Quantcast

Skylink: S hybridními přijímači představíme Skylink Live

| Tisk

logo Operátor platformy Skylink již brzy představí svým zákazníkům hybridní set top boxy spolu se Skylink Live a mobilní televizi. O chystaném ukončení SD distribuce a rozšiřování nabídky je dnešní rozhovor. Na otázky webu parabola.cz odpovídal Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která česko-slovenskou platformu Skylink provozuje.

Parabola.cz: Nedávno jste ohlásili uzavření spolupráce se společností Media Broadcast. Co pro Vás tato nová dohoda znamená, co Vám a divákům přinese?

Jaromír Glisník, M7 Group: Od společnosti Media Broadcast jsme koupili dva transpondéry a objednali si u ní zajišťování uplinkových služeb pro tyto transpondéry. Počítáme, že se spolupráce v budoucnu rozšíří o další uplinkové služby. Aktuálně se to týká přechodu uplinku jednoho transpondéru z Madridu.

Stojí za povšimnutí, že se snižuje množství kapacity uplinkované pro Skylink od společnosti Towercom a tedy i závislost na službách bývalého majitele platformy. Znamená to, že jejich služby nebudete v budoucnu využívat?

V minulosti, před akvizicí Skylinku společností M7 Group, Skylink neměl vlastní smlouvy na satelitní kapacitu se společností SES Astra a využíval služeb Towercomu. Společnost M7 Group v té době dávala přednost přímým smlouvám se satelitní společností. V rámci skupiny M7 optimalizujeme satelitní distribuci a hledáme vždy komerčně nejvýhodnější podmínky. Poslední velkou akvizicí byly dva transpondéry od Media Broadcastu. Pokud nám nabídne výhodné podmínky Towercom, rádi jejich služeb využijeme. Naše spolupráce pokračuje k oboustranné spokojenosti.

Objednali jste si dva nové transpondéry pro šíření DVB-S2 multiplexů. Slouží pro hladký přechod programů a zákazníků na nový vysílací formát MPEG-4 HD nebo SD. Kapacita na nových frekvencích je ještě volná. Máte již rozhodnuto, jak se zbývající kapacitou naložíte? Chystáte pro zákazníky Skylinku nové programy?

Aktuálně máme rozpracovaných několik variant využití zbývající kapacity. Věřím, že zákazníky Skylinku ještě letos nějakou zajímavou novinkou potěšíme. Je však předčasné sdělovat konkrétní informace.

V letošním roce již proběhly dvě velké vypnutí MPEG-2/SD programů - nejprve na Slovensku (TV Doma, TV Dajto), následně v Česku (Nova Cinema, TV Fanda). Jak jste tyto změny zvládli z pohledu provozu na zákaznických linkách? Máte se z čeho poučit při vypínání dalších programů (již 21.6.2016 menší stanice skupiny Prima) a následně vypínání jednoho transpodéru (12,525 GHz)?

Zatímco první velký krok (Doma a Dajto) byl spojen s enormní zátěží zákaznického servisu a nestíhali jsme obsloužit volající zákazníky, druhý krok (Nova Cinema, Fanda) proběhl velmi hladce. Prokázalo se, že při dobré přípravě (titulky ve vysílání atp.) se dá i takto významný krok realizovat bez velkých negativních dopadů na zákaznickou spokojenost. Na rozdíl od prvního kroku (Doma a Dajto) máme nastávající kroky pod lepší kontrolou. Změny totiž probíhají v rámci naší satelitní distribuce. Ve spolupráci s vysílateli jsme tak schopni komunikaci přes titulky, EPG a informační obrazovky zvládnout podstatně lépe.

Kde vidíte prostor pro rozšiřování nabídky? V balíčku DIGITAL nebo v placených tarifech?

Myslím, že po delším období, kdy se s neplacenými programy „roztrhl pytel“ nastal čas vystřízlivění jejich vysílatelů. Neplacených programů je na velikost našeho trhu příliš hodně. Důsledkem je, že existují desítky stanic s minimální sledovaností a žádná z nich nedokáže ufinancovat kvalitní programový obsah. To se, dle mého názoru, nedá dlouhodobě udržet. Přežijí jen ti nejsilnější. Přírůstky bych spíše čekal v placených programech, ale ani zde to nebude nic významného. Příchod nových způsobů sledování obsahu zejména přes internet, neposkytuje vysílatelům dostatečné jistoty pro investice do dalších lineárních televizních programů.

Na konci října by měla Česká televize ukončit vysílání v klasickém SD rozlišení. Plánujete ve stejném období vypnout i hlavní programy TV Nova a TV Prima?

Programy TV Nova a TV Prima nezůstanou na Skylinku v MPEG-2 déle než programy České televize. Je možné, že budou vypnuty ještě dříve. Termín zatím nebyl stanoven.


foto: Jaromír Glisník, M7 Group

Jak podle Vás bude probíhat vypínání SD? Skončí na konci tohoto roku vysílání ve starém formátu? Nebo se bude zase odkládat konec SD?

Čeští komerční vysílatelé se tak rozhodli již před rokem a vypadá to, že Česká televize taky další prodloužení SD distribuce na satelitu neplánuje. Dvojí vysílání je neekonomické a počet diváků s SD přijímačem velmi rychle klesá. Počítám, že se do konce října dostane pod 10%. U slovenských vysílatelů očekávám stejný krok s malým zpožděním. Vše nasvědčuje tomu, že všechny programy z nabídky Skylinku vstoupí do nového roku ve formátu MPEG-4, ať už HD nebo SD.

S vypnutím SD programů se uvolní kapacita na kmitočtu 12,070 GHz. Budete mít pro ni využití? Bude multiplex nadále pracovat v DVB-S? Ptám se zejména s ohledem na skutečnost, že jde o hlavní kmitočet Skylinku, který řídí funkci FastScan na všech přijímačích...

Po uvolnění distribuce MPEG-2 na tomto transpondéru přejde do DVB-S2. Většina přijímačů Skylink READY s funkcí FastScan má již k dispozici upravený software, který změnu na DVB-S2 zohledňuje. Na dalších výrobci pracují. S přechodem na DVB-S2 by většina zákazníků Skylinku neměla mít problém.

Někteří diváci Skylinku si stěžují na problematický příjem programů na kmitočtu 12,207 GHz, kde používáte při DVB-S2/8PSK poměrně vysoké FEC 5/6, které komplikuje příjem na parabolách malých rozměrů. Nechystáte v tomto směru úpravu vysílacích parametrů?

Stížnosti zákazníků k tomuto tématu neevidujeme, ale naši prodejci si stěžují na zvýšenou náročnost nastavení přijímacího zařízení pro příjem tohoto transpondéru. Frekvenci 12 207 MHz opustíme, programy přesuneme na jiný transpondér s méně náročnými vysílacími parametry. Dojde k tomu již během letošního léta a počítáme s poměrně dlouhým obdobím duálního vysílání na obou frekvencích. Bližší informace včas zveřejníme.

Od července nebudete zákazníkům nabízet nejnižší multikanálový balíček MINI. Důvodem má být prý nízký zájem zákazníků o tento balíček. Je opravdu nutné se zbavit konkurenční výhody (nejlevnější základní balíček) i když je o něj malý zájem? Balíček mohl existovat dál...

V okamžiku spuštění balíčku Smart rapidně klesla poptávka po Mini. Skylink má bohatou nabídku balíčků, snad až příliš bohatou a nepřehlednou. Redukce je proto jistě prospěšná. Nemá smysl držet v nabídce služby, které nikdo nekupuje. Naši konkurenti v nedávné minulosti zdražili. Balíček Smart je proto v segmentu zákazníků s omezeným rozpočtem jistě konkurence schopný. Náročnější zákazník sáhne po Kombi, balíčku s daleko nejlepším poměrem cena/výkon na trhu.

Místo balíčku MINI budete klientům od začátku příštího měsíce nabízet vyšší balíček SMART, který je za vyšší cenu ale s více programy. Zároveň ale tento balík opouští sportovní program Nova Sport 1 HD, čímž balíček ztrácí na atraktivitě. Byl to záměr M7 Group? Pokud si dobře vzpomínám, je to poprvé, co nějakou stanici přesouváte do vyššího balíku... Diváci Nova Sport 1 HD, kteří si objednali balíček SMART se nyní tak trochu mohou cítit "podvedeni".

Když jsme balíček Smart spouštěli, nepočítali jsme, že se stane nejlacinějším v naší nabídce. Nyní k tomu dochází. Dva programy Eurosportu v HD považujeme za dostatečně atraktivní obsah pro cenově citlivé sportovní fanoušky. Sportovní práva jsou nákladná, cenová úroveň balíčku Smart nám více neumožňuje.

Velký návrat do Skylinku zanedlouho oslaví seriálový a filmový program AXN. Proč jste se rozhodli vrátit do nabídky vyřazení program?

Program AXN opustil naši nabídku, protože se nám nepodařilo dosáhnout oboustranně zajímavé dohody s jeho vysílatelem. Nyní k tomu došlo a program se vrací zpět. Věřím, že to jeho fanoušky potěší.

Volné kapacity máte nyní dostatek. Máte v úmyslu překlopit některé SD programy do HD? Třeba Sport1 či Arena Sport 1?

Nevzpomínám si na okamžik, kdy jsme měli nedostatek kapacity, té je na 23,5°E jistě dost. Jde jen o to zajistit návratnost investovaných prostředků. Satelitní distribuce není laciná záležitost. Zvažujeme různé alternativy programových změn. Překlopení z SD do HD je součástí našich plánů. Nic konkrétního však zatím nemohu prozradit. O programových novinkách vždy zákazníky i média včas informujeme.

Ve Vaší platformě se po posledním rozšíření nachází již 12 programů pro dospělé. Počet stanic s adult contentem se na Skylinku neustále zvyšuje. Je o tento obsah mezi diváky takový zájem?

Poptávka po programech pro dospělé se mi těžko hodnotí. Je to citlivé téma, sledováním programů pro dospělé se většinou diváci nechlubí. Daří se nám uzavírat s vysílateli distribuční smlouvy, kdy vysílání na naší satelitní kapacitě slouží jako distribuce pro ostatní platformy a vysílatel si ho platí. Za těchto okolností by nám vůbec nevadilo, kdybychom získali další programy tohoto žánru. A myslím si, že naši zákazníci by si taky nestěžovali.

Český a slovenský trh stále čeká na představení dlouho očekávané novinky - hybridních set top boxů. Kdy se tyto přijímače objeví na našem trhu?

Testování spěje ke konci, zbývá opravit některé chyby, které se během testů projevily a můžeme jít na trh. První dodávka hybridních přijímačů je již v České republice, další jsou na cestě. Počítám, že prodej zahájíme v létě, propagační kampaň pak na podzim.

Jaké funkce poskytne hybridní set top box? Kdo tyto přijímače pro M7 vyrábí a stará se o vývoj řídícího firmware?

Hybridní přijímač využívá naší vlastní platformu EVO. Poskytuje možnost vrátit se v čase k programům vysílaným v minulosti, přístup k videotéce Banaxi a spoustu dalších novinek, to vše přes internet. Výrobcem prvních přijímačů s podporou EVO je Samsung. Vývoj software EVO pro nás zajišťuje společnost Stream Group, ve které máme většinový majetkový podíl. Přijímače s funkcionalitou EVO budeme poskytovat na všech trzích, kde platformy M7 Group působí.

Umožní hybridní boxy přístup k pokročilejším službám - mj. portálům Filmbox Live a HBO GO? Bude umět HbbTV?

Výhoda naší EVO platformy je prakticky neomezená rozšiřitelnost služeb poskytovaných přes Internet. Pečlivě hodnotíme, po kterých službách je poptávka a ty úspěšné budeme postupně zařazovat do naší EVO platformy = tedy i pro využití v hybridních přijímačích.

Budete lineární vysílání nabízet výhradně ze satelitu nebo budou některé menší stanice dostupné jen z internetu přes hybridní přijímače?

Hybridní přijímač poskytuje obě možnosti. Na trzích Beneluxu již některé lineární programy vysíláme přes internet. Je to efektivní možnost pro programy s velmi malou diváckou bází. Pro populární programy je ovšem satelit tou zdaleka nejlepší volbou. Nemusíme se trápit s kolísající internetovou konektivitou a s tím spojenými výpadky, jak tomu často bývá nejen u českých IP platforem například při vysílání atraktivních sportovních přenosů.

Spolu s uvedením hybridních set top boxů plánujete přinést i mobilní televizi. Co si pod pojmem "mobilní televize" mají diváci představit?

Pod tímto pojmem chápeme rozvázání dosavadní vazby diváka na jeden televizní přijímač. Divák se bude moci z obývacího pokoje přesunout třeba do ložnice a dosledovat film na tabletu nebo mobilním telefonu. Zatímco se maminka dívá v obýváku na seriál, tatínek může na tabletu sledovat sportovní zápas. To vše díky aplikacím Skylink Live, které představíme společně s hybridním přijímačem.

Kolik modelů set top boxů chcete mít výhledově pro hybridní televizi?

Platforma EVO aktuálně poskytuje u platforem M7 Group několik variant přijímače. Čistě IP (bez satelitního tuneru) pro naši IPTV platformu v Nizozemí, se satelitním tunerem bez možnosti nahrávat přes USB a rovněž plnohodnotný PVR přijímač s vestavěným harddiskem. Pro trh Skylinku jsme se rozhodli pro satelitní přijímač s možností nahrávání přes USB, bez harddisku ovšem se dvěma satelitními tunery. To umožňuje nabídnout hybridní přijímač za dobrou cenu a přitom dát možnost plnohodnotného využití jeho funkce PVR. Nabídka EVO přijímačů se bude dále rozšiřovat, ve vývoji je již několik dalších modelů.

Poskytnete zákazníkům i připojení k internetu a například zvýhodněnou nabídku internetu a placené televize?

V tomto ohledu žádné konkrétní kroky neplánujeme.

Chystáte se poskytovat televizi přes internet (IPTV)?

Naše EVO platforma je na technologii IPTV postavena. Prozatím počítáme s využitím pro mobilní televizi v rámci naší zákaznické základny. Je však možné, že nabídku rozšíříme i na nesatelitní zákazníky.

Společnost M7 v Německu spustí na satelitu Eutelsat 9B (9°E) DTH platformu, která bude nabízet divákům přístup mimo jiné k ruským programům. Budete tuto službu nabízet i zájemcům a abonentům Skylinku?



Ruské programy na 9°E jsou určeny pro kabelové společnosti využívající služeb společnosti M7 Group v Německu. Zařazení ruských stanic do nabídky Skylinku neplánujeme.

Programy skupiny Markíza (kromě Markíza International) se vysílají v České republice neoprávněně. Rozhodl o tom soud a vydal předběžné opatření. Co si o tomto rozhodnutí myslíte? (S)končí volný pohyb služeb v EU? V tomto případě televizních programů?

Je velmi těžké odhadovat, jak tento rozpor mezi volným pohybem zboží a služeb v rámci jednotného trhu EU a tradiční praxí prodeje vysílacích práv po teritoriích dopadne. Je to záležitost institucí EU a bude zajímavé sledovat další vývoj. Netroufám si odhadnout, jak to dopadne.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články