní části i nápověda, jakou činnost můžeme barevnými tlačítky se souborem provádět.


obrázek

Připomeňme si přehrávání MP3 hudby,


obrázek

zobrazování obrázků včetně možnosti automatické prezentace


obrázek

a hlavně přehrávání filmů a klipů různých formátů. Detailní informace vpravo jsou u celého názvu souboru doplněny i o rozlišení obrazu filmu.


obrázek

V pravém horním rohu se ukazuje i náhled na první snímek filmu (obraz vidíme, pokud film nezačíná tmou).


obrázek

Zkoumal jsem větší množství druhů formátů video souborů, nenašel jsem však žádný, který by přijímač neuměl přehrát – v tomto směru je přístroj na velmi vysoké úrovni. Přehrávání filmů s vysokým rozlišením se plynulé a obraz je velmi čistý.


obrázek

Přijímač neměl problémy ani s přehrávání titulků. Aby správně vykresloval diakritiku, je nutno splnit jednu podmínku – znaková sada titulků musí být ve formátu UTF-8. Pokud tomu tak není, diakritické znaky se nezobrazí. Dnes již existují převaděče formátů, které si se změnou znakové sady hravě poradí.


obrázek

Při zachování UTF-8 sady znaků je zobrazení titulků přesné u všech znaků s diakritikou. I když je barva titulků bílá, podklad písmen je černý a neprůhledný, takže není důvod se obávat čitelnosti ve velmi jasných scénách.


obrázek

Dále přijímač podporuje funkci Timeshift (časový posun), kdy pozastavíme běh živého vysílání – to se nahrává na disk – a můžeme si toto vysílání pustit později od okamžiku zastavení a pokračovat ve sledování ze záznamu, zatím co živé vysílání je ve stejném čase stále nahráváno. Také umožňuje nahrávat jeden pořad a sledovat jiný. Zde je omezení, že oba kanály musí být na stejném transpondéru a jen jeden z nich může být kódovaný.

Všechny tyto funkcionality umožňuje 400 MHz procesor, umístění pod chladičem a také firmware, který vyvíjí a doplňují odborníci na základě požadavků a zkušeností samotných uživatelů. Multimediální funkce tohoto přijímače a jeho napojení na síť mohou využít i někteří zákazníci bez satelitní antény pouze k funkcím přehrávání. Díky široké podpoře formátů a malým rozměrům může přístroj konkurovat i některý úzce specializovaným přehrávačům médií. Také vestavěný přehrávač Youtube rozšiřuje spektrum využití tohoto malého společníka.

Nejen rozměry, ale i doporučená koncová cena v České republice je velmi malá:


Doporučená maloobchodní cena na Slovensku je 84,90,- EUR s DPH
Doporučená maloobchodní cena v České republice 2140,- CZK s DPH

- Odkaz na produkt SK .
- Odkaz na produkt CZ .

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz, pro SK: www.abcom.sk )
Exklusivně pro server Parabola.cz

K.S. Ječný (www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články