Quantcast

Regiony ČT1 s dalšími verzemi na satelitu i v DVB-T2

| Tisk

První program České televize (ČT) bude divákům poskytován v dalších dvou verzích s regionálním zpravodajstvím. Do satelitního a terestrického multiplexu byly zařazeny programové pozice ČT1 JZC HD a ČT1 SVC HD.

Pod tajemnými názvy ČT1 JZC HD a ČT1 SVC HD se skrývá vysílání pro jihozápad Čech (JZC) a severovýchod Čech (SVC).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Technika České televize (foto: Česká televize)

Vysílání na obou nově založených programových pozicích obsahuje identický obsah Jedničky České televize. Lišit se bude jen v době tzv. odpojovaného vysílání, kdy ČT doposud nabízela tři regionální verze zpravodajství - pro Čechy, Jižní Moravu (regiony jižní Morava a Zlínský kraj) a Severní Moravu (Moravskoslezský a Olomoucký kraj). Nově k nim přibude zpravodajství rozdělené pro různé oblasti Čech. Regionální zpravodajství tak bude blíže k divákům a poskytne jim informace, které se týkají jejich blízkého okolí. Start regionálního zpravodajství pro nové regiony je nyní v rukou ČT. Termín zatím nebyl uveden.

Nové programové pozice mohou naladit diváci v pozemním vysílání ve veřejnoprávní vysílací DVB-T2 síti 21 (multiplex 21) a rovněž také na satelitu Astra 3B (23,5°E), kde využívá kapacitu společnosti M7 Group, člena CANAL+, provozovatele satelitních platforem Skylink a freeSAT.



Z technického pohledu ČT1 JZC HD a ČT1 SVC HD přinášejí stejný stream (vysílání) ČT1 mimo dobu regionálního odpojovaného vysílání. V době regionálního vysílání bude v provozu 5 mutací ČT1 místo dosavadních tří.

Se zprovozněním dvou nových programových pozic ČT1 v satelitním i pozemním multiplexu došlo k vypnutí programové pozice po Trojce, televizním kanálu ČT3, který z úsporných důvodů ukončil vysílání v noci na Nový rok. ČT byla nucena z ekonomických důvodů omezit výrobu, distribuci programů, prodat některá sportovní práva a propustit některé zaměstnance. Škrty se netýkají rozvoje tzv. nových médií (internetu) a oblasti zpravodajství. To právě umožní vznik nových regionálních mutací ČT1.

redakce





Reklama




Vybrané články