Quantcast

Zircon T2_hd + 3 pokojové antény

| Tisk

Digitalizace pozemního televizního vysílání dospěla do další fáze: po prvním kroku vytlačení analogového vysílání se rozvoj zaměřuje na možnosti vysílání obrazu ve vysokém rozlišení. Zatím co běžné SD vysílání má plné pokrytí území naší republiky, DVB-T2 zatím zasahuje pouze nejhustěji obydlené oblasti Středních Čech a Plzeňska.


obrázek

Pro příjem pozemního HD vysílání je nutné mít přijímač, který normu DVB-T2 podporuje. Jeden takový jsem testoval a dnes ho pro vás představím. Je to model s jednoduchým označením Zircon T2_hd.


obrázek

S každým příjmem je vždy spojena i anténa. Tak jsem pro seznámení zahrnul do testu i 3 pokojové antény, abychom mohli porovnávat jejich výkon i vzhled. Jsou to modely Maximum DA-2000, Synaps AHD 244 a Triax 300i. Odkazy a koncové ceny všech výrobků najdete na konci této recenze. Nejprve v krátkosti představím všechny antény, protože následný popis přijímače bude obsáhlejší. Každá anténa je úhledně zabalena včetně popisů všech jejich vlastností.


obrázek

První anténou je Maximum DA-2000. Tento model je vybaven vlastním napájecím zdrojem, 2m dlouhým propojovacím kabelem a jednoduchým stojánkem, který umožňuje anténu umístit buď do horizontální, nebo vertikální polohy.


obrázek

Lesklé provedení je velmi elegantní, neruší pozornost v jakkoliv zařízeném pokoji a svojí plochou zaručuje velmi dobrý příjem i v místech s horším signálem. Stojánek se do antény pouze zasouvá, takže je možné polohy libovolně měnit podle příjmu nebo umístění antény.


obrázek

Druhá anténa je Synaps AHD 244. V balení najdeme napájecí adaptér, připojovací 2m kabel a elegantní stojánek. Samotný štíhlý vzhled je zajímavý, ve spodní části pak najdeme potenciometr na zapínání interního zesilovače a řízení jeho výkonu. Nad ním je pak červená dioda indikující zapnutí napájení. Toto řešení je sice zajímavé, v některých případech však může být i rušivé a asi jen málokdo by po vypnutí TV a přijímače ještě zašel k anténě a vypínal ji.


obrázek

Praktický a elegantní stojánek dovedně maskuje i přívodní kabely a je dostatečně stabilní pro vysokou a štíhlou konstrukci samotné antény.


obrázek

Posledním modelem je Triax 300i. Tato jednoduchá anténa má v balení pouze malinký stojánek. Návod na použití je na zadní straně balení, 3m dlouhý a tenký propojovací je napevno vyvedený z antény a interní zesilovač signálu se spoléhá na napájení z přijímače. Vzhledem ke své velikosti se hodí spíše do míst se silným signálem, jeho parametry však plně vyhovovali i pro příjem DVB-T2 signálu.


obrázek

Porovnání výkonu jednotlivých antén se budu věnovat později v popisu příjmu samotného přijímače. Ten dorazil v barevně potištěné krabici s popisem základních funkcí a jednoznačným označením, že model podporuje příjem DVB-T/T2 vysílání.


obrázek

Balení obsahuje samotní přijímač, dálkové ovládání se dvěma AAA bateriemi a návody včetně českého jazyka.


obrázek

Dálkový ovladač je jednoduchý, přehledný a ergonomický. Je menší než běžné ovladač, ale rozmístění i velikost tlačítek dovoluje pohodlné ovládání všech funkcí přijímače.


obrázek

Na předním panel se nachází (netradičně popis zprava) zapínací/vypínací tlačítko, dvě tlačítka pro přechod na následující/předchozí kanál, USB 2.0 slot pro připojení pevného disku nebo flash paměti a čidlo IR příjmu z ovladače. Úplně vlevo je číselný panel, zobrazující číslo kanálu.


obrázek

Na zadní straně se nachází anténní vstup i průchozí výstup, CINCH s výstupem digitální zvuku, HDMI výstup pro připojení TV s vysokým rozlišením, 2x SCART pro připojení TV a Videa. Napájení kabel je napevno připojen přímo do přijímače.


obrázek

Střeva přijímač jsou velmi jednoduchá – vše je umístěno na jedné základní desce včetně napájecího zdroje. Procesor má na sobě malý pasivní chladič, který zaručuje rychlejší odvod zbytkového tepla.


obrázek

Ovládací panel obsahuje všechny prvky, popsané na předním panelu přijímače. USB port nemá podporu napájení, takže pokud by chtěl někdo připojovat pevné disky, pak pouze ty se samostatným externím napájení. S flash diskem přijímač neměl problémy.


obrázek

Přijímač jsem zkompletoval, připojil k němu anténu Maximum DA-2000, TV a po zapnutí se objevila obrazovka se znakem výrobce.


obrázek

Menu je přehledné, jednoduché s velkými popisy. Detailní rozebírání každé nabídky není vcelku potřeba, popisy jsou jednoznačné.


obrázek

Při prvním zapojení je potřeba přijímač naladit – automatické ladění prohledá všechna pásma a umožní vyhledání všech programů, které jsou v lokalitě dostupné. Samozřejmostí je správné umístění antény, zvláště té pokojové. Pokud při automatickém prohledávání přijímač nenajde žádný kanál, je vhodnější použít hledání ruční, kdy si zjistíme frekvence a parametry vysílání a pak můžeme řešit umístění antény v místech s nejvhodnějším signálem.


obrázek

Po správném naladění ihned naskočí obraz a můžeme sledovat zvolený kanál. Informační pruh při přepínání zobrazuje číslo a jméno kanálu, čas a jméno aktuálního i následujícího pořadu.


obrázek

Po stisku tlačítka Info pak můžeme vyvolat podrobnější informace o vysílaném pořadu, parametry příjmu i kvalitu signálu. U této kvality se nyní pozastavím, protože na tomto ukazateli jsem porovnával všechny antény. Ty jsem umísťoval vždy do stejného místa a natáčel stejným směrem, aby bylo porovnávání příjmu co nejvěrohodnější. Zároveň jsem porovnával i kvalitu příjmu na SD kanálu a poté na HD kanálu. Na SD kanálu jsem se všemi anténami dostal na 100% kvalitu. Proto jsem tento parametr nezvolil jako průkazný a zaměřil jsem se na HD vysílání.


obrázek

V seznamu nalezených kanálů jsem vybral HD vysílání. Vzhledem k mé poloze jsem měl jen jednu volbu.


obrázek

Jak jsem psal, první anténa byla Maximum DA-2000 – s ní obraz naskočil okamžitě, byl plynulý bez výpadků a rozdíl mezi kvalitou obrazu SD a HD byl velmi patrný.


obrázek

Zajímavější byl však pohled do záložky Info – kvalita příjmu klesla na 50% právě s anténou Maximum DA-2000. Neporovnával jsem výkony vysílačů a jiné faktory, které na tuto hodnotu mohou mít vliv, ale fakt, že 50% je výrazně jiný a navíc okolo této hodnoty kolísal, měl zásadnější vliv i na porovnávání samotných antén.


obrázek

Vzal jsem nyní anténu Synaps AHD 244, zapojil ji do přijímače, umístil na stejné místo a zapnul – potenciometr jsem otočil na maximální zesílení. Ukazatel kvality se nedostal přes 46% a kolísání bylo výraznější.


obrázek

Poslední přišla na řadu anténa Triax 300i – po jejím připojení jsem v přijímači aktivoval napájení antény z přes přívodní kabel signálu a obraz naskočil. Kvalita signálu se však nedostala nad 31% a její kolísání bylo tak výrazné, že se to projevovalo poruchami obrazu a zvuku a mnohdy docházelo k úplným výpadků.


obrázek

Jednoduché závěry si z tohoto „měření“ udělá každý sám, já osobně si myslím, že s rozvojem a rozšiřováním DVB-T2 vysílání se posílí i výkony a rozmístění vysílačů tak, že i levné pokojové antény budou moci bez problému toto vysílání přijímat. V současné době příjem HD pozemních kanálů spíše plánovat s napojení na venkovní antény, které jsou přesně směrovány na vysílače a u nichž je prvotní zisk samotné antény a není zbytečně doháněn levnými a málo účinnými zesilovači. Čas ukáže…
Ale zpět k samotnému přijímači. Samozřejmostí je zobrazení EPG elektronického programového průvodce, který na zvoleném kanálu ukáže všechny následující programy i s jejich podrobným popisem.


obrázek

Ani zobrazení a ovládání teletextu nedělá přijímači žádný problém, české znaky jsou dnes už absolutní samozřejmostí.


obrázek

Při přepnutí na Rádio kanály se zobrazí univerzální pozadí a jméno kanálu se lehce pohybuje po obrazovce. I zde je možno vyvolat podrobné informace o programu na přijímaném kanálu.


obrázek

Příjem a zobrazení pozemního vysílání zvládá bez problému, podíváme se v krátkosti i na další funkce, které má přijímač ve výbavě. Po připojení flash disku do USB portu se automaticky aktivovaly funkce nahrávání kanálu a přehrávání multimediálních souborů. Pro nahrávání pořadu je určeno tlačítko REC v horní části ovladače. Vedle něj je pak tlačítko LIST, které nám zobrazí seznam nahrávek na disku.
O spuštění nahrávání jsme na obrazovce informováni jednoduchou červeně blikající ikonou s dobou, po kterou nahrávání běží.


obrázek

Pokud opět stiskněme tlačítko Info, zobrazí se nám úplné detaily nahrávání včetně informací o médiu, kam je pořad nahráván. Soubor je ukládán s příponou MTS, je ve volném formátu a lze jej bez problémů přehrávat i v počítači.


obrázek

Přehrávání je pak možné právě po vyvolání seznamu nahrávek buď v okně anebo přímo na celé obrazovce.


obrázek

Při druhé volbě lze pak parametry přehrávaného souboru sledovat v spodní části obrazovky místo Info pruhu.


obrázek

Přijímač umí přehrávat z připojeného disku i další multimediální soubory, jako je Hudba, Obrázky a Filmy. Obecně k přehrávání záznamů slouží volba Menu - USB – Multimédia.


obrázek

Podle zvoleného typu souborů se otevře příslušný průzkumník souborů na disku a zvolený soubor lze přehrávat v okně nebo na celé obrazovce. Zároveň se pod oknem zobrazí detailní informace o zvoleném souboru. Hudba je přehrávána čistě a lze využít i digitálního výstupu zvuku a připojit přijímač na externí zesilovač.


obrázek

Při zobrazování obrázku je možno postupovat buď jednotlivě anebo si nechat přehrávat postupně všechny obrázky po zadaném intervalu funkcí Prezentace.


obrázek

Také s běžnými video formáty si přijímač hravě poradí, výhodou je plynulý přechod po skončení přehrávání jednoho souboru na přehrávání souboru následujícího.


obrázek

I videa ve vysokém rozlišení jsou zobrazována správně a plynule, takže lze přijímač bez problému používat i jako multimediální přehrávač.


obrázek

Základní technické parametry přijímače jsou:
- HDMI 1.3, rozlišení až 1080p
- plně kompatibilní s MPEG-4 HD/MPEG-4 SD/AVC/H.264 HP@L4/MPEG-2 MP @HL/ML
- 4-místný LED displej
- poměr stran - podpora 4:3, auto 16:9
- záznam na USB flash disk
- podpora formátu MKV (Matroska) a H.264
- podpora DivX souborů s českými/slovenskými/polskými titulky
- extra nastavení titulků: velikost, pozadí a barva
- automatická instalace a ladění programů
- přehrávání MP3 souborů
- zobrazení fotografií JPEG (automatická prezentace s přechodovými efekty)
- rodičovský zámek
- podpora upgrade firmware přes USB
- dálkové ovládání
- spotřeba v provozu max. 8 W
- spotřeba v pohotovostním režimu max. 1 W
- rozměry 220 x 160 x 38 mm
- hmotnost 0,9 kg
Podrobné vlastnosti přijímače najdete na stránkách prodejce (viz odkaz níže).

Přijímač Zircon T2_hd je velmi zdařilým produktem pro příjem pozemního digitálního vysílání obou norem T i T2 a zároveň zvládá nahrávání pořadů i přehrávání běžných multimediálních souborů. Jeho ovládání je jednoduché a přehledné, prostředí je plně lokalizované do českého jazyka. S rozšiřováním pozemního vysílání ve vysokém rozlišení se pořízení takého produktu vyplatí, neboť rozdíl kvality obrazu SD a HD je patrný na první pohled. Navíc právě nabídka Multimédia rozšiřuje použitelnost tohoto přístroje nad rámec běžného sledování vysílání, kdy počet programů může být i v některých regionech omezený.



Za zapůjčení přijímače a antén děkuji firmě INTER-SAT - www.inter-sat.cz .

* Přijímač Zircon T2_hd - doporučená maloobchodní cena: 1299,- Kč včetně DPH

* Anténa Maximum DA-2000 - doporučená maloobchodní cena: 342,- Kč včetně DPH
* Anténa Synaps AHD 244 - doporučená maloobchodní cena: 290,- Kč včetně DPH
* Anténa Triax 300i - doporučená maloobchodní cena: 156,- Kč včetně DPH

Exklusivně pro server Parabola.cz
K. S. Ječný (www.jecny.cz)





Reklama




Vybrané články