Quantcast

Eurogames - nové Hry bez hranic od září v televizi

| Tisk

Na televizní obrazovky se vrací populární legendární zábavná soutěžní show Hry bez hranic. Pořad dobře znají i televizní diváci v České republice z první poloviny 90. let nejprve pasivní, později i aktivní účastí. Hry bez hranic pravidelně vysílala Česká televize a původní formát se nyní vrací.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Eurogames (zdroj: Mediaset)

Italská mediální společnost Mediaset se rozhodla po 20ti letech oprášit formát populární soutěže, který běžel takřka nepřetržitě od roku 1965 do roku 1999. Původně se Hry měly vrátit na stanice Rai, ale nakonec se Rai soutěže vzdala a o práva posléze požádala Mediaset. Nové Hry bez hranic, Eurogames, se budou ale vysílat i v jiných zemích v Evropě, například v Německu či Polsku.


▲ Video č. 1 - Propagační video Eurogames stanice Canale 5

Italské začátky

V roce 1959 televize Rai začala vysílat soutěž "Campanile Sera", která fungovala na principu her, kde mezi sebou soutěžili v různých disciplínách týmy z různých regionů Itálie, od severu po jih. Byla to vůbec první televizní soutěž tohoto typu v poválečné Evropě. Díky přeshraničnímu dosahu byl tento pořad velmi sledovaný i na francouzské straně.

Francouzská televize RTF se tak rozhodla koupit od Rai licenci a v roce 1962 začala vysílat stejnou soutěž s názvem "Intervilles". Francouzská verze soutěže byla ve Francii natolik populární, že si ji oblíbil i francouzský prezident Charles De Gaulle, který posléze přišel s nápadem spojit země v tehdy začínající Evropské unii (přesněji řečeno Evropského hospodářství) a soutěž tak rozšířit i do zbytku Evropy. RTF se spojila s Rai a ARD a začali tak pracovat na novém evropském projektu, který dlouhá léta neměl ve světě konkurenci.

Příprava na soutěž trvala na dnešní dobu poměrně dlouho, minimálně 2 nebo 3 roky. Televizní technika nebyla na takové úrovni jako dnes a navíc, byly i velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Zatímco Rai, RTF, ARD nebo BBC byly vybavené na tu dobu nadstandardně, ostatní televize měly výbavu poměrně skromnou. Navíc náklady na soutěž byly velmi vysoké a ne každá televize si mohla dovolit tak velkou investici.

Evropa bez hranic

V roce 1965 oficiálně odstartovaly "Jeux sans frontières" tedy Hry bez hranic, se čtyřmi zeměmi: Francie, Itálie, Západní Německo a Belgie. Belgie byla ve skutečnosti pouze do počtu, protože Hry na sjednocenou Evropu potřebovaly neutrálního člena, který by ukázal zbytku Evropy, že na velikosti vlastně nezáleží.

O rok později se Hry rozšířily o další dvě důležité země a to Anglii a Švýcarsko. Soutěž probíhala nepřetržitě každé léto až do roku 1982. A pak v letech 1988 až 1999.

V roce 1990 došlo k významnému rozšíření soutěže o nové země z bývalého komunistického bloku. V témže roce na soutěži úplně poprvé spolupracovala mimo jiných i ČST (ČT). Devadesátá léta byly pro Hry vůbec nejúspěšnější. Nejenom co se týče co do počtu účinkujících zemí, ale i co do sledovanosti. Prakticky ve všech zemích byla soutěž mimořádně sledovaná a populární. Třeba v Itálii na kanálu Rai 1 byla sledovanost 11 milionů diváků, což je na pořad tohoto typu a navíc v letních měsících mimořádně vysoké číslo. Od poloviny 90. let ale sledovanost rok po roku klesala.

Top nebo flop?

Nové Hry bez hranic, ale přece jen budou trochu jiné. Kromě názvu se změnilo i zastoupení zemí. Mimo Itálii, to bude Rusko, Polsko, Řecko, Německo a Španělsko. Soutěže se původně měli také účastnit Francie a Švýcarsko, ale nakonec se rozhodli, že vyčkají a případně se účastní až příští rok.

Další novinkou je, že se soutěž bude odehrávat pouze v Itálii, v zábavním parku Cinecittà World u Říma, alespoň prozatím.


▲ Video č. 2 - Ettore Andenna v pozici moderátora Her bez hranic

Zatímco Mediaset staronovému projektu věří a vložila do něj nemalé finanční prostředky, dnes 73 letý legendární moderátor Ettore Andenna, který moderoval původní Hry od roku 1978 do r. 1996, se k projektu staví skepticky a označil jej za "flop", tedy propadák.

Výňatek rozhovoru pro La Repubblica: "Původní Hry bez hranic měly ambici přiblížit divákům z celé Evropy různé země, jejich kulturu, jejich chuť něco dokázat... Evropa byla zničená válkou a lidé se chtěli bavit, zapomenout na hrůznou dobu a velké ekonomiky chtěli dokázat, že Evropa chce být sjednocená a že se umí opět postavit na vlastní nohy. Dnes je Evropa úplně někde jinde, o spolupráci mezi zeměmi nemůže být ani řeč. Nad Evropou visí obří černý mrak který jen tak nezmizí. Navíc dnešní diváci mají jiné možnosti než před 30ti lety a takovéto pořady pokládají za přežitek. Já mám na Hry jen ty nejlepší vzpomínky, moderoval jsem celkem 103 dílů. Tento formát si určitě si zaslouží respekt, ale bojím se, že dnešní diváci nebudou mít příliš velký zájem o tento typ pořadu a ve sledovanosti propadne."

Andenna také promluvil o začátcích soutěže tak, jak si jej pamatuje on: "Můj kamarád a kolega a jeden z nejpopulárnějších moderátorů ve Francii Guy Lux přijel někdy v roce 1961 nebo 62 do Rai do Milána kde si vypůjčil 102 stránek scénáře pořadu Campanile Sera na kterém se podílel i legendární Mike Bongiorno, se kterým se Guy velmi přátelil. On mu řekl, že francouzský prezident Gaulle by chtěl pořad Campanile Sera rozšířit o více zemí a že by bylo skvělé, kdyby se Itálie spojila s Francií a Německem."

"A tak vznikly Hry bez hranic. Pořad, který neměl a stále nemá ve světě obdoby. Dokonce nám jej záviděly i Spojené státy."

"Hry bez hranic toho udělaly pro Evropu mnohem víc než celá Evropská unie, protože byly upřímné, neexistovaly lidské bariéry, lidé se skutečně přátelili, bylo nám všem úplně jedno kdo je z jaké země. Vlastně každá země která ve Hrách účinkovala dříve či později vstoupila do EU, s výjimkou Švýcarska, San Marina a Tuniska."


▲ Video č. 2 - Ettore Andenna v pozici moderátora Her bez hranic s Martinou Adamcovou

Pro každou zemi to byla opravdu prestižní událost

"Když se v roce 2000 Rai rozhodla ze soutěže odstoupit, de facto to znamenalo konec, protože Hry tak přišly o důležitého člena na kterém celý projekt vlastně stál, i ekonomicky. Itálie byla jedinou zemí, která se účastnila poctivě všech ročníků a vkládala tak nejvíce prostředků do soutěže. Francii ani Německu se bez Itálie nechtělo pokračovat a soutěž tak na dobro skončila," dodal Andenna.



Hry bez hranic pod názvem Eurogames startují 19. září 2019 ve 21:20 hodin na stanici Canale 5 HD. Stanice je součástí bezplatné satelitní platformy TivúSat na satelitním systému Eutelsat Hot Bird (13°E). Pro příjem je nutná přístupová karta TivúSat. K dispozici je i alternativní nekódovaný distribuční signál Canale 5 HD na satelitu Eutelsat 5 West A (5°W). Zde je vysílání šířeno pro potřeby pozemních vysílačů v režimu multistream. Pro příjem je proto nutný set top box s podporou multistreamů.

Poznámka: I když se nové Hry bez hranic budou jmenovat Eurogames, jedná se o úplně stejný formát. Značka Hry bez hranic je ochrannou známkou EBU a mohou ji používat pouze televize ve sdružení EBU. Mediaset není součástí EBU.

Zdroj: MEDIASET, rozhovor: La Repubblica

Článek vznikl ve spolupráci se čtenářem franck

redakce





Reklama




Vybrané články