Quantcast

Slovak Telekom testuje vylepšenou Digi TV na třetím TP

| Tisk

logo Společnost Slovak Telekom otevřela v pořadí třetí transpondér na pozici 0,8°W/1°W, který slouží pro testy vylepšené služby Digi TV, kterou vlastní.

V pořadí třetí testovací transpondér Slovak Telekom (ST) pracuje tentokrát na satelitu Intelsat 10-02 (1°W). Společnost obsadila kapacitu, kterou až do 6.1.2014 využívala VIP Sat TV (bývalá Digi TV Hrvatska). Ta se přesunula na satelit Eutelsat 16A. Původně zde šířené programy pro Digi TV Srbija byly přesunuty na transpondér satelitu Thor 6 (0,8W) na kapacitu ESS, na kmit. 12,149 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S/QPSK.

technické parametry:

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,607 GHz
polarizace: vertikální
SR: 26666
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
CA systém: Nagra MA
CAID: 1882

Na novém kmitočtu najde set top box aktuálně 13 programových pozic (viz. seznam níže). Aktivní ale byly pouze TA3 a Šlágr TV.

testovací pozice:

- Active Channel
- CBS Drama
- Cinemax
- Cinemax 2
- Da Vinci Learning
- Duck TV
- English Club
- Fitness
- Ginx
- RTG Channel
- Universal Channel
- Šlágr TV
- TA3

Programy se vysílají v normě DVB-S2/8PSK a pro příjem testovacího multiplexu jsou nutné HD přijímače. Stanice jsou šířeny v moderním úsporném video formátu MPEG-4 (H.264) a zvukem AAC a jsou zakódovány systémem Nagra Media Access (tzv. Nagravision) s CAID 1882, což jsou jiné karty než jaké se používají pro běžnou službu Digi TV na satelitu Intelsat 10-02.

Společnost ST uvedla do testovacího provozu svůj první transpondér (12,054 GHz) na satelitu Thor 6 zhruba před měsícem - dne 11.12.2013. Na kapacitě se postupně objevily testy slovenských veřejnoprávních a privátních vysílatelů RTVS, Markíza a JOJ a řady placených stanic.

technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 12,054 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
CA systém: Nagra MA
CAID: 1882

testovací pozice (ne všechny programy jsou aktivní):

- Jednotka
- Dvojka
- TV Markíza
- TV Doma
- TV JOJ
- PLUS
- Dajto
- WAU
- TV Nova
- HBO
- HBO 2
- HBO Comedy
- National Geographic Channel
- Slovak Sport
- Film+
- Spektrum Home
- History Channel
- Slovak Sport 2
- Sport 1
- Sport 2
- Digi Liga Majstrov 1
- Digi Liga Majstrov 2
- Digi Sport
- Digi Sport 2
- Gay lifestyle

Druhý transpondér začala společnost ST používat od 2.1.2014, krátce po vypnutí programů rumunského operátora ESS (Eastern Space System). Druhý transpondér operátora ST přichystal velké překvapení - paket bude určen pro šíření programů v HD rozlišení. Na kapacitě se objevilo několik pozic pro lukraktivní sportovní kanálůy jako Digi Sport HD, Digi Sport 2 HD, Eurosport HD, Eurosport 2 HD či Slovak Sport 2 HD. Poslední uvedený vysílá atraktivní přenosy z anglické fotbalové Premier League.

technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,977 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
CA systém: Nagra MA
CAID: 1882

testovací pozice (ne všechny kanály jsou aktivní):

- Digi Sport HD
- Digi Sport 2 HD
- History HD
- Animal Planet HD
- Discovery HD Showcase
- Eurosport HD
- Eurosport 2 HD


- Nat Geo Channel HD
- Slovak Sport 2 HD

Pro příjem nové generace služby Digi TV se budou používat přijímače značek ADB, Kaon a Zenterio.

Slovak Telekom v loňském roce koupil společnost DIGI Slovakia, provozovatele kabelové sítě DIGI na Slovensku a operátora slovenské části Digi TV. Vedle těchto platforem získal i kontrolu nad sportovními kanály DIGI Sport. Všechny tři nové transpondéry ST slouží pro vylepšenou službu Digi TV.

Vedle Digi TV provozuje firma i vlastní platformu MagioSat na družici Amos 2/3 (4°W). Není vyloučeno, že společnost bude obě své platformy Digi TV a MagioSat šířit z jedné orbitální pozice. Může to být 0,8°W, která nabízí možnosti k dalšímu růstu díky skvělým možnostem pro simulcrypt s jinými operátory. Navíc v závěru roku 2014 bude vynesen satelit Thor 7, který rozšíří kapacitu Telenoru pro další rozvoj služeb svých zákazníků.

redakce





Reklama




Vybrané články