Quantcast

MUX 4 a RS7 (MPX1a/RS7) se v roce 2014 řadí k plnohodnotným a zavedeným sítím

| Tisk

logo Nejmladší celoplošné sítě DVB-T Multiplex 4 a RS7 (MPX1a/RS7) v loňském roce dramaticky zvýšily své pokrytí obyvatel České republiky, stejně jako penetraci příjmu televizního signálu v domácnostech. Tyto údaje potvrdily zejména výsledky oficiálního výzkumu ATO-Mediaresearch za obchodí 4. kvartálu roku 2013.

V souladu s deklarovaným nárůstem pokrytí operátora digitální televizní Vysílací sítě 4 (MUX 4), společnosti Digital Broadcasting s.r.o., který udává 95,5 % pokrytí obyvatel České republiky, potvrdily výsledky oficiálního výzkumu ATO-Mediaresearch za období 4. kvartálu loňského roku 2013 dosažení téměř 80 % (79,3 %) naladěnosti, vzhledem ke konkurenční síti MUX 3, která s ní má srovnatelné pokrytí obyvatel ČR. Je logické, že penetrace příjmu se bude v následné době i nadále zvyšovat a tím se vyrovnávat s konkurenčními sítěmi. U ostatních pochopitelně v závislosti na velikosti pokrytí.

Zásadní výhodou sítě MUX 4 je především její schopnost efektivního regionálního vysílání, tzn. schopnost šířit souběžně TV programy s různým obsahem až do 13 regionů České republiky. Takovou možnost nemá žádná z ostatních celoplošných DVB-T sítí. A také možnost vysílání reklamy regionálně, tj. nabízet vybrané inzertní balíčky i menším podnikatelům za dostupnou cenu.

logo Druhou největší celoplošnou DVB-T sítí této skupiny, soustředěné kolem majoritního vlastníka Radima Pařízka, je RS7 (MPX1a/RS7). Její operátor, společnost Progress Digital s.r.o., udává dosažení více jak 82 % pokrytí obyvatel České republiky během velmi krátké doby včetně samotné instalace vysílačů a veškeré DVB-T technologie. Můžeme tak konstatovat, že za velmi krátkou dobu působení vysílacích sítí MUX 4 a RS7(MPX1a/RS7), tyto sítě patří k zavedeným a plně hodnotným.

V letošním roce, mimo jiné v souvislosti s TV přenosy v HD kvalitě z ZOH 2014 v Soči zaznamenáváme další významný nárůst sledovanosti naší sítě MPX1a/RS7 a jsme připraveni ho podpořit dalšími výraznými investicemi s ohledem na zájem provozovatelů televizního vysílání“, říká Radim Pařízek.



Ze stejného zdroje průzkumu, který je vyhodnocován vždy kvartálně také vyplývá, že význam terestrického vysílání dále vzrostl oproti ostatním platformám šíření televizního signálu. Podíl příjmu televizního signálu šířeného terestricky DVB-T vzrostl meziročně o 5 procentních bodů z 57 % na 62 % ke konci roku 2013. Na zvýšené oblibě příjmu televizních programů z terestrického vysílání mělo určitě svůj podíl mimo jiné i rozšíření pestrosti programové nabídky dalších TV programů šířených prostřednictvím Multiplexu 4 a celoplošné sítěMPX1a/RS 7.

Martin Roztočil
Digital Broadcasting / Progress Digital





Reklama




Vybrané články