Quantcast

Samsung EVO-S - první hybridní satelitní přijímač pro Skylink

| Tisk

logo Společnost M7 Group S.A., která v České a Slovenské republice provozuje oblíbenou satelitní platformu Skylink, uvádí na náš trh první hybridní satelitní přijímač pro příjem služeb Skylink. Přijímač nese označení Samsung EVO-S a byl vyroben firmou Samsung, na základě zakázky M7 Group.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Samsung EVO-S, Přední panel (foto výrobce)

Server parabola.cz se stává prvním odborným webem u nás, který přináší podrobnou recenzi této dlouho očekávané novinky. Samsung EVO-S má typové označení výrobce GX-M7550SK.

Samsung EVO-S umožňuje nejenom příjem satelitní televize Skylink, ale také přináší možnost využívat multimediální službu Skylink Live TV, která vyžaduje připojení přijímače k internetu. Všechny funkce ve službě Skylink Live TV si podrobně popíšeme dále v recenzi.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Samsung EVO-S, Přední panel (foto výrobce)

Samsung EVO-S je dvoutunerový Full HD hybridní satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Viaccess Orca a integrovanou dekódovací kartou M7 Viaccess Orca. Přijímač je určen pouze pro příjem programů satelitního operátora Skylink, pro jiné operátory nelze použít.

Software pro přijímač vyvinula holandská firma Stream Group nad middleware od firmy Zenterio. Přijímač umožňuje příjem SD a HD kanálů v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264 a v normách DVB-S a DVB-S2. Samsung EVO-S pracuje ve Full HD rozlišení 1080p.

Nahrávání lze uskutečnit na pevný disk připojený do portu USB 2.0 na zadním panelu přístroje. Díky dvěma vestavěným satelitním tunerům v přijímači můžete nahrávat dva kódované HD (SD) programy ze dvou různých frekvencí (transpondérů) současně a třetí kódovaný HD (SD) program sledovat (ten samozřejmě musí být z jednoho ze dvou transpondérů, ze kterých je nahrávaný program).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Samsung EVO-S, Dálkové ovládání

To je jistě příjemná novinka, protože doposud všechny certifikované přijímače Skylink Ready s vestavěným dekodérem Irdeto měly pouze jeden satelitní tuner a měly tak značně omezené nahrávací možnosti.

Další novinkou v přijímači je také první použití nové systému podmíněného přístupu – na rozdíl od Irdeta je zde použit kódovací systém Viaccess Orca. Tento systém používá M7 Group pro všechny platformy, které provozuje. Na tomto místě je třeba říci, že se nejedná o náhradu za systém Irdeto, který se u nás používá.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Samsung EVO-S, Zadní panel (foto výrobce)

Samozřejmostí u tohoto přijímače je funkce FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitního operátora Skylink, pracuje jako víno včetně detekce domovského transpondéru M7, ze kterého jsou FastScan tabulky vysílány. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v režimu deep stand-by, která je pod 0,5 W.

Napájení je zajištěno externím napájecím adaptérem 14V/1,79A. Je zde použito netradiční napájecí napětí 14V na místo běžných 12V.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou 240 x 32,5 x 174 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze tři stavové diody (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz, žlutá - nahrávání), displej chybí. Dále jsou zde tlačítka pro základní obsluhu přijímače a jeden USB 2.0 port schovaný pod gumovou krytkou.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Samsung EVO-S, Info lišta

Jak už jsem se zmínil v úvodu, dekódovací karta M7 Viaccess Orca je tzv. integrována v samotném přijímači, pozornému oku neujde speciální šachta ve tvaru SIM karty z boku přijímače, kde je právě dekódovací karta fyzicky umístěna.

Na zadním panelu nacházíme dva vstupy satelitních tunerů, USB 2.0 port, speciální AV port pro připojení redukce SCART (připojení ke starším CRT TV), audio optický S/PDIF konektor a konektor pro připojením napájecího zdroje. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také český a slovenský návod k obsluze, speciální AV redukce na SCART a napájecí adaptér 14V/1,79A. HDMI kabel není součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Samsung EVO-S, EPG

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 4.1.25, se kterým byl přijímač schválen firmou M7 Group. Přijímač byl po dobu testování připojen k internetu s rychlostí 35 Mbps (download). Zákazník po rozbalení krabice s přijímačem najde na štítku na spodu přijímače důležité údaje: sériové číslo přijímače S/N, tzv. Chip ID, MAC adresu přijímače a sériové číslo dekódovací karty Viaccess Orca.

Právě sériové číslo dekódovací karty bude zákazník potřebovat kvůli registraci karty na webu operátora Skylink. Registraci karty můžete povést samy online přes web operátora (viz dále) nebo přímo na prodejně partnera Skylinku.

Návod na rychlé zapojení přijímače naleznete na webu operátora Skylink zde.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Samsung EVO-S, EPG (třídění podle žánrů)

Po prvním zapnutí přijímače naskočí tradiční průvodce instalací přijímače. Menu je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Průvodce je velice podobný tomu co je u Skylink Ready přijímačů s vestavěným dekodérem Irdeto. Přijímač má i automatickou detekci Diseqc portu, pokud používáte příjem z více družic, které jsou přepínané Diseqc přepínačem.

V průvodci je také kontrola připojení k internetu a kontrola minimální rychlosti internetu pro využívání interaktivních služeb (Skylink Live TV).

Jakmile úspěšně projdete průvodcem, tak dojde k automatickému naladění programů podle tabulky FastScan. Pozor, tento přijímač neumožňuje manuální ladění programů. Je zde k dispozici pouze funkce FastScan, kterou nelze deaktivovat. Proto je přijímač určen výhradně pro příjem satelitní televize Skylink s podporou interaktivních služeb Skylink Live TV.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Samsung EVO-S, Podrobné informace o pořadu

Po automatickém naladění přijímače pomocí funkce FastScan se přijímač automaticky zapne na první předvolbě, což je pro CZ region program CT1 HD (pro SK region program STV1 HD). Na obrazovce se objeví hlášení, že nemáte oprávnění sledovat tento program. Pokud ještě nemáte kartu zaregistrovanou je právě vhodná chvíle pro tento krok.

Pokud jste nový zákazník Skylinku zaregistrujte kartu na webu operátora zde. Pokud jste stávající zákazník Skylinku, tak se stačí přihlásit do svého účtu v zákaznické zóně zde.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Samsung EVO-S, Doporučené pořady na aktuální den

Ve svém účtu si buď provedete registraci nové karty, nebo provede výměnu za stávající kartu Irdeto. Výměna karty se provede velmi jednoduše, u stávající karty Irdeto je tlačítko „Vyměnit kartu“. Stačí stisknout toto tlačítko a objeví se výzva pro zadání sériového čísla nové karty Viacccess Orca, toto číslo opíšete ze štítku na spodu přijímače, jak je uvedeno výše.

Po zadání čísla karty výměnu potvrdíte a vaše nová karta Viaccess Orca se tak automaticky zaregistruje. Veškeré služby, které jste měli aktivní na staré kartě Irdeto se automaticky přenáší na vyměněnou kartu Viaccess Orca a karta Irdeto je následně deaktivována.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Samsung EVO-S, Přehled programů

Pokud vše proběhne úspěšně, tak se do několika minut objeví obraz CT1 HD (nebo STV1 HD). Pokud chcete využívat i multimediální službu Skylink Live TV, tak musíte mít přijímač připojený k internetu. Satelitní nabídka programů Skylink se automaticky aktualizuje při jakékoliv změně díky funkci FastScan, tedy zákazník se nemusí o nic starat, má vždy k dispozici aktuální nabídku programů.

Dekódování všech programů z nabídky Skylink v systému Viaccess Orca bylo zcela bez potíží. Obrazová kvalita na HDMI výstupu byla velmi slušná, taktéž v pořádku pracuje i analogový AV výstup, i zde byl obraz velmi pěkný.

Protože přijímač neumožňuje manuální ladění programů, tak má smysl mít k tomuto přijímači připojen pouze klasický konvertor - monoblok LNB – Astra 3B / Astra1. Programy z těchto družic jsou obsaženy v tabulce FastScan.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Samsung EVO-S, Seznam rádií

Rychlost přepínání programů je cca 3-4 sec. Přijímač podporuje pouze protokol DiseqC 1.0, nastavení lze povést ručně nebo nechat na automatice. Zvuková stopa se neukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. V případě zvukové stopy to nevadí, zvolíte si v menu výchozí jazykovou stopu, která bude platit pro všechny programy, dokonce je zde možnost nastavení nejen sekundární audio stopu, ale i třetí a čtvrtou výchozí audio stopu.

V případě použití titulků musíte titulky vždy ručně vyvolat pomocí tlačítka „SUB“ na dálkovém ovladači (při každém přepnutí na daný program), pokud jsou na daném programu titulky vysílány, např. Film Europe HD.

Druhou možností je zapnutí výchozích titulků v menu přijímače, které jsou normálně vypnuty. V tomto případě titulky naskočí automaticky, ale úplně na všech programech, kde jsou aktuálně vysílané, tedy i třeba na ČT nebo HBO (titulky pro neslyšící). Asi bych volil „menší zlo“ a titulky si vždy volil ručně, pokud je budu chtít vyvolat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Samsung EVO-S, Hlavní menu

Přijímač podporuje funkci „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud ji daný program poskytuje.

Dálkové ovládání působí solidním dojmem. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají, směrovost dálkového ovládání je velmi široká. Dálkové ovládání lze naprogramovat i pro ovládání TV. Zda je vaše TV podporována zjistíte v návodu k obsluze přijímače. Reakce na povely z dálkového ovládání jsou s mírnou prodlevou.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Samsung EVO-S, Kontrola úrovně a kvality signálu

Pokud jste připojeni k internetu, přijímač načítá některé informace ze sítě – jsou to např. loga programů a doprovodné obrázky do elektronického programového průvodce, ale i EPG data. To samozřejmě má vliv na celkový chod přijímače, takže přijímač žádný „divočák“ není.

Pokud není přijímač připojený k internetu, elektronický programový průvodce EPG se načítá přímo ze satelitu.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Elektronický programový průvodce je dobře zpracován. Doprovodné obrázky k jednotlivým pořadům působí velmi pěkně. Bohužel je k dispozici pouze režim zobrazení „mřížka“ – 5 programů na obrazovce současně v časové ose. Režim „single EPG“ - tedy EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Samsung EVO-S, Menu nastavení - Vyhledat programy

EPG si můžete zobrazit v tzv. prime time, tedy v hlavním vysílacím čase nebo si můžete zobrazit pořady podle filtru – tzv. žánry, systém třídí 11 žánrů, jako jsou zprávy, filmy/seriály, děti, sport, vaření, hudba atd. Identifikaci o typu pořadu zjišťuje přijímač z EPG.

Další zajímavou možností, která se nám nabízí přímo v hlavním menu, je zobrazení doporučených pořadů na aktuální den. Opět pěkně s obrázky, podrobným popisem pořadu s možností naprogramovat nahrávání nebo pouze aktivovat upozornění na doporučený pořad.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České a slovenské znaky se na programech Skylink zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Samsung EVO-S, Rodičovská kontrola

V menu přijímače lze zapnout tzv.„eco mód“, tedy klasický deep stand-by (hluboký spánek). V tomto režimu je odběr přijímače cca 0,1W. Doba bootování přijímače je z hlubokého spánku cca 45 sec. Při startu přijímače samozřejmě dochází ke kontrole aktuálnosti tabulky FastScan. Snad jen upozornění, přijímač přejde do hlubokého spánku až po 60 minutách po vypnutí.

Po tuto dobu je napětí na obou LNB a rovněž na všech USB portech. Přijímač je po tuto dobu online a lze dálkově např. nastavit časovač nahrávání přes mobilní zařízení, kde běží služba Skylink Live TV. Osobně si myslím, že by měl přijímač přejít do hlubokého spánku okamžitě. Pokud budete mít připojený k přijímači „hloupý“ HDD, který se po nějaké době nečinnosti sám neuspí, tak bude 60 minut v činnosti.

Zákazník může „eco mód“ vypnout, pak je start přijímače řadově v několika sekundách a přijímač je neustále online.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Samsung EVO-S, Test rychlosti připojení

V menu přijímače také najdete rodičovskou kontrolu, pokud ji zapnete, bude kontrolován údaj o věkovém omezení v EPG datech. Zde také můžete změnit přístupový PIN (jedná se o master PIN dekódovací karty Viaccess Orca).

U všech erotických programů Skylinku je v systému Viaccess Orca nadefinováno věkové omezení 18 let. Tedy na všech erotických programech Skylinku je vyžadován master PIN karty a to při každém přepnutí! Toto omezení nelze v přijímači nijak deaktivovat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Samsung EVO-S, TV archív

Zahřívání přijímače je minimální, i když na horním krytu nejsou žádné ventilační otvory. Ty jsou umístěny z obou boků přijímače a na spodní straně. Aktualizaci řídícího softwaru přijímače je automatická přes satelit Astra 3B (funkce OTA) nebo je aktualizace možná i přes internet.

Multimediální využití, interaktivní služby

Pokud máte přijímač připojený k internetu, můžete používat interaktivní služby nabízené M7 Group. Tyto služby jsou operátorem zahrnuté pod službu s názvem Skylink Live TV.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Samsung EVO-S, Přehrávání pořadu z TV Archívu

Operátor doporučuje minimální rychlost internetu 10 MB/s. V prvé řadě je zde k dispozici funkce „TV Archív“ a to až 30 hodin zpět u vybraných programů. Archív naleznete velmi jednoduše a to tak že na ovladači stisknete tlačítko EPG.

Archív je totiž integrován do elektronického programového průvodce EPG, stačí se jen po časové ose přesunout v čase zpět a pokud daný program je archivován (to poznáte podle kulaté šipky zpět zobrazené u konkrétního pořadu), tak si ho můžete přehrát, kolikrát chcete. Kvalita přehrávaných streamů je proměnlivá.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Samsung EVO-S, Přehrávání filmu z videopůjčovny Banaxi

Další interaktivní službou je přístup do videopůjčovny Banaxi. Uživatelům je k dispozici videopůjčovna s až 200 filmovými tituly. Je zde k dispozici také třídění podle žánrů. Film si můžete označit jako oblíbený. Pak se k němu snadno dostanete znovu přes menu přijímače „Můj účet“. V tomto menu máte i historii výpůjček a můžete také pokračovat ve sledování filmu, pokud jste si ho nepřehráli celý.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Samsung EVO-S, Videopůjčovna Banaxi - Řazení dle žánrů

Pokud máte k dispozici mobilní zařízení, kde si nainstalujete službu Skylink Live TV můžete pokračovat v přehrávání filmu také zde. To je možné díky automatické synchronizaci zařízení se službou Skylink Live TV v jedné síti. Všechna zařízení registrovaná na jednom účtu jsou v reálném čase synchronizována, tedy na všech zařízeních jsou navzájem sdíleny všechny potřebné informace.

Skylink Live TV umožňuje také živé sledování vybraných programů na mobilním zařízení s operačním systémem Android nebo iOS. Tuto službu je možné používat i na PC pod operačním systémem Windows nebo OS X. Přehled programů, které jsou dostupné ve službě Skylink Live TV získáte na webu operátora Skylink zde.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Samsung EVO-S, Videopůjčovna Banaxi - Výběr filmu

Skylink umožňuje službu Skylink Live TV používat nezávisle až na 4 zařízeních (PC, tablety, chytré telefony) a na jedné televizní obrazovce (v případě satelitního přijímače Samsung EVO-S). Pro používání služby na více zařízeních stačí jediné přihlášení k jednomu zákaznickému účtu.

Mobilní zařízení (tablet, chytrý telefon) mohou být použita také jako chytrý ovladač satelitního přijímače Samsung EVO-S (výběr a přepínání programů, nastavení nahrávání). Dokonce je možné streamování z mobilního zařízení s běžící aplikací Skylink Live TV přímo do přijímače Samsung EVO-S.

Všechny filmy z videopůjčovny Banaxi použitý přehrávač v přijímači Samsung EVO-S zobrazuje napevno v obrazovém poměru 16:9. V menu přijímače ještě najdete videopůjčovnu 18+ (erotické filmy), ta však v době testování přijímače nebyla ještě k dispozici.

Přijímač je již připraven také na VoD služby – Video on Demand – video na vyžádání, které M7 Group plánuje do budoucna spustit.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Samsung EVO-S, Menu - Můj účet

Nahrávání, spolupráce s externím pevným diskem

Výrobce doporučuje používat externí pevné USB disky o minimální velikosti 250 GB. Flash disky nelze pro nahrávání používat. Pro testování přijímače jsem použil můj osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Funkčnost zcela bez závad. Formátování v samotném přijímači proběhlo bez problémů, přijímač formátuje disk souborovým systémem EXT4.

Připojení externího USB pevného disku prostřednictvím pasivního USB rozbočovače není podporováno. Nahrávat můžete dva kódované HD (SD) programy současně ze dvou různých transpondérů a třetí kódovaný HD (SD) program sledovat (ten samozřejmě musí být z jednoho ze dvou transpondérů, ze kterých je nahrávaný program).

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Pozor, pokud chcete záznam z daného programu ukončit, je nutné se nejprve na něj přepnout! To je trochu nezvyklé.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Samsung EVO-S, Informace o připojeném HDD

Externí USB pevný disk lze připojovat pouze do USB portu na zadním panelu přijímače! Výrobce na tuto skutečnost upozorňuje v návodu k obsluze přijímače. Přední USB port je vhodný jen na flash disky.

Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Viaccessem šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači Samsung EVO-S nebo v PC. Záznam obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy, titulky a podrobné informace o pořadu.

Převíjení záznamů příliš zdařilé není a to platí obecně jak u nahraných pořadů na HDD, tak u TV Archívu tak u videopůjčovny Banaxi.

Programování nahrávek je možné přes EPG, přijímač má v hlavním menu i možnost automatického přidaného času před a za nahrávku. Další možností je naprogramování události přes mobilní zařízení, kde máte nainstalovánu službu Skylink Live TV.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Samsung EVO-S, Nahrávky na HDD

Rovněž je důležitá informace, že jestli budete nahrávat z erotických programů Skylinku, tak tyto nahrávky jsou automaticky uloženy na disku pod master pinem dekódovací karty, jsou dokonce skryty a nejsou vidět mezi běžnými nahrávkami! Musíte stisknout modré tlačítko v seznamu nahrávek a poté zadat master pin karty, pak se objeví pouze uzamčené nahrávky, které již můžete přehrát.

Přijímač podporuje také funkci timeshift – časový posun, který se aktivuje tlačítkem „pauza“ na dálkovém ovládání. Funkce umožňující pozastavení a pozdější spuštění programu sledovaného na televizi přes satelitní přijímač Samsung EVO-S s připojeným externím diskem.

Závěr

Samsung EVO-S je první hybridní satelitní přijímač určený pro příjem satelitní televize Skylink. Kromě příjmu satelitního vysílání programů Skylink umožňuje přijímač připojený k internetu využívání multimediální služby Skylink Live TV, což znamená přístup do TV Archívu, videopůjčovny Banaxi a využívaní služby až na dalších 4 mobilních zařízeních včetně živého sledování vybraných televizních programů.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Samsung EVO-S, Informace o systému

Přijímač má dva satelitní tunery a vestavěný dekodér Viaccess Orca s integrovanou dekódovací kartou. Umožňuje nahrávat dva kódované HD (SD) programy současně ze dvou různých transpondérů a třetí kódovaný HD (SD) program sledovat. Přijímač je vhodný pro stávající i nové zákazníky Skylinku, kteří chtějí kromě klasického satelitního vysílání využívat naplno také novou multimediální službu Skylink Live TV.



Doporučená maloobchodní cena přijímače: 3.390 Kč / 124,80 EUR (včetně DPH)

Pro všechny zákazníky Skylinku je služba Skylink Live TV až do 31. 12. 2016 ZDARMA!

Při prvním přihlášení do videopůjčovny Banaxi získáváte automaticky přístup na 1 měsíc ZDARMA!

Maloobchodní prodej tohoto přijímače bude oficiálně zahájen v pátek 7.10.2016, a to prostřednictvím sítě prodejců satelitní techniky.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články