Quantcast

Novinka: CryptoBox 650HD - vyšší výkon a vybavení

| Tisk

Před nedávnem jsem zde představoval vylepšený přijímač modelové řady AB CryptoBox 600HD a nyní vám představím další model, který je hardwarově lépe vybavený a umožňuje vložení přístupovém CAM modulu.

Jedná se o přijímač AB CryptoBox 650HD, který je přímým nástupcem velmi oblíbeného modelu 550HD, který jsem také představil na stránkách tohoto serveru v polovině roku 2012.


obrázek

Kdo by však čekal, že se model 650HD bude lišit od nižší verze 600HD pouze VDF displejem a CI slotem, pak se mýlí. K porovnání HW vybavení se dostaneme v průběhu recenze. Obsah balení je standardní a jeho součástí je přijímač, dálkový ovladač shodný pro celou sérii 5XX a 6XX modelů, baterie do ovladače a manuály v češtině, slovenštině, angličtině a němčině. Velikostně jsou přijímače stejné – stejně tak umístění displeje, ovládacích tlačítek, dvířek s USB, štěrbinou pro karty a CI slotem. Zadní panel je velmi podobný včetně rozmístění konektorů a jejich funkcí, jen konektory připojení satelitní antény jsou ve snadno vyměnitelném slotu (viz níže).

Ty hlavní hardwarové rozdíly pak uvidíme až po sundání horního krytu přístroje. Jediné, co mají přijímače shodného i uvnitř, je napájecí zdroj. Základní deska, procesor, tuner, CI slot a modul VDF displeje jsou odlišné. Jako procesor je použit výkonnější model Ali 3516, rychlá operační paměť DDR3 má velikost 128MB, Flash paměť je 8MB. Takto výkonný HW je významným krokem hlavně v rychlosti ve srovnávání s předchozími modely, v tomto případě s přímým předchůdcem 550HD.


obrázek


Zajímavostí je lehce vyměnitelný modul tuner bez nutnosti dalšího šroubování a tudíž se nabízí domněnka, že může, stejně jako u model 5XX, přijít i další verze přijímače s kabelovým tunerem.


obrázek

Detailní popis všech parametrů a vlastností přijímače pak naleznete v závěru této recenze. Velmi podobné jako u modelů 550HD a 600HD je i programové vybavení a proto čtenářům doporučuji si přečíst minulé recenze těchto modelu, aby se dozvěděli plné detaily funkčností. Já měl možnost testovat jak oficiální firmware, tak také komunitně upravený Patch. Všechny deklarované funkce pracují bez problémů.


obrázek

Zvláště chci vyzdvihnout vyhledávací funkci Fast Scan, která bez problémů a ve velmi krátkém čase (cca 10 sekund) nalezla české a slovenské programy, vysílané na pozici Astra 23,5 E. Ladění přijímače je celkově velmi rychlé a přesné a zapojení antény dovoluje nastavit jak přímé připojení LNB, tak i připojení na více LNB pomocí DiSEqC přepínače nebo hledání satelitů pomocí motorizované antény.


obrázek

Pro méně zdatné uživatele je přijímač vybaven novou funkcí Auto DiSEqC1.0, která sama najde připojené přepínače, na nich LNB a satelity, na které jsou nasměrovány. Nastavení antény se tak stává jednoduchou a automatizovanou činností i pro ty, kteří nevědí, jak je anténa nastavena nebo si to už nepamatují.


obrázek

Uživatelské rozhraní je plně české a popis jednotlivých prvků nastavení i ovládání je dobře srozumitelný. Během testů jsem narazil jen na malé nedokonalosti (např. v překladu Email klienta), takto zvládnutý plný překlad je výhodou právě pro ne příliš zkušené uživatele. Pro potřeby testů funkčnosti CAM rozhraní a sledování českých kanálů provideru Skylink jsem použil certifikovaný přístupový Irdeto CAM modul, ve kterém jsem měl vloženou přístupovou kartu Irdeto.


obrázek


obrázek


obrázek


Testoval jsem modul Irdeto doporučovaný poskytovatelem Skylink a přijímač jej bez problémů našel, identifikoval a placené kanály ihned správně zobrazil. Kvalita obrazu je vynikající a přepínání mezi jednotlivými kanály SD i HD je velmi rychlé do 1 sekundy.


obrázek

Informační pruh je stále přehledný, malou vadu na kráse a použitelnosti má až okno s detailními informaci o vysílaném pořadu. Když je informací málo, pak jejich čtení nic neruší. Když nám chce ale provider sdělit podrobný popis např. celovečerního filmu, pak se mně stalo, že text byl rozložen na 8 stránek a bylo obtěžující mezi nimi neustále přepínat.


obrázek

Elektronický programový průvodce je velmi přehledný a je možné si dokonce zvolit ze dvou pohledů, které upřesňují buď programy na všech kanálech, nebo všechny pořady zvoleného kanálu. Samozřejmostí už je možnost uložení pořadu do časovače s možností nahrávání.


obrázek

Nahrávání se provádí na připojené USB paměťové zařízení. Lze nahrávat jeden HD a jeden SD kanál najednou stejného transpondéru a polarizace. Nahrávka je ukládána ve formátu *.TS (timestream) v kódovaném tvaru a přijímač si k němu ukládá i pomocné informace z EPG a klíče pro případné pozdější přehrávání ve stejném přijímači.


obrázek

V PC je pak možno soubor přehrávat až po jeho konvertování programem PC_TS.EXE (ke stažení ZDE – k mé velké radosti pracuje i se záznamy přijímače 600HD, nadšení trochu kazí fakt, že program pracuje pouze na 32-bitové verzi operačního systému Windows). Samotný program je jednoduchý, nemusí se instalovat a jeho jediný nastavením je v INI souboru právně popsaná cesta k uložené nahrávce.


obrázek

Po konvertování lze soubor normálně přehrávat v počítači v libovolném přehrávači, který zvládá formát souboru TS – timestream.


obrázek

Další omezení může nastat při používání CAMu, který zvládá dekódovat jen jeden kanál. V tom případě není možné nahrávat více kódovaných kanálů najednou nebo jeden nahrávat a druhý sledovat.
S připojeným HDD se aktivuje v přijímači i možnost využívání časového posunu (Timeshift), kdy lze zastavit aktuální živé vysílání. To se na pozadí nahrává a zároveň je možno ho kdykoliv pustit a znovu zastavit.
Velká část firmwaru je společná s modelem 600HD, proto se budu věnovat jen významnějším rozdílům nebo úplným novinkám, která najdeme v oficiální verzi FW.

Jednou z takových novinek je možnost přijímání i zasílání mailů. Po prvním nastavení, které umožní napojení na více typů datových schránek (POP3, IMAP s podporou SSL) se přijímač na schránku napojí a umí maily přijímat, číst, psát a odesílat.


obrázek

V základním okně pak vidíme seznam přijatým mailů, které můžeme postupně pročítat. Jsou vidět všechny složky a v nich přehledně zobrazené zprávy včetně náhledů.


obrázek

Jednoduchá je možnost tvorby mailů popř. odpovědí na přijaté zprávy. Ovládání se provádí barevnými tlačítky dálkového ovladače, samotné psaní se realizuje pomocí plnohodnotné virtuální klávesnice, běžně užívané k ostatním zadáváním znaků při nastavování přijímače. Tato klávesnice je běžně vybavena i znaky s diakritikou, takže můžete zadávat plný český text.


obrázek

K funkci mailového klienta stejně jako k následujícím novinkám je vyžadováno, aby bylo připojeno k USB paměťové médiu. Při sledování videí z YouTube máme možnost přímo tato videa ukládat na USB zařízení pomocí červeného tlačítka dálkového ovladače – funkce Download.


obrázek

Nově přijímač podporuje připojení k internetu i pomocí 3G modemů, žádný takový modem však nemám a tak jsem nemohl tuto variantu prověřit.

Další novinkou je podpora funkce HDMI-CEC - systém pro dálkové ovládání zařízení (Consumer Electronic Control). Využívá sériovou obousměrnou linku (pin 13 + 17 HDMI konektoru) pro ovládání připojeného zařízení. Využívá se pro ovládání několika propojených zařízení pomocí jednoho ovladače. Pro správnou funkci CEC rozhraní musí všechna zařízení tuto funkci podporovat a mít zapnutou. Různí výrobci označili na svých výrobcích tuto funkci různě a bohužel ne vždy jsou mezi sebou 100% kompatibilní. Já jsem to zkoušel na své TV Sony a vše pracovalo bez problémů. Stačilo zapnout TV a přijímač se sám zapnul. Platilo to i obráceně, při zapnutí přijímače se sama zapnula i TV. Naprosto stejně tato spolupráce pracuje i při vypínání.

Poslední významnou novinkou je DLNA DMR (Digital Media Renderer (DMR): přehrávání multimediální obsahu pomocí DMC (digital media controller – programu, který zprostředkuje spojení mezi DLNA serverem a obsahu na něm a cílovým přehrávačem – v našem případě přijímačem. Otestoval jsem SW pro Android MediaHouse, který pracoval spolehlivě a dokázal přenášet obrázky, MP3 skladby a video soubory z DLNA serveru (v mém případě PC se SW Serviio). Tato funkce přináší velkou výhodu v prostředí, kdy je přijímač zapojen do počítačové sítě ve které se nachází DLNA server. Není potřeba pak ukládat multimediální soubory na USB paměťová zařízení, ale obsah zle přehrávat přímo z DLNA serveru – ať už v PC nebo samostatném HDD, např. v NAS serveru. Jak prostředník zatím stále slouží aplikace v mobilním telefonu (který je přes Wi-Fi napojen na stejnou domácí síť).


obrázek

Ovládání je velmi jednoduché a intuitivní, po označení zdroje dat a výběru cílového přehrávače už stačí si jen vybrat typ multimediálního souboru a pak už samotný soubor. Po jeho označení se začne soubor ihned přehrávat v TV a na mobilu se nám dokonce objeví i jednoduchý ovladač, kterým můžeme záznam pozastavit, přetáčet a ukončit přehrávání. Dokonce můžeme řídit i hlasitost zvuku


obrázek

K ovládání přehrávání však lze také použít i dálkový ovladač přijímače a jeho tlačítka v horní části.

Pochopitelně zůstala přijímači i funkce přehrávání satelitního vysílání v mobilním telefonu, plně popsaná v recenzi na model 600HD.

Základní shrnutí parametrů

‐ Nový dvoujádrový procesor 600MHz
‐ Chipset: Ali 3516
‐ Nová generace vysokorychlostní operační paměti DDRIII – 128 MB
‐ Flash paměť: 8 MB
‐ IPTV sledování stream televize přes internet
‐ ANDROID – ovládání přijímače a sledování živého vysílání SD i HD kanálů na android zařízeních
‐ Přehrávání multimédií z DLNA serverů
‐ Rozlišení obrazu: 1080i/p, 720p, 576i/p, 480i/p
‐ 1x DVB-S2 / DVB-S tuner
‐ 1x čtečka karet
‐ 1x CI slot
‐ 1x HDMI port
‐ 1x konektor SCART
‐ 1x RS232
‐ 2x USB 2.0 (1x přední, 1x zadní panel)
‐ 1x LAN RJ 45 (10/100 Mbps)
‐ 1x S/PDIF optický digitální audio výstup
‐ Fast Scan - rychlé ladění CZ/SK programů
‐ Úroveň signálu: od -65 do -25 dBm
‐ LNB napájení a polarizace:
o Vertikální: +13V/+14V,
o Horizontální: +18V/+19V
‐ Příkon max.25W
‐ Kmitočtový rozsah: 950 MHz - 2150 MHz
‐ DiSEqC: 1.0/1.1/1.2/1.3 (Auto DiSEqC1.0)
‐ USALS 13V/18V, 0/22K
‐ VDF displej včetně signalizace úrovně síly a kvality signálu
‐ 7 denní Elektronický programový průvodce EPG
‐ PVR funkce nahrávání a časového posunu
‐ PIG ( Picture in Graphic )
‐ FTP manažer
‐ Hry, počasí, burzovní informace, síťové funkce a mnoho dalších...
‐ Automatická PAL/NTSC konverze
‐ Až 6000 TV/Rádio stanic
‐ Až 26 oblíbených skupin kanálů
‐ Podpora formátů USB HDD FAT32 a NTFS
‐ Přehrávač médií s podporou formátů: JPEG, BMP, MP3, OGG, FLAC ,AVI, MKV,TS,TP,TRP, MPG, MP4

Zhodnocení

Klady
Rychlý Fast Scan českých kanálů
Velmi rychlé přepínání kanálů (pod 1s)
Multimediální přehrávač s podporou mnoha formátů
Přehledný přední VDF displej s ukazateli síly a kvality signálu
Auto DiSEqC1.0 najde a nastaví přepínač a satelity
HDMI-CEC – společné ovládání propojených přístrojů
Síťové funkce včetně FTP, Email a YouTube klientů
Síťové přehrávání obsahů DLNA serverů
Sledování satelitního vysílání na mobilním telefonu pomocí SW CryptoDroid

Zápory


HDMI kabel není součástí dodávky
Kódovaná nahrávka pořadů se musí před přehráváním v PC konvertovat
Malý rozměr okna s detailními informacemi o programu
Občasné problémy s novými kompresemi videí ve formátu MKV
Výpadky LAN při hlubokém spánku

Přijímač je logickým vývojovým důsledkem celé řady přijímačů CryptoBox, který nahrazuje původní, méně výkonnou verzi a doplňuje novou řadu právě o možnost volby vložení dekódovacího CAM modulu a příslušné přístupové karty a tím si svobodně zvolit jakéhokoliv poskytovatele nezávisle na typu interního dekodéru. Zároveň posouvá hranice jednoduchosti ovládání, nastavení a hlavně SW výbavy včetně nadstandardních funkcí při využití přijímače s připojením na Internet. V cenové kategorii nepřevyšující 2500,- Kč s DPH je to stále velmi silný konkurent pro stejně vybavené přijímače.

Exklusivně pro server Parabola.cz
K. S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články