Quantcast

TESLA TEH-500 hybridní DVB-T2/C box s Androidem

| Tisk

Tesla TEH-500 je multimediální box s hybridním DVB-T2/C tunerem a operačním systémem Android 7.1,2, cílem je nejen příjem DVB-T2/HEVC nebo DVB-C kanálů v DTV aplikaci Androidu, nahrávání oblíbených pořadů na externí disk a odložené vysílání timeshift, ale také možnost instalace a používání různých apk z Google play či jiných včetně Kodi, to je instalováno v custom TV center ve verzi 17.6 s předinstalovanými aplikacemi iVysílání, PrimaPlay, Markíza, JOJ, Stream TV a mnoha dalšími.

obrázek


obrázek


obrázek


obrázek



Foto výrobce

Specifikace (dle výrobce)

procesor: Amlogic S905D Quad core ARM Cortex-A53, až 4K 60fps GPU: Mali 450 penta-core, up to 750MHz+ (DVFS)
paměť RAM: 2GB DDR3, flash disk: 8GB eMMC
systém: Android TV OS 7.1.2, KODI 17.6
Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, LAN: 100Mb/s RJ45
HDMI: 1 x verze 2.0a (HDCP 2.2)
USB: 2 x verze 2.0
DVB-T2/T/C: DVB-T2 system standard: ETSI EN 302 755
podpora MPLP Demodulace: QPSK,16QAM,64QAM or 256QAM FEC: 1/2,2/3,3/4,3/5,5/6
ochranný interval: 1/4,19/256,1/8,19/128,1/16,1/32,1/128 rozsah: 6/7/8MHz, vstupní frekvence: 54--860MHz, vstupní impedance: 75 ohm
vstupní úroveň -84 dBm do 0 dBm
anténní konektor: IEC TYPE, female
video dekódování: 4K@60fps 10-bit H.265, 4K@60fps VP9 Profile2, 4K@30fps H.265/HEVC, HDR
video formáty: AVI, VC-1, MPEG-2, MPEG-4, DIVD/DIVX, Real8/9/10, RM,RMVB, PMP, FLV, MP4, M4V, VOB, WMV, 3GP, MKV
hudební formáty: MP1, MP2, MP3, WMA, OGG, AAC, M4A, FLAC, APE, AMR, RA, WAV
fotografické formáty: JPEG/BMP/GIF/PNG/TIFF
DLNA sdílení
jazyková podpora: Czech, English, French, German a další, celkem 24
síťové aplikace: Skype, Picasa,Youtube, Flicker, Facebook, Online movies.

DRM Info TEH-500
Podporuje Widevine Level 3 DRM. To znamená, že žádný Netflix HD jako na většině jiných přehrávačů Android.


obrázek

Spuštění přístroje

Po zapojení adapteru 5V/2A do sítě nám přístroj startuje přibližně 40 sekund na základní obrazovku, viz níže, kde DTV je aplikace pro použití tuneru. Nejprve je potřeba naladit programy, začněme DVB-T/T2, přístroj podporuje beze zbytku novou normu HEVC používanou v České republice.


obrázek


obrázek


obrázek


Zvolil jsem automatické ladění, prohledání celého rozsahu bylo otázkou několika minut.


obrázek


obrázek


Přístroj nalezl celkem 98 televizních a radiových programů, externí anténa bez zesilovače, poloha 48.9516° N, 16.7066° E.

U DVB-C to není až takové jednoduché protože musíme vyhledávat po transpondérech, neboť systém má předvoleny providery z Nizozemí, Velké Britanie a Maďarska a změna frekvence a šířky pásma vždy platí pouze pro jeden transpondér, pokud chci vyhledávat automaticky tak to zkrátka nejde a nebo jsem nepřišel jak na to. Jinak je DVB-C část shodná s DVB-T/T2



obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Pokud stiskneme tlačítko menu - můžeme
- Znovu provést instalaci
- Editovat kanály
- Zobrazit EPG
- Nastavovat DTV část- např. nahrávání a timeshift


obrázek


obrázek

16 Favoritních skupin, které se dají přejmenovat


obrázek


obrázek


obrázek


EPG - základní informace o vysílaných programech na 5 dní, 6. -7. den z týdenního přehledu se nenačetl, po stisku tlačítka info se zobrazí podrobné informace, české znaky bez problému.


obrázek


obrázek


Nastavení DTV části


obrázek

Nastavení nahrávání


obrázek

Seznam záznamů


obrázek

Seznam časovačů


obrázek

DVB v přístroji funguje zcela bezproblémově, snad jen po naladění kanálů je u kanálů s HEVC ikonka 4K, ta se ovšem po prvním přepnutí změní na HD. Přepnutí mezi kanály přibližně 1,5-2 sekundy. Kvalita programů H264 odpovídá zdroji, programy s kodekem H265 jsou subjektivně velmi pěkné, s ničím jsem tentokráte neporovnával, měřidlem kvality byly pro tentokrát pouze moje oči. Pokud chcete nahrávat stačí připojit USB disk, okamžité nahrávání je možné po stisku tlačítka PVR na dálkovém ovladači. Pokud si vytvoříte vlastní seznam kanálů, tento si můžete uložit na USB a po například resetu systému nahrát zpět do boxu.

Vlastní nastavení přístroje - stisk ikony nastaveni v základní obrazovce
- Nastaveni ethernetu
- Nastavení obrazu a zvuku
- Všeobecné - jazyk, datum, čas
- Informace o výrobku - aktualizace, tovární nastaveni, informace


obrázek

Přístroj disponuje možností připojení k wifi 802.11a/b/g/n tzn využití až 300 Mbps šířky pásma sítě.


obrázek

HDMI CEC jsem zkoušel s TV LG ovšem bezúspěšně, je však možné že s jinými zobrazovači bude vše v pořádku. Přesně to funguje takto s ovladačem od TV vypnete TV i box a pro zapnutí potřebujete opět ovladače dva.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Tlačítko Optimalizace - slouží k vyčištění cache
Video přehrávač - přehrává soubory ze zvoleného media, vyzkoušel jsem jellyfish 200 a 400 Mbps 4k UHD 10bit mkv, při přehrávání 200 i 400 Mbps souboru nedocházelo k trhání obrazu a přehrávání bylo plynulé.


obrázek


obrázek

Youtube - funkční včetně přehrávání 4k videa


obrázek


obrázek


Přidávání apk

Stačí se přihlásit do google play a můžeme instalovat, vyzkoušel jsem Skylink Live TV, iVysilani ČT, O2TV aplikace funkční bez závad. Dají se použít i alternativní odkazy Aptoide nebo Apkmirror.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Po stisku tlačítka Moje aplikace se dostaneme mezi instalované apk - po stisku tlačítka menu na aplikaci tuto můžeme odinstalovat nebo vyčistit data.


obrázek


obrázek


Na hlavní plochu můžeme apk přidávat po stisku tlačítka +.
Jak jsem uvedl již v úvodu aplikace Kodi je custom verze pod názvem TV center s předinstalovanými addony z Kodi cz sk repa


obrázek


obrázek


Instalace Skylink Live Tv


obrázek

Možná by box potřeboval update TV center na Kodi 18.3, v tom totiž Skylink Live Tv funguje bez problémů.

Otestoval jsem i online přehrávání 4K HEVC videi do velikosti souboru 50Gb vše fungovalo, 80Gb velký soubor již byl problém, to přisuzuji zejména možnostem u zdroje signálu, velikosti paměti a ethernetu 100 Mbit/s, je rovněž vidět, že použité CPU Amlogic S 905D není žádný sprinter, ale jeho síla tkví především v univerzálnosti a možnosti použití DVB aplikací.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek




obrázek


Závěr

Android boxů s hybridním tunerem zase na trhu tolik není, takže osobně si myslím, že Tesla TEH-500 může “tuto díru spolehlivě zalepit“ spojení DTV s Androidem funguje bezproblémově a ještě je možné stahovat další aplikace třetích stran buď z Google play nebo addony pro Kodi. Příjem terestriálního vysílání DVB-T2 HEVC v České republice box zvládá na jedničku, včetně EPG. HbbTV v žádném Androidu není dostupné, takže můžete využít podobné aplikace z Androidu například iVysílání ČT, iPrima, Nova archiv atd. Jako PVR je přístroj rovněž bezproblémový nahrává, přehrává, to co potřebujeme, podporuje DLNA.

Pro přehrávání z externích zdrojů se mi jeví v Androidu jako nejlepší MX Player profi. Pro SSH přístup do Androidu naistalujte SSHDroid. Přístroji však chybí bluetooth, slot na micro sd kartu a USB 3.0. TV center by potřeboval aktualizaci, verze 17.6 je sice funkční, ale Leia by byla určitě příjemnější. Dálkový ovladač, mimochodem používá se v podobných přístrojích již od roku 2014 je přesný, s rychlou odezvou. Ovládání boxu je jednoduché a intuitivní. Součástí balení je i velmi dobře zpracovaný návod.

Distributorem přístroje je INTER-SAT Ltd. a můžete jej zakoupit i v našem e-shopu.

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články