Quantcast

AzBox Me - přijímač s triple bootem

| Tisk

Na loňské výstavě Anga Cable byl vystavován přijímač AzBoxMe s operačním systémem Android. Nyní se přijímač dostává i k českému zákazníkovi, avšak bez Androidu ale s operačním systémem AZtrino a triple bootem. Pokud se týká Androidu - výrobce procesoru Sigma Design pravděpodobně ustoupil od podpory těchto aplikací a dále se věnuje pouze mips, uvidíme však co bude dít dále, neboť jak říká klasik “Nikdy neříkej nikdy”.


obrázek


obrázek


Základní technická data o přístroji naleznete zde.

Samotný přístroj je menších rozměrů, samotné provedeni s kovovým čelním panelem na němž je pouze tlačítko power on/off, USB a VFD display společně s logem AzBoxu je designově velmi povedené. A jak je u AzBoxu zvykem všechny použité součástky jsou z těch kvalitnějších. Srdcem přijímače je CPU Sigma Design SMP 8655 AD o rychlosti 500 MHz (rychlejší než všechny Broadcom procesory v prodávaných satelitních přijímačích např. DM7020HD má 1100 Dmips, AzBoxMe – 1230 Dmips) a DVB-S/S2 tuner Availink avl2108, přístroj umožňuje výměnu tuneru za DVB-C/T. Flash paměť 512Mb uložená na klasickém USB disku a rozdělená na partition umožňuje výše uváděný triple boot.


obrázek

V zadní části přístroje najdeme poněkud neobvyklý přepínač Recovery-Normalboot, který nám pomůže uvést přijímač v případě problémů do továrního nastavení. Přístroj má jednu čtečku přístupových karet Conax umístěnou na pravé straně, 2x USB (USB host 5v/500mA), SPDIF, kompozitní a komponentní výstupy, eSATA, LAN a HDMI. Do přístroje je možné vložit SATA 2,5 nebo 3,5” HDD, napájení je externí. Pasivní chlazení je vyřešeno přímo excelentně, přístroj je i po 24 hodinách nepřetržitého provozu studený. K přístroji je možné připojit USB WIFI stick, a do do ethernetové sítě se pak můžeme připojit i bezdrátově. Dálkový ovladač je ergonometrický s intuitivním rozmístěním tlačítek a dostatečným dosahem, DO je učící a pod krytem na baterie najdeme tlačítka, kterými se dá jednoduše naprogramovat.


obrázek

Praktické zapojení

Pokud chceme nahrávat image E2 je nutné upgradovat MICOM - VFD display, po upgrade můžeme flashovat image na jakou pozici paměti chceme. Po zapojení do sítě a zapnutí nám přijímač bootuje (je nutný ještě stisk tlačítka power na dálkovém ovladači nebo na čelním panelu), v režimu bootu můžeme kombinací tlačítek převést přijímač do režimu recovery pro další flashování a dále také zvolit image se kterým chceme startovat tedy 0,1,2. Bootování trvá přibližně 90s.


obrázek


obrázek

Po nabootování se dostáváme do AZtrina, OS je uložen na pozici 0, a přijímač startuje vždy defaultně z 0. AZtrino je OS Neutrino HD upravený pro tento přijímač.


obrázek


obrázek

Pro test jsem instaloval AZtrino 1.6 z 7.2.2012.


obrázek

OS Neutrino jsem popsal podrobně zde, u AzBoxuMe chybí pouze doladit podporu češtiny u OSD a TXT, naopak je přidána podpora vyhledávání naslepo – blind scan.


obrázek


obrázek


obrázek

Výhodou AZtrina je podpora mips, tudíž je do přístroje možné nahrát pluginy mips obsluhující čtečku např. ccamd nebo mgcamd, pokud chceme další čtečku je možné použít Smargo nebo Phoenix.


obrázek

AZtrino yweb


obrázek


obrázek

UPnP browser přehrává standardní formáty včetně MKV a další.

Jako druhou možnost bootu jsem zvolil Enigmu 2 RTI Core 1.7.0 z 9.2.2012.


obrázek

Základní funkce image RTI jsem popsal zde, jedinými zvláštnostmi jsou podpora blindscan a RTI Core 1.7.0 u AzBOxMe prozatím nepodporuje TXT.


obrázek


obrázek


obrázek

Enigma RTI Core pro AzBoxMe je stabilní a bezproblémová, v přístroji je možné používat bezproblémově karty našich providerů, nahrávat na interní či externí disk. U přehrávání souborů přes media player nejprve odstraňte z názvu souboru diakritiku, předejdete tzv. “zelené smrti“.

Jako třetí možnost jsem zvolil Enigmu 2 Spaze 1.0 Quantum Edition z 24.12.2011.


obrázek

Tento image má nejpropracovanější systém nahrávání a přehrávání uložených nahrávek - edhanced movie center, i podpora je jak se zdá největší z nainstalovaných, ale naopak je nejméně stabilní. Rebootů a zelených obrazovek v tomto image bylo nespočetně.


obrázek

Závěr

Obraz je subjektivně nejlepší u Aztrina, vzhledem k použitému procesoru je přepínání a pohyb v menu velmi rychlý - kanály hd - hd cca 1 sekundu. Přístroj podporuje 1080p, vyhledávání na slepo - blindscan, podporuje zobrazení MPEG 4:2:2, i vyhledávání kanálů SCPC a MCPC je bezproblémové. Při dlouhodobém provozu se nezahřívá. Spotřebu ve stand-by jsem naměřil 7W, a v provozu okolo 12-13W. I když jsem testoval několik image, nepodařilo se mi něco udělat ani v AZtrinu ani v Enigmě2 s LED podsvětlením čelního vypínače ani s VFD displejem. Pokud se podaří vypnout hodiny a podsvětlení tlačítka power ve stand-by režimu, věřím, že spotřeba bude pod 1W. VFD display je dle mne nejslabším článkem přístroje je malý, nevýrazný a ještě se pohybuje. Dálkový ovladač potřebuje lepší přemapování tlačítek-keymap.xml, sice skupina RTI usilovně pracuje na zlepšení, není to však ještě úplně dokonalé.

Nejsem příznivcem různých multibootů a tudíž mne tento systém ani u AzBoxMe nenadchl neboť i zde je zdrojem častých restartů a zelených obrazovek jak v AZtrinu tak v Enigmě. Systém adresářů a symlinků je značně nepřehledný. U AZtrina je nutné dopracovat český jazyk v EPG, OSD i TXT.

Co bych však vyzdvihl: přístroj je téměř nezničitelný. Vzhledem k použitému hardwaru snese opravdu hodně, sám jsem to důkladně otestoval a několikrát pomohl přepínač v pozici recovery.

Na to, že se přístroj prodává necelé 2 měsíce je podpora na zahraničních fórech velmi dobrá, je však otázkou, co bude v případě zjištění závažnějších problémů - především softwarových.

Úplně na závěr malá rada, pokud se chcete pouze spokojeně sledovat vynikající kvalitu obrazu a neexperimentovat, nahrajte si nebo si nechte nahrát na pozici 0 Enigmu 2 RTI Core 1.7.0 a bezpochyby budete ušetřeni dalších problémů. Image je stabilní, můžete použít skin HD Glass i GSU. Použití přístupových karet je bezproblémové. Nahrávání na interní nebo extrení disk je v dekódovaném stavu. Nahrávky upravíte v PC nebo ve volně dostupných nebo placených programech.
Setting si editujete v Dreamboxeditu, Dogsettingu nebo Dreamsetu.



AZboxME obdržel v minulém týdnu prestižní ohodnocení časopisu Tele-satellite jako inovativni výrobek –nejlepší linuxový přijímač


obrázek

Přístroje AzBox dováží do České republiky firma Sapro s.r.o.

Distribuci zajišťuje olmiSat s.r.o., přístroj můžete zakoupit zde.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články