Quantcast

Eutelsat 9B: Další transpondér s multistreamem dostupný v ČR

| Tisk

Ze satelitu Eutelsat 9B je možné přijímat další transpondér s programy v režimu multistream. Je to možné po ukončení provozu transpondéru v jiném svazku na stejné vysílací frekvenci.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Footprint satelitu Eutelsat 9B, italský svazek (foto: Eutelsat)

Eutelsat 9B nabízí svým zákazníkům široké pokrytí (wide beam) a také řadu regionálních svazků - ať už je to německý či řecký, které lze bez větších problémů přijímat v Česku i na Slovensku, tak i severský-východní zkráceně se dá říci ukrajinký (využívají jej ukrajinské programy) a také italský. Tento poslední slouží pro distribuci multiplexů v režimu multistream. A to nabízí lovcům televizních programů a fanouškům FTA stanic velkou porci zajímavého obsahu.

Na pozici 9°E došlo k poměrně významným změnám co se týká vysílání (a dostupnosti) v italském svazku. Předně došlo k rekonfiguraci multiplexů v jednotlivých transportních tocích a pro diváky (zejména) v Česku je možný příjem dalšího transpondéru s tímto vysíláním.


obrázek

▲ Obr č. 1 - RTS Un HD - záběr z příjmu stanice

Pro diváky v Česku je "nové" vysílání s multistreamem dostupné na kmitočtu 12,265 GHz s vertikální polarizací. Nové je uvedeno v uvozovkách, neboť se na této frekvenci v italském svazku již nějakou dobu vysílání. Novinkou je vypnutí "rušivého" vysílání na stejné frekvenci v tzv. ukrajinském svazku. To umožnilo divákům si naladit další zajímavé volně vysílané programy. Navíc se po zpřístupnění transpondéru u nás došlo ke změně čísel streamů.

Pro diváky u nás nebude nabídka italských regionálních stanic zřejmě příliš atraktivní. Nicméně mezi italskými programy se nacházejí i stanice ve francouzském jazyce - jde o francouzské stanice jako mezinárodní kanál v evropské mutaci TV5 Monde Europe HD či zpravodajský program France 24 HD. Právě pro tyto programy divák patrně nebude "lovit" multistreamy, vystačí si s příjmem těchto programů z jiných orbitálních pozic jako 13°E a 19,2°E. Zajímavější je, že se zde nachází volné vysílání švýcarské televize SRG SSR pro francouzsky hovořící oblast - konkrétně první program RTS Un HD. Ten divákům nabízí informace, vzdělávání, kulturu a zábavu, vlastní i akviziční produkci.

Švýcarská RTS Un HD

RTS Un HD se jinak vysílá zakódovaně pro zákazníky s kartami SRG SSR či Kabelio na satelitním systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E. Z multistreamu je možné tento program přijímat zdarma a to bez jakékoliv přístupové karty a předplatného. Vysílání je poskytováno v rozlišení 1280x720p se zvukem ve formátu MPEG (192 kbit/s).


obrázek

▲ Obr č. 2 - RTS Un HD - záběr z příjmu stanice

Vysílání RTS Un HD je dostupné FTA z freq. 12,265 GHz a také souběžně na kmitočtu 12,466 GHz. Zatímco první multiplex pracuje v modulaci 16APSK s FEC 2/3, druhý v 8PSK a FEC 5/6. V prvním případě je navíc nutný set top box s podporou 16APSK. Jinak pro příjem transpondérů a příslušných multiplexů v režimu multistream je nutný přijímač s podporou módu multistream a v případě "lovení" transpondérů v italském svazku dostatečně velká parabola (v závislosti na místě příjmu - v jižních oblastech ČR jsou příznivější příjmové podmínky).

Je nutné zdůraznit, že multiplexy s vysíláním v multistreamu především slouží jako distribuční linka pro pozemní vysílače (v tomto případě v Itálii) a toto vysílání není přímo určeno pro individuální příjem, nicméně s ohledem na možnosti přijímací techniky lze programy přijímat i na některých přijímačích. Též je potřeba upozornit, že vysílání může být "kdykoliv" zarušeno zapnutím transpondéru na stejné frekvenci v tzv. ukrajinském svazku. Aktuálně ve svazku Ukrajina fungují jen dva transpondéry s distribucí programů Zeonbud pro pozemní vysílače na Ukrajině (multistream, T2-MI).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Retesette HD - záběr z příjmu stanice

technické parametry:

satelit: Eutelsat 9B (9°E)
frekvence: 12,265 GHz
polarizace: vertikální
SR: 31400
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 16APSK
MIS: 120, 150, 180
CA: vše volně (FTA)

stream 120, programová nabídka:
Aosta TV 14, Canale Italia, Canale16 V.Aosta, France 24 HD, Rete 7 HD, RTS Un HD, Telecity, Telecolor HD, TV5 Monde Europe HD

stream 150, programová nabídka:
7+ Channel, Channel Italia, Channel Italia Piemonte, GRP TV, Onda Novara TV, Primantenna HD, Quarterete Blu, Rete 7 HD, Sesta Rete, Telecity HD, Telecupole HD, TopCalcio24, VCO Azzurra TV, Videogruppo, Videonovara HD

stream 180, programová nabídka:
Canale Italia extra, E'TV Liguria, Italia 7 Liguria, Luna TV HD, Primantenna HD, Primocanale HD, Primocanale Primo Piano, Rete 7 HD, Telecity HD, Telegenova, Telenord HD, Telepace 1 HD, Telepace 2 HD, TLS HD (Tele Liguria Sud)

Další změny proběhly na kmitočtu 12,466 GHz, kde jsou v provozu tři streamy 12, 13 a 23.

technické parametry:

satelit: Eutelsat 9B (9°E)
frekvence: 12,466 GHz
polarizace: vertikální
SR: 41950
FEC: 5/6
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
MIS: 12, 13, 23
CA: vše volně (FTA)

stream 12, programová nabídka:
Aosta TV 14, Canale Italia, Canale16 V. Aosta, France 24 HD, Rete 7 HD, RTS Un HD, Telecity, Telecolor, TV5 Monde Europe HD

stream 13, programová nabídka:
Antenna Tre Veneto HD, Canale Italia, RTTR, Telechiara HD, Telenuovo, Telepace Trento HD, Telepadova - 7 Gold HD, Trentino TV HD, TV7 Trineta Network, Vb33 HD

stream 23, programová nabídka:
7 Gold Marche HD, Canale Italia Extra, eTV+ HD, eTV Marche HD, Fano TV HD, Fermo TV HD, Info 2000, Odeon24 Marche, Rossini TV HD, RTM, Telemarche HD, TV Centro Marche HD, TVRS HD, Vera TV HD.

technické parametry:

satelit: Eutelsat 9B (9°E)
frekvence: 12,380 GHz
polarizace: vertikální
SR: 31400
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 16APSK
MIS: 18, 24, 25
CA: vše volně (FTA)



stream 18, programová nabídka:
(stejné programy jako na streamu 180 na freq. 12,265 GHz)

stream 24, programová nabídka:
(stejné programy jako na streamu 23 na freq. 12,466 GHz)

stream 25, programová nabídka:
Antenna 10, Canale Italia Extra, Canale16 abruzzo, InfoMediaNews, Laqtv, Le Cronache, Radio Parsifal TV, Rete 8, Rete 8 Sport, Super J, Telemax, Telemolise, Telemolise Due, Teleregione, Telesirio, TLTMolise1, TRSP, TVSEI, Vera Abruzzo

redakce





Reklama




Vybrané články