Quantcast

9 nových DAB+ vysílačů ČRo do konce roku. Pokryjí 80% populace ČR

| Tisk

Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi spustí v letošním roce digitální přenos z dalších devíti DAB+ vysílačů. Celkové pokrytí signálem multiplexu ČRo DAB+ tím vzroste ze stávajících 61 % na zhruba 80 % populace ČR.

Informoval dnes o tom Český rozhlas (ČRo).

Významné rozšíření sítě DAB+ je předmětem smlouvy, kterou podepsal Český rozhlas s Českými Radiokomunikacemi. V rámci této třetí etapy bude vybudováno dalších devět nových DAB+ vysílačů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přijímače pro DAB+

Zvýšení pokrytí DAB+ na 80 procent populace ČR je velmi významným milníkem. Dostupnost této nové platformy se tím prakticky vyrovnává dostupnosti signálu FM některých celoplošných stanic. V dalším rozšiřování DAB+ a zaplňování bílých míst na mapě budeme i nadále pokračovat,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Ke stávajícím 15 vysílačům, jejichž výstavba začala v červnu 2016 a probíhala ve dvou fázích, teď přibude dalších 9 stanovišť. Do výstavby první celoplošné DAB+ sítě se zapojují vedle Českých Radiokomunikací i menší subdodavatelé vysílacích služeb jako je TELEKO digital a RTI cz.

Během druhého pololetí 2019 tak budou spuštěny čtyři vysílače velkého výkonu: České Budějovice - Kleť, Brno - Kojál, Zlín - Tlustá hora a Jáchymov - Klínovec, které pokryjí Jihočeský, Zlínský a Karlovarský kraj a také střední Moravu. Olomoucký region bude pokrývat vysílač Olomouc - Radíkov, který spolu s vysílačem Nový Jičín - Veselý kopec a zejména s již zmíněným vysílačem Kojál zajistí pokrytí druhé části dálnice D1 mezi Brnem a Ostravou. Navíc budou v tomto období, tedy do konce doku 2019, spuštěny ještě vysílače Plzeň - Sylván, který výrazně zlepší pokrytí v Plzni, dokrývač Tasov - Za šibenicí, jehož úkolem je zlepšení stuhového pokrytí dálnice D1 a vysílač Klatovy - Doubrava posilující západ Plzeňského kraje. Stanoviště nových vysílačů byla zvolena zejména s ohledem na maximální efektivitu provozu a na zajištění kvalitního příjmu na dálnicích a ve městech.

Programová nabídka DAB+ multiplexu aktuálně přináší patnáct rozhlasových stanic Českého rozhlasu ve standardu DAB+ s nejmodernějším zvukovým kódováním HE-AAC v2. Součástí této etapy rozvoje sítě bude i vybudování druhého „headendu“, který umožní celoplošnou síť rozpojit na dvě teritoriální části a umístit tak do multiplexu všechny regionální stanice Českého rozhlasu při zachování vysoké zvukové kvality. Významný posun má Český rozhlas připraven i u rozvoje doprovodného multimediálního obsahu.

Parametry nově zprovozněných vysílačů:

České Budějovice - Kleť - kanál 12C/20 kW/vertikální polarizace
Jáchymov - Klínovec - kanál 12C/10 kW/vertikální polarizace
Brno - Kojál - kanál 12D/10 kW/vertikální polarizace
Zlín - Tlustá hora - kanál 12D/10 kW/vertikální polarizace
Klatovy - Doubrava - kanál 12C/5 kW/vertikální polarizace
Olomouc - Radíkov - kanál 12D/2 kW/vertikální polarizace
Plzeň - Sylván - kanál 12C/1 kW/vertikální polarizace
Nový Jičín - Veselý kopec - kanál 12D/1 kW/vertikální polarizace
Tasov - Za šibenicí - kanál 12D/300W/vertikální polarizace

Šířené stanice:



Celoplošné
ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus

Regionální
ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Plzeň a ČRo Vysočina

Digitální
Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

redakce





Reklama




Vybrané články